Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Az Bulutlu
Bayburt
25°C
Az Bulutlu
Paz 25°C
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Nüfusuna karşı savaşını kaybeden kent

Nüfusuna karşı savaşını kaybeden kent
23 Şubat 2023 16:11 | Son Güncellenme: 23 Şubat 2023 16:28
A+
A-

Bayburt nüfus açısından gelişemeyen ve bunun her açıdan olumsuzluklarını yaşayan illerin ilk sırasında yer alıyor.

Tarih ve kültür şehri diye bilinen bu kadim kent yaklaşık çeyrek asırdan buyana nüfusunu artırmak için verdiği savaşı kaybetmeye devam ediyor. Nüfus kaybı milletvekili sayısındaki kaybı da beraberinde getiriyor.

İl dışına devam eden göçün bir türlü durdurulamadığı Bayburt’ta, yıllardır nüfusun artışı üniversite öğrencilerinin sayısına bağlanmış durumda. 1 Milletvekili ile temsil edilmenin sıkıntılarını yaşayan kentte, Bayburt Belediyesi tarafından başlatılan ikamet kampanyaları bile soruna çözüm üretmek için yeterli olmamıştır. Öte yandan yaşı genç olanlara hatırlatmakta yarar var, Bayburt Gümüşhane’ye bağlı olduğu dönemlerde de iki vekilden birisi yine Bayburt’tan çıkıyordu.

1989 yılında il olan Bayburt’ta aradan geçen 34 yıl içerisinde il genelinin toplam nüfusu 2016 yılında 90.154 olurken 2021 yılında ise 85.042 olmasının dışında diğer yıllarda 85 bin sayısının altında kalmıştır. En son 2022 yılsonu itibarıyla nüfus 84.241 olarak açıklanmıştır. Bu sayı ikinci vekil şansını zora sokmuş durumdadır.

2023 yılında yapılacak olan seçimler öncesi kamuoyunda Bayburt’un kaç milletvekiliyle temsil edileceği konusu resmi olarak netlik kazanmadığı için siyasi parti yetkilileri dahi 1 olan vekil sayısının kalıcı mı yoksa 2’ye çıkacak mı diye merak ettiklerini belirtiyorlar. Anlaşılan YSK tarafından açıklama yapılana kadar bu konu gündemi meşgul etmeye devam edecek.

YSK böyle açıklamıştı

YSK Nisan 2022 yılında açıkladığı illerin milletvekili sayısında Bayburt 2 milletvekiliyle temsil edileceğini şöyle açıklamıştı: “Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), nüfus verileri kapsamında illerin milletvekili sayıları dağılım tablosuna göre, İstanbul ve Bayburt’un milletvekili sayısı birer arttı, Eskişehir ve Muş’un milletvekili sayısı ise birer azaldı.” şeklinde açıklamıştı.

Değişiklik olmaz ise vekil sayısı da değişmeyecek

YSK’nın açıklamasından sonra aradan geçen sekiz ayda kentte nüfus 801 kişi daha azalmış durumda. Bu verilere bakıldığında YSK resmi bir açıklama yapana kadar vekil sayısı konusunda tartışmalar devam edecek gibi. Ancak nüfus sayısındaki düşüşe ve mevcut nüfusa bakıldığında ise göre Bayburt 1 milletvekili ile temsil edilecek gibi görünüyor. Zaten 1 milletvekili ile temsil edilen Bayburt, önemli değişiklikle olmadığı takdirde, nüfus sayısının savaşını kaybetmenin yanı sıra ikinci milletvekili şansını da kaybetmiş olacak.

Siyasilerden açıklama bekleniyor

Bayburt’taki  siyasi temsilcilerin bu konuyu biran önce ele alarak gereken girişimleri başlatıp kısa sürede kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmaları bekleniyor. Son pişmanlık fayda etmez demenin de bu kente bir faydasının olmayacağı unutulmamalıdır.

