Dolar 32,4686
Euro 34,7867
Altın 2.439,82
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 23°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 24°C
Sal 21°C

Bayburtlu Seçilecek Olan Belediye Başkanından Neler Bekliyor?

Bayburtlu Seçilecek Olan Belediye Başkanından Neler Bekliyor?
22 Aralık 2018 00:06 | Son Güncellenme: 17 Mart 2019 01:30
A+
A-

Yerel yönetim seçimlerine üç ay gibi bir süre olmasına rağmen şimdiden Bayburt’u seçim heyecanı sarmaya başladı.

Cumhur ittifakı yapan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden açıklanan isimler, MHP’den eski belediye başkanı Hükmü Pekmezci, AK Parti’den ise il başkanlığı görevini aday olduktan sonra bırakan Fatih Yumak’ın aday olması, Bayburt’ta son yılların en heyecanlı yerel seçiminin yaşanacağı sinyalini şimdiden vermeye başladı. Çünkü önceki seçimlere bakıldığında en çok oy alan iki partiden ve üç dönemdir belediyeyi kazanan bir siyasi partiden bahsediyoruz. Diğer tarafta Millet ittifakı yapan siyasi partiler ise büyük bir ihtimalle kendi adaylarıyla seçim maratonu içerisinde iddialı olmaya çalışacaklar. 

Belediye Başkan adaylarının isimleri üzerinden bir değerlendirme yapmadan, Bayburt’ta yaşayanların 31 Mart seçimleri sonrası seçilecek olan belediye başkanından hangi hizmetleri beklediğini ve bunların neler olabileceğini sıralamaya ve katkı sunmaya çalışacağız.

Yerel yönetimler sayesinde bu güne kadar Bayburt’ta ne tür hizmetlerin yapıldığını şehirde yaşayanlar zaten yakinen bilmekteler. Bunları sıralamak yerine bundan böyle ileriye dönük nelerin yapılacağı Bayburt açısından büyük önem arz ediyor.

Kaldırım, yol, alt yapı gibi hizmetler zaten bir belediyelerin yapması gereken işlerdir. Bunların büyük bir bölümü ise zaten yapılmış durumdadır. Küçük bir şehir olmakla adlandırılan Bayburt, her ne hikmet ise büyük düşünemez ve büyük hayaller kuramaz bir yapıya bürünmüştür. Bu gidişat ise şehirleşme yerine “hormonlu köy” misali büyümenin yolunu seçer hale gelmiştir. Bu nedenle belediyeler projeleriyle birlikte beldelerine yaşamsal gelişimin kapılarını açan en önemli icraat kurumları olmuştur.

İlin kalkınmasına katkı sunacak ve yapılan yanlışları bir taraftan eleştirirken diğer taraftan ise yol gösterecek olan STK’lar ve yerel basın, maalesef etkilerini yitirmiş ve bir şekilde  ayakta durmaya çalışıyorlar. Unutulmamalıdır ki, basının ve sivil toplum örgütlerinin etkili olmadığı hiçbir beldede gelişim sağlanamamıştır.

Bayburt’ta yaşayan bir çok insan, hayal ettiği şehri dışa vurmuş olsa da bunların hayata geçmediğini görünce, yüreğine Bayburt sevgisini yerleştirip göç kervanına katılıp şehri terk etmek zorunda kalmışlardır.

Yukarıda vurgulamaya çalıştığımız kısa bir girişle Bayburt’u tanımlamaya çalıştık. Bu nedenle yaklaşık 3 ay sonra yapılacak olan yerel seçimler sonrası belediye başkanlığı koltuğuna oturacak ismin 5 yılda hayata geçirmesi gereken neler olabilir önerilerini sıralamaya çalışacağız.

Öncelikle 5 yılda 5 ana projenin hayata geçirilmesi gerektiğine inanarak şu şekilde ifade edebiliriz:

“Kentsel Dönüşümle değişebilmek”

Virane görüntüleriyle ön plana çıkan ve bir şehre yakışmayan görüntülere sahip bir çok mahallede “Kentsel Dönüşüm” acilen projelendirilip hayata geçirilmelidir.

