Dolar 32,5246
Euro 34,9712
Altın 2.437,51
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Bayburtlu Kahraman, hayalindeki camiinin maketini 9 yılda tamamladı

Bayburtlu Kahraman, hayalindeki camiinin maketini 9 yılda tamamladı
17 Temmuz 2022 17:26
A+
A-

Bayburt’tan göç ederek il dışında yaşayan Hacı Emre Kahraman 9 yılda büyük bir emek harcayarak kibrit çöpünden yaptığı cami maketi görenleri hayran bırakıyor.

Bayburt’ta yıllar önce halk pazarında sebze sattıktan sonra taş işçisi olarak hayatını devam ettiren Kahraman, 2013 yılında Bayburt’tan göç ederek İzmir’e yerleşti.

Özellikle cami mimarilerine olan ilgisini özel becerisiyle birleştirerek hayalindeki camiyi kibrit çöplerinden yaparak önemli bir görselin ortaya çıkmasını sağladı.

Hacı Emre Kahraman’ın 9 yılda yaklaşık 200 yüz bin kibrit çöpüyle yaptığı camiyi detaylarıyla açıklayan yazısı şöyle:

“Kıymetli arkadaşlar görselde görmekte olduğunuz camii maketi tamamiyle mimari yapısı ve her alanında ki çalışmaların tamamı bana aittir. Yapımına 2013 yılında başlayarak 2022 yılında bitmenin mutluluğunu yaşıyorum. 

—Tamamı 192 920 adet kibrit çöpünden oluşmaktadır, ve tamamı el işçiliği ile oluşmaktadır maketin inşa esnasında autocad -autodesk-autodata gibi hiç bir yardımcı unsur kullanılmadan tamamen el aletleri ile yapılmıştır. 

— Camimizin mimari yapısı ile konumlandırılıp ölçeklendirilmesi tamamen doğaçlama ve fikirleme  ile inşa edilmiştir, buna dayanıp güvenerek ve mimari yapısından kaynakla yapmış olduğum bu minyatür caminin DÜNYA üzerinde tek olup örneği ve taklidi olmadığının kanaatini yaşayıp taşımanın gururu içerisinde olmaktan mutluluk duyuyorum.

— Projede her bir unsurun meydana gelebilmesi bir kaç aşamadan geçip son halini almaktadır. Projenin bütünsel olarak üzerinde geçmiş 4 medeniyetten kendi yorumumuz üzerine; 

—  Selçuklular,Memlükler,Gazneliler,Osmanlılar ve modern mimariden izler taşımaktadır. 

— Projemizde asıl yapı unsuru kibrit çöpü olması hasebiyle boyutsal olarak büyüklüğü ve ağırlığını taşıması için kuvvetlendirme ve sağlamlık için çeşitli materyaller kullanılmıştır.

— Yapmış oldum maket camii üzerinde bir kaç çeşit sanat dalının can bulduğu kanaatindeyim.

— Bunları ifade etmek gerekirse projenin tamamı yapboz tekniği ile Osmanlı devletinde KÜNDEKARİ sanatı olarak da adlandırılan sök-tak sanatı kullanılarak totalde 266 parça olarak söküp toplayabiliriz.

— Bir diğer sanat  dalı olarak;pencereler,kubbeler,minareler ve kümbetler üzerindeki cam detayları yine Osmanlı döneminden süre gelen SEDEF KAKMA sanatı kullanılarak can bulmuştur.

— Bir diğer sanat dalı olarak düşüncemiz; kubbeler üzerlerindeki siyah çizgilerin esasen kurşun çizgisi olarak bilinir, fakat camimiz kibrit formunda olduğu için kibrit başlarının siyah kısmını kullanarak renklendirme yaptık ve kurşun formunu kazandırmış olduk bu da TEZHİP sanatının işlendiği kanaatindeyim.

—Proje üzerinde bemin naçizane bir kaç özel ölçeklendirmem olmuştur.

— Ana kubbe çapı 32 cm olup (32 farzı ifade etmektedir). 

— Cami üzerinde toplamda 108 adet kubbe bulunmaktadır. (Tevbe suresi 108 (o mescit içinde sen kesinlikle namaza durma ta ilk gününde temeli takva üzerine kurulan mescit elbette içinde günahlarından arınmayı seven kişiler vardır Allah da arınmış ak pak olmuş kişileri sever.) ayetini işaret etmektedir.

— Cami ön avlu kısmında 43 adet kubbe bulunmaktadır.(Kuran-I Kerim’de 43. Süre olan Zuhruf suresi ve aynı zamanda zuhruf suresinin 43. Ayeti (Öyle ise sen sana vahyedilen kurana sarıl şüphesiz ki sen doğru bir yol üzerisin )  ayetini işaret etmektedir.

— Cami kubbelerinin taşıyıcısı kolonları olan 4 adet (fil ayağı) olarak da tabir edilen  büyük kolonlar 4 hak mezhep imamını ifade ve işaret etmektedir.

— Cami girişi olarak 4 adet kapı inşa edilmiş olup 4 hak mezhep’i ifade ve işaret etmektedir.

— Cami de bulunan 6 adet minare iman’ın  6 şartını ifade ve işaret etmektedir.

— Cami minareleri üzerinde toplam 18 adet şerefe bulunmaktadır, 18 bin alemi ifade ve işaret etmektedir.

— Cami uzunluğu 210 santimetre olması (bakara suresi 210. (onlar sadece gözetiyorlar ki Allah buluttan gölgelikler içinde meleklerle birlikte geliversin de iş bitiriversin halbuki bütün işler Allah’a  döndürülüp götürülür.) ayeti ni ifade ve işaret etmektedir.

— Cami  genişliği 118 santimetre olup (mü-minun suresi 118. ( Resulüm de ki rabbim bağışla ve merhamet et sen merhametlilerin en iyisisin ) ayetini ifade ve işaret etmektedir.

— Cami yüksekliği 200 santimetre olması (Ali imram suresi 200. (Ey iman edenler sabredin düşmanlarınıza karşı sebat gösterin nöbet bekleşin Allah’dan gereğince korkun ki kuruluşa eresiniz.) ayetini ifade ve işaret etmektedir.

— Cami iç avlusunda 12 adet taşıyıcı sütun bulunmaktadır ve 12 sütun İslam’da kabul görüşmüş 12 imamı ifade ve işaret eder.

— Cami alt kısmında 6 adet ışıkları kırmızı renkli Aslan göğsü olarak tabir edilen unsurlar H.z peygamber efendimizin 6.y.y Dünyaya teşriflerini ifade etmektedir.

— Aslan göğüslerini çepeçevre saran 7 adet beyaz saçaklar diğer adı ile (mukarnaslar) namaz esnasında secde de 7 uzvumuzun yerle temaslı olup Allah c.c huzuna çıkmış olan (2 ayak, 2 diz, 2 avuç 1 alın) olması yaradanımıza olan secdemizi ifade ve işaret eder.

— aynı zamanda  bu iki unsur birleşiminde renklerin mihengi şanlı bayrağımıza işaret eder.

— Caminin ana kapı üzerinde ki 3 küçük kubbe İslam sancağının 3 hilalini ifade ve işaret eder.

— Caminin 11 basmaklı merdiveni (Hud suresi 11.(ancak sabredenler ve güzel işler yapanlar bundan müstesnadır işte onlar için bir bağışlanma ve bir ödül vardır) ayetini ifade ve işaret eder.

— Projemiz aynı anda hem bir camii hem bir külliye formunu taşımaktadır.”

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. MUSTAFA ŞALCI dedi ki:

    TEBRİK’LER BAŞARILAR ….