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Salim dedi ki:

    O siyasiler guggi sokağını bilirmiler heç oradan geçmişmi

  2. isyankargenc dedi ki:

    kardeşim bayburt millet vekilleri mecliste kaç tane bayburt la ilgili konuşma yapmış istanbul millet vekilleri bile konuştuda bayburtla ilgili bu parayı alıp etekleri öptürenler ne yaptı bayburta …

  3. mihrali dedi ki:

    sadece şunu yazayım 2020-2021-2022 yılları 2 olan vekil sayısı neden 1 e düştü kim suçlu iyi anlamak lazım kimin işine geliyor kim kendini isbat etmek istiyor varın düşünün

    1. Sinan dedi ki:

      Çok güzel bir konuya değinmişsin oklar belediye başkanı hükmü beyi gösteriyor herkes konuşuyor sonuç nereye varır hep birlikte izleyeceğiz ama siyasi sonuçları olacağı kesin

  4. aydın dedi ki:

    Neden mi ,bunun cevabı çok basit. Nüfusun artması için hep günübirlik çözüm yolları üretiliyor da ondan. Sebep belli görünüyor aslında ama değil. Gerçekten göç vermenin sebepleri iyi araştırılmalı. İklimi, havası, doğal koşulları bir tek bunun nedeni. Bunun yanında birçok neden daha var bence. Öyle öğrencilerin nüfuslarını şehre aldırmayla falan olmuyor bu iş.Nedeni çok açık ve net;bu memleketin sahibi yok.bu memleket için çabalayan bürokrat, siyasiler yok.Kurum yetkililerinin çoğu il dışından.Böyle olunca öncelik Bayburt değil kişinin menfaatleri oluyor tabi.Mmeleketin kahrını biz çekiyoruz,kaymağını onlar yiyor bir de gurbetçiler.Memuriyet dışında bir insan Bayburt’ ta ne için durmalı.Hangi özelliğine istinaden tercihi Bayburt olmalı.Hep aynı simalar ve hep aynı mevzular.Memleketin ufku geniş genç simalara ihtiyacı var açık ve net.Teşebbüscüye yıılara sair teşvikler,muafiyetler,indirimler sağlanmalı.Bu da siyasilerin ve bürokratların işi.Yani bir kişi iş kuracağında ilk beş yı vergi istisnası sağlanacak,ya da bağkur,ssk primleri %50 indirimli olacak.Bin hevesle iş yeri açanlar 3 ay içinde iş yerini kapatıyor.Bu şekilde bu kaçınılmaz bir son değil mi.Haricen Bayburt’ u sömürenlerin Bayburtspor’ a katkıları sağlanacak,işçinin alınterini çalmadan yeterli sayıda sigortalı işçi çalıştırılacak ve devlette bunun denetimini yapacak.

  5. Ziya dedi ki:

    Bayburt gelişmez. 1. İklimi müsait değil. 2. Ulaşım ağına uzak. 3. Bayburt un zengini Bayburt dışına yatırım yapıyor. 4. İnsanımız tembel. Armut piş ağzıma düş mantığında. Bayburt ta en uygun yatırım nükleer santral olur. Yeraltı zenginliği yok. Yerüstü zenginliği yok. İnsan zenginliği yok. Bayburt u yazdan yaza dışında seven de yok.

  6. Abdullah dedi ki:

    Her şey oldukça açık ve net değilmi ? organize bir sanayinin olmadığı üretimin yapılmadığı yaşayan halkın çalışarak para kazanamadığı fabrikaların olmadığı bir kent te kim niçin yaşasın ? evet her yıl millet vekili çıkarıyoruz lakin hiçbir gelişim değişim olmuyor oysaki ülkemiz içerisindeki tren yollarına dahil olabilsek şehrimizden geçen bir tren olsa idi 100%100 bir gelişime girmiş olucaktık. trenin olduğu kentte üretilebilen herhangi bir ürün kolaylık ve ucuz biçimde ülkemiz geneline yayılabilir ve böylesi imkanların olduğu yerde fabrika kurmak iş adamlarının ilgisini çekecekti ne yazıkki hiç bir adım yok sadece söylentiler gelişiyor ve yok oluyor. yazık o güzelim şehre yazık. il dışında yaşayan her Bayburtlu şu espiriye maruz kalmıştır ” bayburt mu bayburt nerde ? insan yaşamayan şehir ” gibi saçma sapan kelimeler. sonuç olarak o şehir yok oluyor