Kentsel Dönüşüm hayata geçirilemediği için son yıllarda şehir giriş ve çıkış bölgelerinde süratle çoğalan yeni konutlar, şehir merkezinden uzaklaşmaya çalışan aileler tarafından doldurulunca ister istemez şehir merkezindeki bir çok eski bina kaderine terk edilmiş oluyor. Şehrin görüntüsünü görsel ve yaşamsal olarak olumsuz etkileyen mahallelerin ise bazı sokak aralarına temizlik araçları veya bir yangın çıkması sonucunda itfaiye araçlarının girebilmesi mümkün değil. Bazı mahallelere olumsuz ulaşım şartları nedeniyle dolmuşlar hizmet veremiyor. Bu nedenle mega projelerden ilkinin bazı mahallelerden başlatılacak olan kentsel dönüşümler olmalıdır.

“Öğrencilere yurt, öğretmenlere apart imkanı”

Belediyenin sosyal projelerden birisi olarak yapması gereken en önemli icraatlardan biri ise, il merkezinde üniversite öğrencilerine yurt, öğretmenlere ise apart imkanı sunacak mekanlar oluşturmalıdır. 

Bu icraatın veya bu projenin ismine “Eğitime açılan kapı” yada farklı bir isim konulabilir. Neden eğitim diye biraz düşünüp Bayburt gerçekleriyle yan yana getirdiğinizde realiteyi net olarak görebiliyorsunuz. Yani Bayburt’un bir sanayi ve tarım şehri olamayacağını kabul etmek ve içimize sindirmemiz gerekiyor. Çokta detayına girmeden şunun altını çizmek gerekir…  Yıllardır teşviklerle desteklenen Bayburt çiftçisi artık köyünde durmuyor ve gençler başta olmak üzere şehir merkezine veya başka illere göç ediyorlar.

Bu gerçeklerden yola çıkarak, Bayburt nasıl bir şehir olabilir cevabını arayacak olursak hiç tartışmadan ilk olarak “Bayburt iyi bir üniversite şehri olur” diyebilmek gerekir. Bu nedenle üniversite ve bunların olmasa olmazı öğrencilerine değer vermek onların sorunlarını asgariye indirmek her bir Bayburtlunun yanı sıra belediyenin vazgeçilmez görevi olmalıdır.

Belediye bu hizmeti vermek adına şehir merkezinde öğrencileri Milli Eğitim Kampusüne aktarılarak boşaltılan bazı okullar değerlendirilebilir. Bu okullar üniversite öğrenci yurtlarına dönüştürülmesi açısından önemli bir fırsattır. Buralar başta olmak üzere, mevcut belediye binası da düşünülmek kaydı ile öğrenci yurtlarına ve öğretmen aparatlarına dönüştürülebilirler. Ayrıca belediye üniversite öğrencilerine toplu ulaşımda hatırı sayılır indirimler uygulamalıdır.

“Tarihi Kalesi, kapılarını turizme açmalı”

81 milyonluk Türkiye’de sadece Bayburt’a has bir yapı olan ve şehri kucaklarcasına ona sahip bir görüntü yansıtan ama turizme bir türlü kapılarını açamamış olan Bayburt Kalesi, makus talihinden kurtarılıp bir an önce “Turizme Kapılarını Açan Kale” haline getirilmelidir. 

Şehrin kurtuluş reçetesinin birinci sırasında yer aldığına inandığımız Bayburt Üniversitesinden sonra, ikinci sırayı Turizm almaktadır. Asırların sırrını içerisinde gizleyen ve bir türlü gün yüzüne çıkarılamayan tarihi yapısıyla ve sabah güneşinin doğmasıyla birlikte şehre yansıttığı ışıklarıyla bilinen çinileri yok olmuş Bayburt Kalesi, mutlaka belediyesinin himayesine alınarak tarihi dokunun korunmasıyla birlikte yapılacak olan projelerle kapılarını yerli ve ulusal manada turizme açmalıdır.

Böyle devasa bir yapısı ve tarihi geçmişiyle şehri kucaklayan bir kalenin, Karadeniz sahilinde veya Ege bölgesinin her hangi bir şehrinde değil, ilçesinde dahi bulunuyor olsaydı, kesinlikle yıllardır turizmin hizmetine sunulmuş bir mekan olurdu. Bilinmelidir ki turizmin geliştiği yöreler göç veren değil göç alan bir özelliğe de sahiptirler.

