Dolar 32,3363
Euro 35,1170
Altın 2.239,10
BİST 8.734,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 6°C
Az Bulutlu
Bayburt
6°C
Az Bulutlu
Çar 7°C
Per 3°C
Cum 3°C
Cts 6°C

Bayburt Üniversitesi kaldirik bitkisinin kanserle mücadelede etkisini araştıracak

Bayburt Üniversitesi kaldirik bitkisinin kanserle mücadelede etkisini araştıracak
30 Ocak 2023 23:27
A+
A-

Bayburt Üniversitesi TÜSEB desteğiyle kaldirik bitkisinin kanserle mücadelede etkisini araştıracak.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Fatma Cebeci’nin başlattığı, “Kaldirik Bitkisinin (Trachystemon orientalis L.) yenilebilir kısmından elde edilen ekstraktın antikanser özelliklerinin araştırılması” projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Öğretim Görevlisi Dr. Demet Şaylan’ın araştırmacı olarak görev alacağı proje, 99.956,00 TL bütçeye sahip olacak.

Projenin Karadeniz bölgesinde sap kısmı gıda olarak tüketilen kaldirik bitkisinin (Trachystemon orientalis L.) anti-kanser ve anti-inflamatuar özelliklerini inceleyeceğini söyleyen Cebeci, çalışmada insan tüketimine uygun bu tıbbi aromatik bitkinin insan sağlığı üzerine etkilerini ortaya koyma hedefinde olduklarını belirtti. Kanser üzerine alternatif ve bitkisel temelli yeni mücadele yaklaşımlarına  ihtiyacın arttığını kaydeden Cebeci, sağlığa faydaları saptanan bitkilerin kansere karşı etkilerini araştırmanın önem arz ettiğini dile getirdi. Çalışma sonuçlarının kanserle mücadeleye katkı üretecek bulgular içermesini umduklarını bildiren Cebeci, saygın bir kurumdan aldıkları destekle sağlık alanında çığır açıcı bir proje tasarımı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Proje ekibine tebriklerini ileten Rektör Prof. Mutlu Türkmen, “Sağlık konusu her ne kadar küresel salgın odağında yoğunlaşan bir meseleymiş gibi algılansa da kanser çalışmalarının sağlıklı yaşamın korunmasında önemli bir rolü bulunuyor. Çok sayıda kanser türünü meydana getiren karmaşık yaşam tarzlarını doğanın sunduğu çareler ile telafi etmeye yönelik emekler arasında Üniversitemizden de katılım olması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Sağlık alanında Türkiye’nin en saygın kuruluşları arasında yer alan TÜSEB’in desteğini almaya hak kazanan proje, Üniversitemizi küresel sağlık sorunlarına çözüm arayan evrensel bir araştırma sahası kılıyor. Proje ortaklarına bu evrensel vizyonları için teşekkür eder, başarılar dilerim.” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.