  7. Fatih dedi ki:

    Kardeşim 1 değil 10 milletvekili gondersek nolocak bı iş yapmayan aylık alan adamlar hepsi sehre bir fabrika kurup göçü engellemeyen dışardan kurulacak fabrikalara Bayburtlu getiremeyen kurumlara alinan personeli becerip bayburtlu olanlardan alamayan bu isi beceremeyen vekill sayısı birde olsa 10 da olsa boş ayrica bu siyasi zihniyeti n derdi Bayburt nüfusu artsin Bayburt gelişsin degil vekil sayısı 2 olsunki bi baska kişiye koltuk verilsin derdindeler

  8. Bayburtlu Garip dedi ki:

    iyi de iki milletvekili olunca ne oluyor? Bunu pek anlamadım. Anlayan anlatsın.

    1. alparslan dedi ki:

      2 gelen millet vekili 75 bin tl maaş alıp koltukta oturacak lüx korumalı arabayla gezecek bişi olmayacak bayburt aynı bayburt.

  9. Arife dedi ki:

    HİÇ OLMASIN HİÇ DEĞİL BİRİLERİ KAYRILMAZ

    1. şerefkinali dedi ki:

      2 olan da kayırmaya baslar önemli olan şeffaf olmak el altından adam almak yerine gözü önünde puanla alım yapmak bayburtu ermeniye ver daha iyi idare eder net. En azından elinden almısız bir dönem şimdi gelse kıymetini bilir bizim kiler bilmez malesef.

  10. Martin Luther King dedi ki:

    Bayburt’a kamu personeli alımında bile Bayburtlular mulakatta elenerek yerlerine İstanbullular alınıyor. Dışarıdan gelen memurlar 3 sene sonra tayinle kaçıyor. Bayburt’un işsiz gençleri ise gurbet ellerde sürünüyor. Bayburt 1 değil 10 vekil ile temsil edilse ne olur? Önemli olan nicelik değil niteliktir. 1 kaliteli milletvekili 10 bankamatik milletvekilinden değerlidir.

    1. İSSİZBİRİ dedi ki:

      aynen öyle helal olsun kardeşim ne güzel anlatmıssız bravo

  11. Hazar dedi ki:

    Ögrenci ve görevli kamu personelini al kentten ıssız bir çöle döner. Yıl 2023 vatandaş çeşmelerden evine su taşıyor. Su kireçli demicem kireç sulu diyeyim siz anlayın. Çalışma imkanı kesinlikle yok. Hafta da birgün pazar kurulur sebze meyveyi dışardan getiren kişiler bellidir rekabet yok. İş olmamasina rağmen kira elektrik doğalgaz yiyecek içecek giyim olabildiğince pahalıdır. Daha millet neden dursun Bayburt ta?

  12. MTK dedi ki:

    Demek ki Bayburtlular 34 yıldır akıllanmamış!
    Bayburt vekillerinin Bayburt’a kazandırdıkları icraatlar nelerdir? benim bildiğim hiç yok. yapılanlar ise seçim yatırımı ve hükümetin bütün illere yaptığı projelerden Bayburt’un da faydalandığıdır.

    Vekil sayısının çokluğu Bayburt’a bir değer katmamıştır. Bayburtlular eğer akıllı olsaydı (iktidar partisi il teşkilatı, kamu kurumları ve STK’lar) bugün biz farklı yerde olurduk. geçmişte Sayın Erdoğan “Bayburt’un ikinci vekili benim” demişti. bunu imkana dönüştüremeyen siyasi erk, bugün 10 vekille Bayburt temsil edilse ne olacak?

    Bayburt’un sorunları çok.Siyasi erk, bina yapmakla övünüyor. yapılan icraatların Bayburt’a katkısı ise SIFIR.. öyle olmasa hala göç veren bir şehir olmazdık.