 “Üretim Sektörleri oluşturulmalı”

Bayburt’ta işsizlik konusuna destek olmak adına belediye kooperatifler kurarak üretime katkı sağlamalı ve işsizlere ekmek kapısı açmak adına “Elimizden Yöremizden” gibi benzer isimlerle üretim sektörleri oluşturulmalıdır.

Bu konu basit görünen ancak kısa sürede il genelinde hızla büyüyecek bir proje olmalıdır. Kadınların el emeği göz nuru ile üretecekleri ürünler,

Gençlerin mesleklerine yönelik atölyeler,

Organik tohum üretimi,

Bayburt lahanasının Türkiye’nin en iyi ve en kaliteli ayrıca uzun ömürlü turşusu olduğunu kanıtlayan üretimler,

Şehrin meşhur kurs peyniri ve küflü lorunun önce marketlere sonra ise sofralara taşınması,

Bayburt’un tarihini yansıtan biblo üretimleri gibi çok sayıda ve farklı üretimler yapılarak önce çevre iller sonra da ülke geneline satışı sağlanarak işi olmayan insanlara ekmek kapısı oluşturulmalıdır.

Yani ham maddesi kendi ilinde olan ve iklim şartlarına uygun her türlü yöresel ürünlerin üretimi yapılmalıdır.

“Şehit Osman Dağına farklı gözle bakabilmek”

Bayburt’a Erzurum ve Trabzon güzergahından karayolu ile girildiğinde göze çarpan ilk yer Şehit Osman Dağı’nın devasa görüntüsüdür. Ama ne yazık ki bu görüntünün uzun yıllardır çıplak bir dağ ve etrafında oluşturulmaya çalışılan konutların girdabından bir türlü kurtarılıp yeşil bir tabaka görüntüsüne kavuşturulamamıştır. Şehit Osman Dağının mevcut haline ek yeni bina projeleri yapılmasına müsaade edilmeden “Şehir Orman Dağı” projesiyle yeşillendirilmelidir. Bunu yaparken benzer projelere imza atmış referansı iyi olan mühendislerden yararlanmak gerekir. Trabzon’un Boztepesi nasıl bir mesire haline getirilmiş ise Bayburt’un her yerine hakim bir tepe olan Şehit Osman Dağı, neden benzer bir görüntüye kavuşturulmasın?. İsmi tabiî ki değişmeyecek ve Şehit Osman Dağı olarak kalacaktır. Amaç bir isimle yola çıkıp projeyi başarıya ulaştırmaktır.

Tarihe geçmek isteyen belediye başkanları yol ve kaldırım yapmak ile anılmazlar. Unutulmayan başkanlar ise olmaz denenleri başaranlar, şehirlerini yeşil ile bezeyenlerdir. 1993-2000 yılları arası Bayburt Valisi olarak görev yapmış ve 2018 yılında rahmetli olmuş Ali Haydar Önal’ın aslan dağı projesi önemli bir örnek olmalıdır.

Yukarıda izah etmeye çalıştığımız 5 ayrı proje, Bayburt’un dönüşümüne ve gelişimine katkı sağlayacak projelerden bir kaçıdır. 

Bayburt’ta yaşayanlar nasıl bir hizmet bekliyor?

Bayburt’ta yaşayanlar yerel yönetimden nasıl bir hizmet anlayışı bekliyor. Bunları eksiğiyle ve fazlasıyla kısa başlıklar halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

– Öncelikle şehir şebeke suyunun yüksek kireç oranından kurtarılıp herkesin rahatlıkla endişe duymadan içebileceği ve kullanabileceği bir şehir şebeke suyu haline kavuşmasını istiyor. (Şebeke suyundaki kireç oranı arıtma sistemiyle çözüme kavuşturulabilir)

– Şehir içme suyunda uygulanan iki farklı fiyat uygulamasının kısa sürede çözüme kavuşturulmasını bekliyor.

– Her mahalleye ulaşabilen dolmuş ağı sisteminin çözüme ulaştırılmasını istiyor.

