Dolar 32,5223
Euro 34,8741
Altın 2.443,30
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 14°C
Per 14°C

Gizli Göçün Adresi Bayburt..!

Gizli Göçün Adresi Bayburt..!
2 Nisan 2023 12:05 | Son Güncellenme: 2 Nisan 2023 12:17
A+
A-

Bayburt’un en önemli sorunlarından birisi olan göç sorununa yıllardır bir türlü çözüm üretilemiyor.

İki yönlü ve ismi aynı olan göçün birisi gizli göç denilen köylerden Bayburt şehir merkezine yönelmiş olan göç durdurulamazken, il dışına devam eden göçün ise önüne bir türlü geçilemiyor.

Göç olgusu ülkenin sorunlarından birisi olsa da Bayburt gibi küçük şehirler için durdurulamayan ve kanayan bir yaraya dönüşmüş durumda. Gizli göç dediğimiz köylerden kent merkezine devam eden ve bir türlü önlem alınamayan göç son 10 yılda Bayburt’ta etkilerini önemli derecede göstermeye devam ediyor.

Taşımalı eğitim iç göçü tetikledi 

Köyünde huzurlu yaşayan tarımla veya hayvancılık yaparak geçinen aileler öncelikle taşımalı eğitim sistemiyle köylerindeki okullarından oldular. 5 belde belediyesi kapatıldıktan sonra köy statüsüne dönüşünce diğer köylerin sorunları buralarda da başladı. Bütün olumsuz etkiler birkaç yıl içerisinde kendini göstermeye başlayınca, öğrenciler ve aileler taşımalı eğitimin köylerindeki yaşamlarını ve çocuklarının düzenini olumsuz etkilediği için çözümü şehir merkezine göç etmekte buldular. Köyünden şehre gelip yerleşen aileler bu kez şehir merkezinde okul sorununu çözmüş olsalar da farklı sosyal sorunları yaşanmaya başladılar. Öncelikle ev sahibi olma ve iş bulma sıkıntıları başladı. 

Bu gidişattan ders çıkaramayan yöneticiler, bu kez de köylerde yaşayan vatandaşları şehir merkezinde İŞKUR marifetiyle işe almaya başladılar. İşe başlayanlar ise bir süre sonra benzer yolu tercih ederek köylerini terk edip şehir merkezine yerleştiler. Bunlara tarım ve hayvancılıkla uğraşanların maliyet artışlarını gerekçe göstererek köyünü terk edenleri de eklediğinizde göç durdurulmaz bir hale dönüşmüş oldu.

Yapsatçılar sektörü oluştu 

Etkili olan bu iç göç, köylerin boşalmasına neden olurken diğer taraftan şehir merkezinde konutlaşma açısından hormonlu bir büyümenin de yolunu açmış oldu. Kısa sürede boş araziler imara açılıp konut yapımları başladı. Son 10 yıl içerisinde yerden biter gibi konular yükselirken, inşaat işinden anlayanda anlamayanda bu sektöre dahil oldu ve yapsatçılar çoğalmaya başladı. İl dışında yaşayan Bayburtluların önemli bir bölümü yaz tatillerini şehir merkezinde geçirmek için konut satın almaları da talebi artıran başka bir etken oldu. Böylede olunca daire fiyatları Bayburt gibi yaşam şartlarının pahalı ve kış mevsiminin uzun olduğu bir ilde inanılmaz fiyatlara tırmanmasına neden oldu.

Köyünden gelerek Bayburt’tan daire alanların ise bir bölümü borçlanarak ev sahibi olmayı tercih ettiler. Bu da işsizler için acil iş bulmanın yolunu tetiklemiş oldu. İşsizlik artınca iş bulamayanlar ise çıkış yolu olarak bu defa Bayburt’tan il dışına göç etmeye başladılar. Kentin genel nüfusunun her geçen gün bu ve benzer nedenlerle azaldığının gerçeğini ise nüfus azlığı nedeniyle tek milletvekiline düşmekle kanıtlanmış oldu.

