Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Siyaset, Bayburt’un soğuk havasını ısıtmaya başlıyor

Siyaset, Bayburt’un soğuk havasını ısıtmaya başlıyor
3 Şubat 2023 19:54 | Son Güncellenme: 5 Şubat 2023 12:52
A+
A-

Türkiye’de seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağının açıklanması sonrasında Bayburt’ta siyasi partilerde milletvekili aday adaylığı için hareketli günlerin yaşanması ve siyasi havanın yavaş yavaş ısınması bekleniyor.

Öyle ya da böyle seçimler ufukta göründü artık. İktidar olma yarışı soğuk havalara rağmen ülkenin her köşesinde siyaseti ısıtmaya başlayacak.

Her seçim öncesi Bayburt’ta yaşanan milletvekili aday adaylıkları sürecinde neler yaşandığı artık bilinir hale gelmiş durumda. AK Parti’den aday adayı olmak isteyenlerin sayısı muhtemelen çiftli rakamlara ulaşacak. MHP’den bir ve ikinci sırada kimlerin yer alacağı şimdilik merak konusu olarak devam ederken, Millet İttifakı veya altılı masa olarak bilinen partilerin ise ortak aday çıkarması bekleniyor.

AK Parti’de aday adaylarının partiye müracaatları 10 gün içerisinde netleşmiş olacak. Yani 2023 seçimlerinin Bayburt’ta heyecanlı ve çekişmeli geçeceğini vurgulamakta yarar var.

Tek Milletvekili ile temsil edilen Bayburt, nüfus artışına bağlı olarak 2023 yılında yapılacak olan seçimler sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde 2 vekille temsil edilmiş olacak.

“Yine bildik yol mu izlenecek?”

Yıllardır şehrin sorunlarını tartışmayı unutan Bayburtlular, önümüzdeki üç aylık sürede kimlerin milletvekili olması ya da olmaması gerektiğini veya isimler üzerinden siyasi değerlendirmelerle seçime kadar siyasetin tansiyonunu üst seviyede tutmaya çalışacaklar. Çünkü bir kesim var ki, yıllardır vekillerin bu şehrin kurtarıcıları olduğuna inanırlar.

Ancak her nedense partilerin genel merkezi hangi isimleri belirliyorsa onların adaylığı kesinleşiyor. Yani irade bir şekilde Bayburtluların elinde olmuyor.

Uygulanan bu sistem ise seçilen milletvekili ile vatandaş arasındaki bağı engellediği gibi hizmet alma konusunda da istenilen başarı elde edilememiş oluyor. Nihayetinde kazananlar vekiller olurken, hayal kırıklığı yaşayan ise Bayburtlular oluyor.

Ancak Bayburt’ta bir ilk yaşanabilir ve bu seçim öncesi seçmenin fikrine önem verilerek istediği isimler aday yapabilir. Çünkü bu konuda böyle bir kanaatin oluştuğu biliniyor.

“Nerede yaşadığı önemli değil ”

Öncelikle şunun altını çizmekte yarar var. Seçilecek olan milletvekilleri Bayburt’ta mı yoksa il dışında yaşayan Bayburtlulardan mı olsun tartışması sadece duygusal bir takıntıdan öteye geçmeyecektir. Nerede yaşıyor olursa olsun yeter ki vizyonu, projeleri, inandırıcılığı ve samimiyetiyle Bayburt’un sorunlarını çözme konusunda yetenekli olabilsin. Kısacası Bayburt için Ankara’da her kapıyı rahatlıkla açabilecek kapasiteye sahip olsun.

Yani falanca aday iyidir, cana yakındır, istediğimde yanına gider çayını içerim, işimi rahatlıkla yaptırırım gibi kısır yaklaşımlar kente milletvekili değil kendisine arkadaş arayan bir anlayıştan öteye geçmeyecektir. Bayburt’un değişimi için öncelikle zihniyet değişiminin gerçekleşmesi şarttır.

Bu kenti temsil edecek vekillerin öncelikle sığınacak birer liman olmadığını, ellerinde sihirli değnek bulunmadığını kabul etmekte yarar var. Bayburt gerçekleriyle yüzleşebilmeli ve yapılan yanlışlardan mutlaka ders çıkarmalıdır. Ortak akıl ve eleştiri kültürünü geliştirmiş toplumlar her zaman sorunlarını çözmüş ve ilerleme kaydetmişlerdir.

Şehrin öncelikli sorunları istenildiğinde 10 yıl içerisinde kökten çözülür ve yaşanabilir bir kent haline dönüştürülebilir. İnananlar ve cesaretli olanlar için bu çokta zor olmasa gerek.