– Belediyenin bir an önce “Beyaz Masa” uygulamasını hayata geçirmesini bekliyor. (Vatandaş belediye hizmetleri konusunda günlük sorunlarını bu masaya ileterek kısa sürede çözüm bulunmasının yolunu açacak muhataplarını bu birimde bulacaktır)

– Belediye başkanını sık aralıklarla halkın içerisinde görmek ve kendisinden biri olduğunu ispatlamasını ve bu anlayışla hizmet vermesini istiyor. (Halkıyla bütünleşen ve onlara verdiği sözü yerine getiren bir başkan istiyor)

– Yılın 12 ayında hizmet verebilecek kapalı halk pazarına kavuşmayı bekliyor.

– Çevre temizliği konusunda çevre duyarlılığı ön plana çıkan bir belediye anlayışının hakim olmasını istiyor.

– Tarafsız ve partizan anlayışından uzak, adaletli bir yönetim anlayışıyla liyakat sahibi olanları hizmet ederken görmek istiyor. 

– Şehrin ihtiyacı haline gelen ama pekte gündeme getirilmeyen ve halkın yoğunlukla kullandığı bazı caddelerde tuvalet yapılmasını istiyor.

– Mahalle mezarlıklarının projelendirilerek ağaçlandırılmasını, temizliğiyle ön plana çıkarılmasını ve şehre yakışır  haline dönüştürülmesini bekliyor.

– Çoruh Nehri’nde devam eden ıslah projesinin bir an önce tamamlanmasını istiyor.

Bayburtlu nasıl bir belediye başkanı istiyor?

Toplumun bütün kesimini kucaklamalı.

Vatandaşa “Bizim Başkanımız” duygusunu verebilmeli.

Önemli projeleri hayata geçirmeden önce halkın onayını almalı.

Ön yargılı olmayan ve halkın fikirlerine önem veren bir anlayışta olmalı.

Proje belediyesi, anlayışını ön planda tutmalı.

Gençlere yönelik projeleri olmalı.

STK’larla sağlıklı ve sıkı ilişki kurabilmeli.

Protokollerde yer alan değil, yapılacak olan hizmetleri kovalayan bir görüntü sergilemeli.

Şehri tek başına yöneten değil, şehir yönetimini koordine eden bir belediye başkanı olmalı.

Sonuç olarak:

Bayburt’ta yaşayanların yerel yönetimden beklediği bazı hizmetleri ve nasıl bir belediye başkanı görmek istediklerini sıralamaya çalıştık. Bunları sıralarken tabiî ki eksikler ve farklı düşünceler mutlaka olacaktır. Ancak bunların her birisinin gerçekleşmesini fazlasıyla hak eden bir şehir olan Bayburt’u, seçilecek olan belediye başkanına önerilerinizle katkı sunmak isterseniz düşüncelerinizi bize aktarabilirsiniz.

Bayburt Medya

YORUMLAR

  1. mehmet yumakoğlu dedi ki:

    “İŞADAMLARI BAYBURTTA FABRİKA YAPACAKLAR,13 YILDIR BELEDİYE İMAR HUSUSUNDA ZORLUK
    ÇIKARTTILAR.??,DAHA SONRA BU İŞ ADAMLARI G.HANEDE FABRİKAYI KURDULAR,YAZIK DEĞİLMİ.
    BAYBURTA VE İŞSİZLERE.BASINDAN.

  2. musa dedi ki:

    sonuç belli ne heyecanı bayburtta seçim heycanı mı olur?
    bastır işkuru al seçimi

  3. Şingahlı dedi ki:

    Bayburtlu salih rumuzlu kardeşime katılıyorum da, proje yapalım,
    kalkınalım, trende gelsin ,eğer belediyecilik disiplini yoksa bu kenti
    nasıl güzel göstereceğiz…? Göç hızlanmış, şehir merkezi fazla belli
    etmiyor, köylerimiz boşalmış, biz kenti yaparken bozmuşuz, veya var
    olan değerleri tahrip etmiş yok etmişiz..
    tren geldi mi,Çoruh’un kenarları açılacak mı..?
    tren ve kalkınma projesi ,trafiği çözecek mi…?
    tren geldi mi, gökdelen gibi binaların yapımı duracak mı..?
    Lütfen ,belediyecilikte hangi kararları uygulayacağız, elzem olarak
    neleri halletmeliyiz, bunları yazınız …
    yoksa sizin ifadeleriniz yanlıştır demiyoruz..
    Göçten, kalkınmadan daha önemli sorunumuz BELEDİYECİLİK……!