Köylerde nüfus erimeye devam ediyor 

Diğer taraftan birçok köyde yaşayan insan sayısı parmakla sayılır hale gelirken, 170 köy içerisinde öyle köyler oluştu ki, üç beş hane veya toplamda 15-20 kişinin yaşadığı köylere dönüştü. Üstelik bu köylerin birde muhtarları var. Zaten köylerde tarım veya hayvancılıkla uğraşan genç nesil bulmak imkansız hale geldi. Yani gizli dediğimiz iç göç öncelikle köyleri etkiledi ve buralarda yaşayan insanları topraklarından uzaklaştırdı. Göç ettikleri yerlerde ise iş, aş ve huzur aramak mecburiyetinde kaldılar.

Göçün durması üretim sektörlerinin artmasına bağlı 

Göçün en önemli sebeplerinin başında işsizlik ve pahalı yaşam şartlarının olduğu herkes tarafından iyi biliniyor. Türkiye’nin en küçük ilinde yaşayan ve çalışmak isteyen gençler, kamu kurumlarında iş bulmak ve alacakları maaşlarla ailelerinin geçimini sağlamak istiyorlar. Bunu başaracak olan siyasiler Bayburt’ta göçün el frenini çekmiş olacaktır. Bu vesile ile kentte ekonomik şartlar daha iyi dönmeye başlayacağından esnafında sorunları azalacak ve ekonomik çark düzgün bir şekilde işleyerek toplumun her kesimine olumlu yansıyacaktır.

İşsizlere kamu kurumlarında iş bulunamıyorsa eğer, başta Bayburtlu işadamlarını ikna ederek veya iktidarın gücü kullanılarak bazı önemli üretim sektörlerinin yani fabrika veya atölyelerinin Bayburt’a getirilmesi ve istihdam sağlamalarının imkanları oluşturulmalı.

Sonuç olarak bu veya daha farklı alternatif çözümler üretilip göç kamburu ve işsizlik çözülmediği sürece, Bayburt çeyrek yüzyıl sonra köyleri terk edilmiş, kent merkezinde yaşlı nüfusun yaşadığı, eğitim kurumlarının içinin boşaldığı, kaderiyle baş başa bırakılmış  bir şehir haline dönüşebilir. Artık bundan böyle bütün siyasi partilerin, yerel yöneticilerin  ve STK’ların projelerindeki öncelikleri göçü önlemek ve işsizliğe çare üretmek olmalıdır.

Bayburt Medya

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Bayburtlu dedi ki:

    Muhterem hemşehrilerim Bayburtta Bayburt adına siyaset yaptığını iddia edenler; ne zaman ki bırak üretmeyi bana oy ver seni işkurdan işe alalım yattığın yerden maaş al dediği zaman buna ses çıkarmayanlar bu şehrin ölmesine sebep olanlardır. 21 yıldır tek başına iktidar olan partiye her seçimde çuvalla oy vermiş olan bir şehir hala 1 mm mesafe kat edememişse artık oy tercihini gözden geçirmeli. Yoksa bugün 1 vekille temsil edilen bu şehir bir sonraki seçimde ya Erzurum yada Gümüşhane vekilini seçmek için oy kullanacak

  2. Şafak Güngör dedi ki:

    Hata il olmakla göçün duracağının düşünülmesiydi. Doğuru yatırımla nufus bakımından bulundukları illerin seviyesine yakın nice ilçe örnekleri var. Askeriyenin Bayburt merkezden alınıp Arpalı tarafına götürülmesinin hata olduğu bi 10 seneye kalmaz anlaşılır.

