Dolar 32,5694
Euro 34,9827
Altın 2.455,55
BİST 9.777,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 23°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 18°C

Baksı Müzesi, Ehram Koleksiyonu EMITT Turizm Fuarı’nda

Baksı Müzesi, Ehram Koleksiyonu EMITT Turizm Fuarı’nda
7 Şubat 2022 15:51
A+
A-

Baksı Müzesi, moda tasarımcısı Hatice Gökçe’nin ehram kumaşından tasarladığı “Yeni Doğan” koleksiyonu ile 9-12 Şubat tarihleri arasında Tüyap Fuar Merkezi’nde düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’de yer alacak.

Uluslararası bir arenaya sahip olan EMITT Fuarı’nın Baksı Müzesi’ni ve yörenin geleneksel kumaşı ehramı tanıtmak için iyi bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Hüsamettin Koçan “Zengin motif dünyasına sahip geleneksel malzeme olan ehramın kültür turizmine ve ekonomiye katkısı büyük. Baksı, geleneği güncel yorumlarla bir araya getiren ve sürdürülebilirlik kazandırmak konusunda kurduğu atölyeler ve araştırmalarla kuruluşundan itibaren bu tarz projeleri destekleyen bir müze. Hatice Gökçe’nin koleksiyonunda yer alan ehramlar geleneksel tezgahlarda üretildi ve bu proje de gelenek ve günceli bir araya getiren, sürdürülebilirlik adına atılmış önemli adımlardan birisidir. Geçmişte sırasıyla Özlem Süer, Arzu Kaprol ve şimdi de Hatice Gökçe’nin Ehram kuşamına duyduğu ilgi, bu güçlü dokumanın yeniden üretimine, kültüre, ekonomiye ve aynı zamanda kadın istihdamına büyük katkı sağlıyor.  Baksı Müzesi’nin standı bu anlamda geleneksel malzeme, moda ve turizmi ilk kez bir araya getiriyor.” dedi.

Ehramı bölgesel bir kumaş olarak nitelemenin yetersiz kaldığını ve bu kıymetli dokumayı dünyaya sunmaktan dolayı duyduğu heyecanını dile getiren Hatice Gökçe, “Bayburt yöresinin göçer kültüründen ilham alan yüzde 100 doğal yünden el tezgâhlarında dokunan ehram, çok dayanıklı ve uzun yıllar kullanabilme özelliğine sahip. Müze için kaftan, yelek ve çantadan oluşan kapsül koleksiyon hazırladım. Bayburt bölgesine ait yerel bir kumaşın yurt dışında tanınmasına ve kadın istihdamına katkıda bulunmak benim için çok önemli.” dedi.

Hatice Gökçe yoğun bir çalışma ile Ehrama yeni bir bakış kazandırdı ve böylece Ehramın sürdürülebilirliğine ve yerel olanın evrensel gücüne estetik katkı sağladı. 

Baksı Müzesi 9-12 Şubat tarihleri arasında 3. Salon B202 nolu stantta ziyaret edilebilecek.

 

 

YORUMLAR

  1. mustafa dedi ki:

    İdris bey söylediklerinizin bir bölümü doğrudur. ancak bu kafalar yüzünden bu memleket gelişmedi . kültür geliştikçe o ilin reklamıda gelişir ama nerde o anlayış. trabzonu örnek alın ………..

  2. İDRİS ÇAMUR dedi ki:

    EHRAM BİZİM NENELERİMİZİN ANALARIMIZIN BACILARIMIZIN MİLLİ GİYSİSİ DAHA DOĞRUSU TESETTÜRÜ İHRAM GİYMENİN BİR ÜSLUBU ŞEKLİ ŞEMALI VARDIR EHRAM BAŞTAN İTİBAREN TOPUKLARA KADAR GİYİLİR İHRAM GİYEN KİŞİNİN YÜZÜ GÖZLER HARİÇ GÖZÜKMEZ ÇOĞU KİMSE KARŞIDAN İHRAM İÇERİSİNDEKİ ANASINI BACISINI DAHİ TANIMAZ EHRAMIN TANITIMI BU HABERDEKİ HANIM GİYDİĞİ GİBİ YAPILACAKSA YAPILMASIN HALA BU GİYSİYİ TESETTÜR OLARAK GİYENLERE HAKARET OLUR