  4. Bayburt lu Salih dedi ki:

    Hasan kardeşim yazmış;
    Belediye Başkanı seçeceğiz ,Başbakan değil;
    Doğru söylüyorsunuz bu şehrin seçilmiş en yetkili makamını seçeceğiz, Bayburt un gelişiminde neler lazım ise hepsinde öncülük edecek, oturmayacak, vizyonu Bayburt a sığmayacak, Başkanlığı sadece kaldırım yapmak olarak düşündüğünüz için Bayburt iki adım ileri gitmiyor.
    Bayburt un gelişimi için yerinde oturmayacak kapıları aşındıracak, lobi ve organizasyonlarını hızlandıracak,projeler ile ister Kamu,ister özel yatırımları Bayburta çekecek,bilmem anlata bildim mi?
    PROJE PROJE PROJE, EN BAŞTA ,TREN,TREN,TREN
    TREN olmaz ise Bayburt un gelişimi haaayal!

  5. vatandaş dedi ki:

    Kim kazanırsa kazansın yeterki ekibini güzel seçsin, kadrosunda Mühendis, Mimar, Şehir plancısı ve iklimlendirme mühendisi olması lazım bu işler Halıcı ile, Kilimci ile, Motor ustası ile olmaz vede olamaz şehircilik ayrı bir meziyet gerektirir burada ne kadar şunu istiyoruz, bunu istiyoruz diyede yazsak ilk önce ekip şart ekip olmazsa olmaz Bayburtlu olarak seçilene cani gönülden sahip çıkmalıyız yaramıza bastıklarında gocunmamalıyız

  6. Hasan dedi ki:

    YORUMLARA BAKTIMDA BELEDİYE BAŞKANI SEÇECEĞİZ BAŞBAKAN DEĞİL. HER ŞEYİ YAZMIŞSINIZ. TREN UÇAK KÖYLERDE TARLALAR BUNLARIN NE İŞİ VAR BELEDİYE BAŞKANIYLA.:)))

  7. YAVUZ dedi ki:

    İLK YAPILACAK ŞEY BAYBURTTA BELEDEYİNİN İNŞAAT RUHSAT PARASINI KALDIRMASIDIR…….TEK KATLI EV YAPAN DAN RUHSATPAARSI SU İŞLERİ ELKTRİK VS GİBİ İŞLEMLERDEN ÜCRET ALMAMASIDIR….EN ÖNEMLİSİ BUDUR…DİYELİM VATANDAŞ ÇOK KATLI BİNA YAPAN KİŞİDEN BU ÜCRETLERİ ALSIN ZATEN ONU YAPAN ADAMA BU PARALAR DOKUNMAZ…ZAVALLI GARİBAN ŞURDA Bİ ARSAYA TEK KAT Bİ EV YAPACAK DÜNYANIN PARASINI RUHSAT İŞLERİNE ÖDÜYO…