  3. Bayburtlu dedi ki:

    Özetle köydekiler kente, kenttekiler il dışına göç ediyor ve bu durum yıllardır devam ediyor. Ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bir bölge için vahim bir durum. Köyde ki insanın kente göçüne ve kentteki insanın il dışına göçüne engel olacak adımlar atılmalı, köylerde tarım ve hayvancılığı mı desteklerler, okullar mı açarlar bilemem ama kentte sanayileşme şart aksi halde göç devam eder.
    Ayrıca şehrin sosyal alanları kısıtlı, hastanede doktorları, üniversitede profösörleri ve il dışından gelen memurları kentte tutamıyor. şehrin insanları cezbeden mekanları, olanakları yok. Ufak dahi olsa mevcut olan Kültür merkezi boşaltılmış, büyük bir kültür/kongre merkezi şart, sinema salonları şart, adam akıllı bir halk kütüphanesi şart, spor salonu şart, en basitinden gün geçirebilecekleri tam teşekküllü bir AVM dahi yok. Kafeler ve eğlence mekanları da çok yetersiz. Şehirde muhalefet bir kesim yok ki bazı şeyler ite kaka yapılsın, tepeden tırnağa değişmesi gerek her şey, o da yakın vadede olacak gibi gözükmüyor.

  4. Resul dedi ki:

    Bayburttaki particilik yapanların hepsi hırsız gelen bütün parayı dakikasında yok ediyolar. Bu işlerden bugüne kadar kıyamet gibi zengin oldular. Belediyeden valilikten proje ve iş adı altında milyonları kazandılar aldıkları paralarlada krallar gibi yaşıyorlar. Kimler olduğunu söylemem gerek yoktur sanırım en çok inşaatı kim yapıyorsa en çok betonu kim döküyorsa bakın oraya ne demek istediğimi hemen anlarsınız

  5. gizliolsun dedi ki:

    BAYBURTTA GELENLER YEMEK İÇİM TANIDIKALRINI İŞE SOKMAK İÇİN GELİYOR İÇRRAT YOK KENDİ GAYRİMANKULLEİRİN DEGERLİ YAPIP SATIYORLAR ,ÜLKEDE ADALET KALKINMA PARTİSİ ADI ALTINDA YÖNETİLİYOR AMA ADALET YOK POLİSLER BİLE TORPİLLE POLİS OLUYOR ADALET DİYORLAR ADALET YOKSA HİÇ BİR ŞEY YOK TUR GÖÇ

  6. ALTIOK dedi ki:

    benimde imkanım olsa bende durmam bu bayburt ta hastane yok iş imkanı yok herşey çok pahalı kaçan kurtulur burdan millet birde düşmüşler millet vekilliği derdine bunların hiç birine oy bile verilmez verilen oya yazık…

  7. H.Haluk Akkoyunlu dedi ki:

    BİR DERDİM VAR BENİM
    ” Bana Özal sözü mü veriyorsun, Yoksa Politikacı sözü mü veriyorsun ? “ diyerek Merhum Cumhurbaşkanımızdan Turgut ÖZAL dan yıllardan beri süre gelen Bayburtun Vilayet olma sözünü Dava arkadaşları ile birlikte almayı başaran;
    Ailemizin Benden evvel ki Mütevellisi merhum amcam Avukat Mehmet Orhan Akkoyunlu 1971-72 -73 -74 yıllarında merhum Necmettin Erbakan hocamızla Milli Selamet Partisinde siyaset yapmış ve Bayburt daha ilçeyken Gümüşhane Milletvekili olarak Meclise gitmiş ve iki dönem TBMM Meclis Başkan Vekilliği yapmıştır. Bayburt’a Et Kombinası, Süt Fabrikası, Kesici Aletler Fabrikasını getirmiş ve İmam Hatip Liselerinin Kuruluşunda, Yasalaşıp, Yaygınlaşmasında çok büyük rol oynamıştır. 12 Eylül askeri darbesinde Merhum Necmettin Erbakan ın Avukatlığını üstlenmiştir M. Orhan Akkoyunlu vekilliği sona erdikten sonra tekrar Bayburt’ta dönen ve Avukatlık mesleğine devam eden tek vekildir. Milletvekili oldu diye Memleketini terk etmemiştir. Bayburt’un geçim kaynağı birinci derecede Hayvancılıktır ve Hayvancılığa dayalı iki Fabrika yani Et ve süt ürünleri fabrikası Bayburt daha ilçeyken başarılmıştır. Kesici Aletler fabrikası ise siyasi entrikalarla Yapım aşamasında ve yarısı neredeyse bitmiş olan Kesici Aletler Fabrikası ( şu an ki Bayburt Üniversitesi Kampüsünün olduğu yer ) Bayburt’tan alınarak Kayseriye taşınmıştır. Peki O fabrikada kaç kişi çalışıyor ? Bayburt’ta ki işsiz nüfusu karşılayacak kadar işçi çalışıyor. Tarım ve Hayvancılığa yönelik büyük projelere ihtiyaç vardır.Allah bu memleketi şeksiz şüphesiz ve karşılıksız seven ve hizmet edenlerden bir çivi çakanlardan razı olsun ama çiviyi de doğru yere çakmak lazım..Birlik beraberlik gerek ! Ben yaptım oldu mantığı ile değil ! istişare Kültúrü ile ortak aklı devreye koymak gerek. Bayburt sevdalıları gelin birlik olalım aşılmaz engelleri hep birlikte aşalım.

