Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 16°C
Per 14°C

Bayburt ikliminde ilk kez yetiştirilen Lavantaların hasadı yapıldı

Bayburt ikliminde ilk kez yetiştirilen Lavantaların hasadı yapıldı
25 Ağustos 2023 21:22
A+
A-

Bayburt Üniversitesi yaptığı çalışmalar neticesinde, kurak iklim, yumuşak kışlar ve güneşli yazların olduğu bölgelerde yetiştirilebilen Lavantayı Bayburt’un ikliminde yetiştirerek hasadını gerçekleştirdi.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Betül Gıdık’ın koordinasyonunda üç yıldır devam eden araştırma ve lisansüstü tez çalışmaları sonucunda lavanta yetiştirme süreçlerini başarıyla tamamlayan Bayburt Üniversitesi, bitkinin şehir iklimine tam uygunluğunu ispatlayan hasadı gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül, Prof. Dr. Mahir Kadakal ve Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan ile Genel Sekreter Nazmi Karabulut’un katıldığı hasat etkinliğinde verim ve erişkinlik açısından tüm ölçütleri karşılayan bir ürün gamı elde edildi.

Üç yıl önce, deneme, araştırma ve geliştirme amacıyla başlayan ekim ve hasat süreçleri boyunca çeşitli organik yöntem ve teknikler ışığında Bayburt iklimine uyum süreci takip edilen lavanta, geniş çaplı araştırma projelerine ve lisansüstü tezlere konu edilerek azami verime ulaştı.

Uyum için gerekli olan hasat ve verim sıklığı testlerinden başarıyla geçen ve tıbbi aromatik bir bitki olan lavantanın, şehir tarımına sunacağı katkı için yaygınlaştırma çalışmalarının hayata geçmesi bekleniyor.

Hasat öncesinde projenin gelişim safhalarını ve ulaşılan sonucun başarı göstergelerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Gıdık, “Şehrimizde ilk kez ekim denemesi yapılan lavantayla ilgili başarı öngörümüzün gerçekleşmesi nedeniyle heyecanlı ve mutluyuz. Çünkü lavantanın şehrimiz açısından iki önemli endüstriyel ve organik tarımsal boyutu var. Birincisi, bu tıbbî aromatik bitkinin Türkiye’deki toplam tıbbî aromatik bitki ekiminin %30’unu teşkil etmesi itibariyle yüksek katma değer potansiyeli taşıması. Çünkü özellikle mikrobiyal gübre katkısıyla elde edilen verim düzeyi, yetiştirmesi ve bakımı oldukça ekonomik olan lavantanın bölge tarımına entegrasyonu için gereken fizibilite oranını yükseltiyor. Böylece büyük bir piyasada ve sürdürülebilir tarım ekolojisinde yer edinmek adına fırsat üretiyor. İkincisi ise, bölge arıcılığına dolaylı katkı düzeyi. Çünkü gözlem sürecinde arıların lavantalarımızı yüksek sıklıkta ziyaret etmesine ilişkin periyodik izlenimimiz, bal florasının zenginleşmesi anlamına geliyor. Böylece, böcek ilacı, sinek kovar, anti-depresan ve sakinleştirici gibi birçok tıbbî alanda kullanılan bu bitkinin Bayburt şartlarında yüksek verimle kullanılmasının fayda-getiri ideksinin diğer bitkiler ve tarım ürünlerine nazaran yükseldiğini söyleyebilirim.” dedi. Süreç boyunca duyduğu güven ve sağladığı destekle iklime adaptasyon başarısının gerçekleşmesinde önemli rol üstlendiğini belirttiği Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e teşekkürlerini ileten Dr. Öğr. Üyesi Gıdık, “Değerli Rektörümüzün bu önemli hasada katılımlarının önemi büyüktür. Çünkü böylesine zorlu ve sabır gerektiren süreçler yönetim vizyonuyla başarılabilir.” ifadelerini kullandı.

Lavantanın Bayburt iklim şartlarına uygunluğunu tespit etmenin şehrin organik ve bilimsel tarım odaklı ekonomik dinamikleri açısından oldukça önemli bir milat olduğuna dikkat çeken Rektör Türkmen ise şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz iki yılda sürdürülebilirlik alanında kat ettiğimiz mesafeler içerisinde en önemli dönemeçlerden birini bugün tecrübe ediyoruz. Çünkü dünyanın ve ülkemizin geleceği açısından önemini her geçen gün daha fazla idrak ettiğimiz sürdürülebilir tarımı bilimsel metotlarla geliştiren akademik ekibimiz, şehrimizin tarım ekonomisine çağ atlatmayı hedefliyor. Üstelik lavantanın yaygınlaştığı bir Bayburt, dolaylı yönden turizm açısından da cazibe merkezine dönüşmüş olacak. Çünkü bugün popüler doğa fotoğrafı estetiğinde en çok tercih edilen dekor ve arka plan bitkilerinden biri lavanta. Bu çok yönlü faydanın şehrimizdeki tutundurması için bir sonraki safhada çeşitli eğitimler ve lansmanlarla birlikte çiftçi yönelimini sağlamak, yerel markalar oluşturmak istiyoruz. Süreçte emeği geçen tüm personelimiz ve öğrencilerimize Dr. Öğr. Üyesi Betül Gıdık hocamız özelinde teşekkür ediyor; mevcut gelişmenin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.