  8. Bayburt lu Salih dedi ki:

    UZUN HAVAMI ÇEKECEĞİZ,YOKSA HALAY MI?
    Konu başlığımız kim seçilirse seçilsin herkes için geçerli,bir BAYBURT lu olarak adaylardan gerçekçi manifesto bekliyorum.
    Mesela şöyle diye bilirler mi !
    1-TREN ise Üretim,Eğitim,Turizm,Tarım aklınıza ne gelirse gelsin hiç birinin kalıcı olması mümkün değil
    2-Bayburt Üniversitesi (BAYBURT DEDE KORKUT ÜNİVERSİTESİ VEYA BAYBURT ŞAİR ZİHNİ ÜNİVERSİTESİ) adı ile değiştirile bilir ve adeta dünya bilim merkezi haline gele bilecek hale gelmeli, bilimsel yayın ve hem bilim adamı,hemde üretim açısından bir merkez olmalı, tabiki TREN OLMADAN OLMAZ
    3- Uzun vadeli yollar 2*2 değil 3*3 genişliğinde olmalı,şimdiden çevre yolu projesi hazırlanıp, TREN yolu organize sanayi bölgesi ,Üniversite güzergahı, dört yönlü en rantıbıl çevre yolu hazırlanmalı
    4-Ulu cami ( Ulu cami ve çevresi Selçuklu ve Osmanlının bu tarz eski camiler etrafı önmeli merkez haline getirilecek proje ile hazırlanmalı, ön kısmı cami önünden geniş bir alan ile Taşhan -Yıldız garajı kapıları istikametine doğru altı kapalı dijital otopark ,üstü yeşil alan ve Külliye olmalı), Kırkçeşmeler ve yanındaki ziyaret,Taşhan,Saat kulesi, Çoruh nehri bir birine kavuşmalı buradaki esnaf Bayburt tan ayrılmayacak şekilde plan program yapılıp Üniversite ve bağlı yerleşkeler,üretim sahaları, v.s alt yapılar hazırlanıp ekonomik girdi oluşturulmalı Bayburt dışından geri göç sağlanıp insanlara kalmalı yönünde ikna edici doneler sunulmalı
    5-Bayburt köylerinde ekim yapılmayan araziler kiralama yöntemi ile hektarlarca arazi,kiralanıp ,özel idare ve Belediye tarım ve hayvancılık ile ilgili büyük bir hamle ile boş arazileri ekonomiye kazandırmalı ve Bayburt genelinde besi ve süt yetiştiriciliği yapmalı, kiraladığı arazilerden Devletin verdiği destekleme gelirini alarak ,kiralamış olduğu arazilerin ana ödeme kalemini almış olur.Bu kuracağı tesisler ve arazi işleme çalışmalarında belki 20-300 veya daha fazla kişi insana ihtiyaç olacak bu 1500 insana tekamül eder, bu arazilerin Bayburt dışındaki sahiplerine ,Bayburt dışında ki aileler sizler dönüş yapın kiraladığımız arazi sahipleri olarak sizlerden insanları işe alalım diye ifade edilmeli
    6-Tarım Orman bakanlığı Karadeniz sınırlarımızdan başlayarak ağaçlandırma çalışmasını hızlandırmalı, Evliya Çelebi nin anlattığı Ormanlara kavuşmalı, doğal yaşam koşulları oluşturulmalı,yeşil dünya çalışması Bayburt tan hızlandırılmalı
    7-Spor alanında ilk,orta ve lise düzeyinde okullarımızı tam gün Eğitim sistemi geçerek bütün çocuklarımızın muhakkak bir spor dalı iştigali sağlanmalı kötü alışkanlıklardan ve profesyonel manada sporcular yetiştirilmeli, kötü alışkanlıklardan uzak durmaları sağlanmalı ( kötü alışkanlığa sevk eden kişiler hem toplumsal baskı hem kanun baskı ile yok edilmeli) özllikle en azından 5-6 spor dalına ağırlık verilmeli bu alanlardan ulusal sporcular yetiştirilmeli
    8-BAYDER,BEKDER v.s sosyal kuruluşlar projelerini geliştirip, önemli olan faaliyete geçirilmesini sağlamalı,bu çalışmaların en önemlisi TREN olmalı, ve sonrasında Asker alanda Bayburt hem üretim hem lojistik merkez haline gele bilir,bu sosyal alanda faaliyet gösteren hemşehrilerimiz kendilerinin oluşturacağı veya öncülük edecekleri ulusal firmaların üretim tesislerinin açılması ve üretime başlamasını sağlamalılar,
    Ama şöyle bir gerçekte var firmalar çalıştıracak eleman bulamıyorlar, burada Vakıf ve dernekler çalışma yapıp Bayburt dışında bulunan insanlarımızın geri dönüşünü bir şekilde sağlamalı
    9-Şehir mevsimine göre ağaçlandırılıp yeşillen dirilmeli
    10-Dede Korkut gerçek manada Bayburt un önüne geçmeli, bu alanda olsun daha farklı alanlarda olsun sinema platosu kurulmalı ve çekimler yapılmalı, buna 2,plevne diye tabir edilen KOP savunması çekimi yapılarak TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN kuruluşunun başlangıcının BAYBURT olduğu anlatılmalı, TREN olmaz ise bu saydığımız projelerin hiç bir kalıcı olmaz
    11-Saat kule ve Bayburt Kalesi bir biri ile kucaklaşmalı

    hayal güzeldir,

  9. atilla dedi ki:

    Valla ben bu güne kadar kültüre, şiire, spora önem verenini görmedim. Bence bu sefer ki başkan mesela kültürlü olduğunu anlayabileyeceğimiz kadar çifte telli oynasın, şiirden anlayabileceğini varsayabileceğimiz kadar gazel okuyabilsin, spora önem verebileceğine kani olabileceğimiz kadar takla atabilsin. Ters takla atması evladır nitekim.

  10. anadolu yakası bayburt dernk-ist dedi ki:

    “irade güç sn devlet bahçeli,sn c.başkanımızın yoldaşı,!!,dolayısıyla “inşallah sn hükmü bey kazanırsa
    Bayburta büyük yatırımlar gelebilir,d.d.y.,,üst yapısı fabrikalar,askeri bot-mont fabrikaları en az 3 bin
    kişiye iş imkanı.vb.bu munasebetle”iş kura lüzüm kalmayacak,ankara c.hur ittifakı sayesinde,!!, güzel
    olur,tecrübe-liyakat-dürüst,lük,!!! neticesinde Bayburt hak ettiği noktaya gelecektir,eyvallah,saygı ile.

  11. ali dedi ki:

    haberde gereken açıklamalar yapılmış teşekkür ederiz bunlara ilave olarak her mahallede halk ekmek satılmalı belediye dolmuşları çoğaltılarak her mahalleye ve her bölgeye çıkartılmalı iki türlü su fiyatları uygulamasından zavgeçilmeli işsizlik konusunda çözüm üretilmeli göç önlenmeli erzurumda olan bir uygulama olan cenazelerde yıkama ve defin işleri imamlar ve yemekler belediyeden karşılanmalı herkese eşit bir belediye olmalı belediyede çalışan memurlar ne kendileri ne de hanımlarının üzerine yap sat işleri yasaklanmalı her evden bir kişiye iş imkanı sağlanmalı s plakalar çoğaltılmalı taksi plakaları çoğaltılmalı s ve t plakası almak çalışmak isteyen vatandaşlar o kadar parayı bulamıyor ve iş için göç ediyor bunlar bayburt için elzem bir an önce halledilmeli tabiki eski sanayi hemen çözülmeli peşine mahalleler halledilmeli memleketimiz küçük bir yer bunlar kısa sürede halledilecek işler yeterki tecrübeli işi bilen deneyimli insanları seçelim kendine çalışanları değil

  12. GÜRSEL KARAPINAR... dedi ki:

    Şimdilik bu habere kısa ve öz yazmak istiyorum…
    Nedeni seçime kadar.daha çok haberler yapılacak akılda kalmaz,
    unutulur diye ,sonraya bırakıyorum…!
    Gerçek şu ,BU DÖNEM KİM SEÇİLİRSE SEÇİLSİN ,İKTİDARI
    MUHALEFETİ ,ÜNİVERSİTESİ,SİVİL T.KURULUŞLARI ve BASINI
    BAŞARILI OLMAK ZORUNDA ..neden..?
    Çünkü BAYBURT TIKANDI, CEREHATIN içerisinde yüzüyor..!
    Sorunlar kar topundan, buz dağına döndü…
    GÜÇLÜ İRADE ,RADİKAL KARARLAR ALIP UYGULAYACAĞIZ…
    Belediyecilikte geçtiğimiz 3 dönem heba olmuştur..
    Bu üç dönemde tüm AKP belediyeleri DEĞİŞİM ve DÖNÜŞÜM
    yaşarken, bizimkileri İRADE,GÜÇ ortaya koyamadı, NAL topladı…
    Seçilecek belediye başkanı ve ekibi hangi KARARLARI ALMALI ve
    UYGULAMALI , sonradan paylaşmak dileğiyle diyorum..Selamlar..