    1. Zahidin fedaisi dedi ki:

      Klavye başında vekillik oluyor mu? Daha önceki seçimlerde bilbordları süsleyen ” hızlı tren Bayburta hayırlı olsun” gibi sloganlar vardı ne oldu bunlar? Yandı bitti kül mü oldu?

  8. SELİM KÖKLÜOĞLU dedi ki:

    Göçün önlenmesi için köylerde üretimin artırılması tarıma destek olunmalı Et üretimine önemli ölçüde destek verilmeli Et üretenlerin sayısını artırmak beldelerinde kapanması etkili oldu göç ermektedir Türkiye genelinde en az ilçesi olan Bayburt 2ilçe diğer başka illerde 4 ilçe var bizimde Bayburt Konursu köyü sosyal kültürel coğrafi olarak en uygun İlçe olabilir konursu köyü göçün bir nebzede olsa azaltır birde ildışında yaşayan emekli. Vatandaşlarımızı n geri dönüşü azda olsa 6 ay memlekete kalmalarını sağlamak Allah nasip ederse elimden geldiğince konursu küyünü ilçe olması için çalışacağım

  9. Kim olduğumu boşver dedi ki:

    Halk ne yapsın yıllardır hiç bir gelişme yok herkes ilerler bayburt haliyle olduğu yerde saydığından istemsizce geriliyo,5 çocuktan beşini çevirsen yurtdışı hayali kuruyo,ne iş var ne icraat,torpilsiz hiç bir iş yok,etkinlik yok şimdi halk bayburtta kalıp ne yapsın kaçan kurtarır

  10. Muhammet cebeoğlu dedi ki:

    AKP li yöneticilerin suçu artık Bayburt ta değişmesi lazım

  11. MTK dedi ki:

    taşımalı eğitim işin bahanesi. çünkü taşımalı eğitimden önce yatılı bölge okulu vardı ve asla bu yöntem sorun teşkil etmedi. tam tersi, taşımalı eğitim köydeki öğrenciyi saban evinden alıp akşam tekrar evine bırakarak yatılı bölge okulu sorununu ortadan kaldırdı. yani öğrenciler her akşam ailelerinin yanlarında oldular.