    Bayburtlu vekil seçerek, seçilen vekilin nimetler içinde yaşamasına sebep oluyor. kendisi ise sürüm sürüm sürünmeye devam ediyor ve edecek…

    1. Hakikat dedi ki:

      Sayın MTK rumuzlu arkadaş, Siyasi görüşümüz aynı olur ,farklı ola bilir, İfadelerine katılırım ,katılmam Bayburt 10 vekille temsil edilse ne olacak demek , Bayburtlulara hakaret, kendinle alay etmek ve aşağılamaktır. Aynen iade ediyorum.. İki vekille çok şey olur..

      1. MTK dedi ki:

        Güzel kardeşim, Bayburtlular kendilerine hakaret ediyorlar! bir şehrin kalkınması ve gelişmesi için illa vekil olması şart değil. AKP iktidarında Bayburtlu onlarca bürakrat kilit konumdalar. ve ne yazık ki buna rağmen Bayburt hala yerinde sayıyor.

        kimin seçildiğinin önemi yok. icratta sıfır ise, sorunları çözemiyorsa, Bayburta bir katkı sunmuyorsa sayının öneminin olmadığını anlattım.

        Bayburtlu yıllarca acemi birliği, tren, fabrika, sağlık hizmetleri vb. diye yırtındı durdu. Akp dönemindeki bürakrat sayısı ile bunu çözemiyorsak bir vekil, iki vekil gitmiş önemi yok.

        Bizler siyasilerin, partilerin reklamını yapmaktan hizmeti, kalkınmayı, gelişmeyi hep es geçtik.

        Bayburt iki vekille temsil edildiğinde de Bayburt’a birşey yapılmadığını gördük. Sadece Naci Ağbal zamanında ufak dokunuşlar oldu. o da sadece cilalama ile uğraştı.

        Bu yorumlarım sadece AKP iktidarı dönemi vekilleri ve bürokratları ile sınırlı değil. Geçmişten gelen bir anlayış var. İş yapan vekil ve bürokratlarımız olsaydı bugün hala nüfus artsın diye reklam yapmazdık. öğrencileri kandırmazdık!.

        1. Hakikat dedi ki:

          Kardeşim, ben ifadelerinin altına imza atarım haklısın, lütfen kendimizle alay etmeyelim..

  13. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Yine aynı terane biz yazıyoruz Bayburt AKP teşkilatı körler, sağırları oynuyor aldırış bile etmiyor.. Her il en az iki vekille temsil edilir denecek yasa düzeltilecek , bu seçim şekli İlime, hukuka aykırı temsilde adalete aykırı , o zaman tüm illeri dar bölge seçim modeli getirmelisiniz , bu model sadece Bayburt’a uygulanıyor.. Bu yasa sunulduğunda , çıktığında yanlıştı ,CHP haklı olarak Anayasa mahkemesine itiraz etti bozuldu, o gün bugün halen düzeltilmedi… Muhalefetin 15-20 bin oyu boşa gidiyor, vekil çıkarma hakkı elinden alınıyor.. Suçlu AKP’dir. Yanlış diyen varsa , doğrusunu söylesin, bu sahipsizliğin göstergesi ve beyanıdır..

    1. akıfbaba dedi ki:

      aynen öyle

  14. Cem dedi ki:

    Ortada bir çelişki var, neden o zaman bayburtlu olmayan insanlar bayburtta esnaflığa başlıyor, onlarda mı torpilli

  15. isyankargenc dedi ki:

    çok dogru abi üniversite mezunuyum bim a101 gibi işlemtmeler bile torpil olmus ak partinin eline kalmış dayısı olan giriyor mesela fabrika yok turşu fabrikası actılar 17 kişi çalısıyor bayburtta binlerce issiz var 17 kişilik fabrika neye yarar olmasa daha iyi zarar ediyor çalısanlar satmak için sokaklara inmiş mesela yazık günah.

  16. BURAK KURTULMUŞ dedi ki:

    TORPİLİ OLMAYAN GENÇLER DIŞARIYA KAÇIYOR ARKADAŞLAR FABRİKA VS HİÇ BİR ŞEY YOK BEN KAÇTIM KURTULDUM SADECE YAZIN GELİP KÖYDE KALIYORUM BAYBURT ALLAH TAN KORKMAYANLARIN ELİNE KALMIŞ KARDEŞİM NİYE KAÇMASINLAR YAZIK GÜNAH.