Örnek isteniyorsa uzağa gitmeye gerek yok. Erzurum ve Erzincan örnekleri yeterlidir. Son 10 yılda her iki şehir kentleşmeyi tamamlamış, koşarak büyümeye devem ediyor. Bayburt ise sorunları yumak haline dönüşmüş, kasaba görünümüne bürünmüş ve kaderine razı edilmiş konumdan bir türlü kurtulmayı başaramamıştır.

Neden bu hale gelindiğinin cevabı bulunduğunda o zaman sorunlar bir bir çözüme kavuşacak demektir. Bayburtlular samimiyetle sorunlarını konuşabilmeli ve gerçeklerle yüzleşebilmelidir.

Bayburt’u çok sevdiğini iddia edenler, Şehit Osman Dağına çıkıp şehre tepeden baktığında gerçekleri bir şekilde çıplaklığıyla göreceklerdir. Şehrin mahallelerinin tamamına yakınının görüntülerinin içler acısı virane görüntülere sahip olduğu, yeşili olmayan ve çarpık yapılaşmalar yansıttığına şahit olacaklardır. Bayburt’un bu haline benzer tek bir örnek şehir göstermek mümkün değildir.

Milletvekilleri, belediye başkanları veya siyasi parti temsilcilerinin yanlışlarını veya eksiklerini yüzlerine söyleyebilen vatandaşlardır o şehirlerin gerçek sahipleri.

Duygusal bir mantıkla değil, realist ve akılcı bir şekilde sorunlar değerlendirildiğinde bu şehrin makus talihi o zaman değişecektir.

“Yeni bir hikâye yazılmalı”

Eleştirilebilen, hesap verebilen, vekili olduğu şehrin sorularını meclis dahil her yerde cesaretle gündeme getiren, Bayburt’un makus talihinin değişimi için yeni bir hikaye yazabilen, projeleriyle şehrin vizyonunun değişeceğine ve sorunların asgariye ineceğine dair vatandaşı ikna eden, her ay halkla buluşma günleri yaparak onların sorunlarını dinleyebilen, vatandaşlar arasında ayrım yapmayan, liderinin ne dediğinden önce seçmeninin ne istediğine öncelik veren, kısacası halka dokunabilen cesaretli, donanımlı, ve halkla el ele verebilen, aldığı maaşın hakkını veren vekiller bu şehrin sorunlarının çözümüne katkı sunabilirler.

Unutulmamalıdır ki, Bayburt’ta hangi partilerin veya adayların kazanacağından daha önemlisi,  şehrin sorunlarını kendi sorunları olarak kabullenen ve gelecek seçimleri değil, şehrin geleceğini düşünen vekillerin kazanmasıdır. Bayburtlu bunu başardığı zaman, Bayburt kazanmış olacaktır.

Bayburt Medya

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Rccp cyln dedi ki:

    Hep aynı senaryo öncekiler ne yaptıki şimdiki ne yapsın Ankara’ya kapağı atan kesesini doldurma derdinde..vebali düşünen yok sonra kanser olup hastane köşelerinde inleyince yaptiklariniz yediğiniz yetimlerin hakları gelsin aklınıza.allah bu dünyanın hesabını da goruyor

  2. Bayburt sever dedi ki:

    Merak etmeyin Mv yapmış birisi yine aday olur.

  3. Tekin dedi ki:

    En önemlisi aday eğitimli ahlaklı olmalı ufuk ve vizyon sahibi olmalı şu anda adaylığını duyduğumuz eğitimi olmayan sıradan insanlar olmamalı bayburt ve bayburtlu kaybetmemeli yeter artık bayburt a yararlı insanları seçelim

  4. ahmet dedi ki:

    Bayburt için önemli olan seçilecek kişi vizyon sahibi donanımlı şehirden göçü önleyecek büyük projelere imza atacak işsizliği çözecek vs gibi çalışmalara imza atacak en az üniverste mezunu olmalı artık bayburt un sıradan insanlara kendi seçilmesi için her türlü oyunları oynayan değil bayburt u nasıl kalkındırırım diye düşünceye sahip olmalı kısacası eğitim kültür bilgi birikim kariyer sahibi insanlar seçilmeli vesselam

  5. eyüp canbolat dedi ki:

    ak.partiden prf dr orhan ateş-mhp den-prf dr .şeref oruç,aday adayı söyleniyor,fısıltı gazetesi,
    herkese selamlarr.bayburt için ideal olur.!!!

    1. taş medreseli dedi ki:

      seçimden seçime partileri akıllarına gelen kişiler ADAY olamaz, olmamalı. Yıllardır emek veren maddi manevi yıpranan kişilerin hakkını yemek bu kadar basit olamaz.

      1. yeşim yeşiltaş dedi ki:

        emek verenlerin yaptıklarının yüzde yetmişi iptal oldu söküldü,yazık,çed raporu ne işe yarar.yazık
        kop tünelide cabası.?

  6. Adem dedi ki:

    Nediyek diyecemiz herşeyi yazmışsınız ağzınıza emeğinize sağlık