    Göçün asıl sorunu siyasilerdir. kendi ikballeri için plansız, programsız işlere imza attılar. bu akp ile sınırlı değil. taa geçmişten gelen bir sorundu. yıllar sonra patlak verdi.
    siyasi ilçeye, köye gitti. hayvancılık ve tarımla uğraşan ailelerin çocuklarına iş vaadinde bulundular. gençler memur ve işçi oldu. tarım ve hayvancılıkla uğraşan anne baba ise bir zaman sonra yaşlandı. haliyle tarım ve hayvancılığı bıraktı. hayvanını, arsasını satıp şehirden ev aldı. şehre yerleşti. köydeki genç, memur ve işçi olduğu için şehre taşındı. hatta tayin alıp gitti. şehirdeki vasıfsız gençler ise göz ardı edildi. cüzzi bir kısım genç işe yerleştirildi. Şehirdeki aileler ise iş imkanı olmadığı için gurbete göçtüler.
    Bayburtlu zenginler de Bayburta sahip çıkmadılar.
    Bayburtlu bürokratlar da Bayburta sahip çıkmadılar ve çıkmıyorlar.

    Bayburtun il olmasında yaşanan birliktelik, güç, baskı ne yazık ki bugün yoktur. ister sevelim ister sevmeyelim, Erdoğan “ben Bayburtun ikinci vekiliyim” dediği andan itibaren Bayburtlu bürokratlar, siyasiler, teşkilat mensupları, yerel yönetimler, STK’lar bu fırsatı lehimize çeviremediler. sadece kendi bireysel menfeatlerine kullandılar.

    Kısaca, Bayburt ve Bayburt gibi küçük şehirler kanımca seçimden sonra yapılacak yeni kanun tasarıları ile en yakınındaki büyükşehirlere veya iki ilin birleşerek bir şehir olacağı bir düzenlemeye gidilerek ya ilçe olacak ya İl vasfı ortadan kalkacak.

    Bu ekonomik kriz nedeniyle Bayburta dönmek isteyen binlerce aile var. çünkü artık büyükşehirler yaşanacak yerler olmaktan çıktı. bu fırsatı hem siyasiler, hem parti teşkilatları, hem yerel yönetimler iyi değerlendirmeli. bu şehre üretim teşviki ve yatırımları gelirse bu şehir gerçcek bir şehir hüviyetine kavuşur ve göç veren değil göç alan bir şehir bile oluruz.

  12. Cezmi dedi ki:

    Bu şehirde konuştuğum her gencin beyin göçünü gerçekleştirdiğini gördüm ilk fırsatta burdan kaçmanın derdindeler önceden Büyük şehirlere göç etmekisteyen gençlerin şimdi yurt dışına kaçma hayalleri var Bayburttu bu noktaya getiren basiretsizliği soyleyemedigimiz müddetçe asıl eleştirilmesi gerekeni konusamadigimiz müddetçe çok böyle yazılar okuruz

  13. Murat dedi ki:

    Istanbulda 2 3 saat trafikte evine giden öğrencilerin durumu ile taşımalı bedava eğitim kıyaslaması yapin bayburtun en uzak köyü bayburta 50 km yani 1 saatlik yol istanbulda 20 km yolu servis ile 3 saate gidiyoruz nankörlük diz boyu kafayı taşımalı eğitime takmışlar sanki para ödüyorlar devletin yerinde olsam onu bile vermem kimseye

  14. Şahin dedi ki:

    Bence tokinin köylere ev yapması gerekiyor çünkü köydelerdeki evler kullanılamaz halde birde taşımalı dan vazgeçilmesi Lazım köy okulları yeniden açılmalı

  15. ALİ dedi ki:

    YILLARDIR SİYASİ CIKARLAR UGRUNA HARCANAN GÜZEL MEMLEKETİM 20 SENE ÖNCE NEYSE ŞİMDİ’DE AYNI İCRAT YAPIN

    1. gizemli vatandaş dedi ki:

      kesinlikle doğru ali kardeşim 3 kişiye kalmış memleket 3 kisinin eteklerini yalayanlar iş yaptırıyor daha çok yazarımda agzımın ayarı yok sen gerini anla kardeşim yazık günah ramazan günü peskes cekiliyor bayburt coruh nehri yıldırım cayırı oldu yani burdan anlaşılır bayburtun hali

