Dolar 32,5883
Euro 34,7375
Altın 2.506,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bayburt’tan Başka Bayburt var mı?

Bayburt’tan Başka Bayburt var mı?
15 Kasım 2020 20:06
A+
A-

Bayburt’ta yaşayanların tamamına yakını bu güne kadar Bayburt isminin ülke genelinde başka bir yerde olmadığını düşünür. Ancak bir başka ilin sınırlarında Bayburt Köyü diye bir yerleşim alanı olduğunu öğrenecek olanlar şaşırmış olabilir. Çok az sayıda Bayburt Köyü ismini duymuş olan Bayburtluların ise bu köyü hiç tanımadıkları tahmin ediliyor. 

Bayburt köyü ismini bilen kaç Bayburtlu vardır bunu bilmek çok zor. Ancak Bayburt’un bulunduğu coğrafyaya pekte uzak olmayan ve yaklaşık 350 kişinin yaşadığı Bayburt Köyü, Kars ilinin şehir merkezine 26 kilometre uzaklıkta, bağlı olduğu Selim ilçesine ise 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Bu haberi yapmadan önce Bayburt Köyü ile ilgili yaptığımız kısa bir araştırmada, Köyün ismi 1889 yılındaki kayıtlarda Bayburt olarak belirlenmiş. Köyün arazisini sulayan Bayburt Barajı isminde birde sulama barajı bulunuyor. Bir zamanlar ilköğretim okulunun da bulunduğu köyde son 15 yıl içerisinde nüfus sayısında kayda değer bir göçün yaşanmadığı görülüyor. Örf ve ananelerinin bazıları Bayburt’a benzerlikte gösteriyor. Ayrıca Bayburt Köyünde yaşayanların da Bayburt’u görmedikleri ve tanımadıkları tahmin ediliyor. Diğer taraftan Bayburt isminin Osmanlı kayıtlarında Konya’nın Karaman Sancağı’na tabi Bayburt Kazası şeklinde geçiyor. Ancak günümüzde Konya sınırları içerisinde böyle bir isim yer almıyor.

Yayınladığımız görüntü 2020 Haziran ayı içerisinde “Kars, Ardahan, Iğdır TV” tarafından çekimi yapılarak yayınlanmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=R2g0fBuvpN4

 

YORUMLAR

  1. Bayburtlu dedi ki:

    İranda Bayburdiler isimli yer var ayrıca Ermenistan ve Yunanistanda da olması lazım Bayburt ile alakalı bir yer bildiğim kadarıyla