  16. Hadimu'l Kadim dedi ki:

    Cehaletin hüküm sürdüğü beldelerin önder geçinenleri, şahsi menfaatlerin kamu menfaati önüne geçirildiği geleneğin mucitleri memleket derdi satıp taassup yığınağı inşa edeneler rûz-i mahşerde hesaba çekileceklerine ya inanmıyorlar ya da gafletteler. İnanmamanın ilacı yoktur gafletin ise acı keder ve azap. Tarihte savaşla veya soykırımla dünyadan silinmiş millet yoktur yok olanlar cehaletleriyle ve hırslarıyla yok olmuşlardır. İbret akil olana vasıldır cahil olana makamlar yetkiler tevdi edildiği takdirde bereket kalkar zillet hâkim olur. Neticede her parça ibretin bir üyesi haline gelir. Hakk ı hak bilip hakka sarılmak batıldan da uzak durmak gerek yoksa Hak naraları atmakla kudret-i ilahi kimseye zilletten bedbahtlıktan emanet vermemiştir.

  17. Dilaver dedi ki:

    İşsiz olupda arazisini işlemeyen köyünden uzak olanlara acımamak gerek 1960 yıllar neydi yer demir gök bakırdı şimdi ise millet kudurdu cark tersine dönecek derdi rahmetli babam

  18. sinan dedi ki:

    köylerde insan neden kalmıyor kalmaz tabi bayramda köyüme gittim köyüm ortakol denilen güzergahın en son köyü inanın köy yolundan eşşek gitmez bukadar bakımsız ve il özel idare paramız yok yapamıyoruz diyor yazık

  19. bülbül dedi ki:

    Takmışsınız taşımalı eğitime…İnsanların şehre göç etmesinin sebeplerinden en önemlisi toki projelerinin köyleri de kapsamayıp şehir merkezlerine yapılması.Bir diğeri ise insanların hazıra beleşe alıştırılması.

  20. ERHAN BOĞDAĞ dedi ki:

    Liyakat istiyoruz ak partiye bağlanıp dayı aramak yerine istanbul’a kaçmak zorunda kaldık bu kul hakkı yiyenler yüzünden. sorsan ramazanda oruç tutuyorlar ben müslümanım diyipde gayri müslüman gibi yaşayanlar.

  21. Vatandaş dedi ki:

    Bayburt medya ekibi belki de tarihin en kıymetli haberini yaptı. Bu yazıyı şehrin her yerine asmak lazım.

    1. turgutali69 dedi ki:

      malesef ki öyle kardeşim

    2. Hüsnü yeşil dedi ki:

      Evet Erdoğan taşımalı eşitim başlattı, bay bay Kemal ne dedi köy okullarını açacağım, her köye imam atayacağım bunlar doğru. Bay bay Kemal şimdide bayramda herkese 15 bin verecekmiş. Salla gitsin

      1. esnaf dedi ki:

        EN AZINDAN BUNLAR GİBİ ÇALMIYOR KARDEŞİM HATTA BÖYLE BİR ALGI OLMUŞ ÇALIYOR AMA ÇALIŞIYOR ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ BUNLARI GÖRE GÖRE HALA SİZ ONLARIN TARAFINDASINIZ O ZAMAN SİZİN İMANDA BİR ZAYIFLIK VAR HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR HZ. MUHAMMED S.A.V EFENDİMİZ SÖYLEMİŞ KARDEŞİM SİZ PEŞLERİNDEN GİTMEYE DEVAM EDİN HA AKLIMA GELMİŞKEN CAHİLLERE ALGI YAPIYORLAR 2 PARTİ VAR SANKİ AKP VE 6 LI MASA DİYE 25 TANE PARTİ CUMHUR BAŞAKANI ADIYI ÇIKARTI ONALARA DA GİİDN BAKIN DERİM BEN .BAY BAY KEMAL NERDEN CIKTI İSE HÜSNÜ ETEK YALAYAN. 🙂