Dolar 32,5412
Euro 34,8528
Altın 2.426,14
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 27°C
Az Bulutlu
Bayburt
27°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 23°C

Bayburt Turizmde Uzungöl Yolunun Çözümünü Belkiyor

Bayburt Turizmde Uzungöl Yolunun Çözümünü Belkiyor
13 Ocak 2020 22:21 | Son Güncellenme: 27 Mart 2020 04:12
A+
A-

Yıllardır tartışılan ve gündemini hiç yitirmeyen ancak bir türlü çözüme kavuşturulamayan Uzungöl Bayburt arasındaki yol, ulaşıma uygun bir şekle getirildiği takdirde önemli bir kapı turizme açılmış olacak ve yıllık ortalama 1.5 milyon turistin Bayburt’u ziyaret etmesi gerçekleşecek.

Bu önemli iddiayı gündeme getiren Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu 2016 yılında Uzungölde yaptığımız röportaj da dile getirerek Bayburt’un turizmine yıllık ortalama 1.5 milyon turist kazandıracak olan alternatifleri ve yapılması gerekenleri detayları ile anlatı.

Bu röportajın konuları içerisinde, Uzungöl’ün ilçe olarak Bayburt’a bağlanma talebi, ayrıca Bayburt Uzungöl arasına tünel yapılması veya 25 kilometrelik yolun iyileştirilmesi isteği, en önemlisi ise yaz sezonunda Bayburt’a yönlendirilecek olan en az 1.5 milyon turistin gelmesi ve yine Bayburt esnafı ile düşünülen ticari işbirliğinin yapılması röportajın en önemli konularıydı.

İl Kültür Turizm Müdürü Bekir Kurtoğlu ile gittiğimiz Uzungölde Turzimciler Dermeği Başkanı Zeki Soylu ve Uzungöl’ün en önemli mahallelerinden birisi olan Şekersu Mahallesinin Muhtarı Muhammet Ali Aygün’e yönelttiğimiz sorulara aldığımız cevaplar, beklide Bayburt ekonomisini önemli derecede etkileyecek konulardı.

3 yıl önce yaptığımız röportajı tekrar gündeme taşımamızdaki en önemli gerekçe ise Bayburt’un turizmini geliştirerek kalkınmasına katkı sunacak olması ve Karadeniz ili olan Bayburt’un Karadeniz il ve ilçeleri ile işbirliğini geliştirmesidir. Çünkü bu ve benzer fırsatlar bir ilin kaderinin değişmesine ve kalkınmasına vesile olacak önemli etkenlerdir. Bu konunun yeniden kamuoyunun gündemine taşınması ve bir an önce Bayburt Uzungöl arasındaki yolun ulaşıma sağlıklı bir şekilde açılmasının planları ve girişimleri şimdiden başlatılmasıdır.

Yaptığımız röportajın tamamını izledikten sonra yetkililerin talepler doğrultusunda olumlu girişimleri başlatacağına inanıyoruz. Çünkü bacasız fabrika olan Turizm, Bayburt’a her alanda olumlu katkı sunacak ve esnaf başta olmak üzere şehirde kalkınacaktır.  

Uzungöl’de Turzimciler Dermeği Başkanı Zeki Soylu ve Uzungöl’ün en büyük mahallesi olan Şekersu Mahallesinin Muhtarı Muhammet Ali Aygün, Bayburt Medya kameralarına önemli açıklamalar yaptı.

“Bayburt’a bağlanmak istedik olmadı”

Yaklaşık 2.5 yıl önce Bayburt Belediye başkanını arayarak Uzungöl’ün Bayburt’a bağlanmasını istediklerini belirten Uzungöl’de 3 dönem belediye başkanlığı yapan Turizmciler Dermeği Başkanı Zeki Soylu, “ Uzungöl’ün Trabzon’la arasında 100 kilometre bir mesafe var. Bayburt’la aramıza bir tünel yapılacak olursa aradaki mesafe 10 kilometrelik bir mesafe olacaktır. Bizler halk olarak Bayburt’a bağlanmayı da düşündük. Buradaki insanların yüzde yetmişinden fazlası böyle düşünüyor. Ancak resmi olmasa da böyle bir taleplerimiz oldu. Hatta referandum olursa ona da razıyız dedik. Bize dönüş olmadığı gibi umudumuzu kesmek durumunda kaldık. Karşılık alamadığımız için hayal kırıklığı da yaşadık.

Birde şunu ifade etmek istiyorum, Uzungöl’de yıllık et tüketimimiz binlerce tondur. Buradaki etler Konya’dan Suluova’dan ve değişik illerden geliyor. Ama Bayburt hayvancılıkla uğraşan komşu bir ilimiz olmasına rağmen, Bayburt’tan Uzungöl arasındaki yolun bozukluğu nedeniyle canlı hayvan getirip esnaf olarak değerlendiremiyorlar. Dışarıdan gelen etler hazır ve kesilmiş olarak geliyor. Ne kadar sağlıklı ve uygun şartlarda kesildiğini bilemiyoruz. Yolumuz düzgün olsa et tüketen esnafımız Bayburt’a giderek yerinde görmek şartıyla bu sorunlarını giderirler ve ticari olarak bir canlılık olur.

Uzungöle yıllık ortalama yerli ve yabancı 2.5 milyon turist geliyor. Bu turistler 3 gün burada kaldıklarında başka yerlere gitmek istiyorlar. Bayburt tarafında ki yolun sorunlu olan 25 kilometrelik kısmı her türlü aracın rahatlıkla gidip gelebileceği konuma getirilecek olursa buradaki turistlerin ortalama 1.5 milyonu Bayburt’ta gidecek ve birçok yeri de ziyaret etmiş olacaklar. Turistler Bayburt gibi farklı doğal güzellikleri ve tarihi mekanları olan bir yeri görebilmek için can atıyorlar” diyen Zeki Soylu bir çok önemli konunun da altını çizdi. 

“Bütün ihtiyaçlarımızı Bayburt’tan gideriyoruz”

Bu konunun Uzungöl’de ve Şekersu Mahallesinde de konuşulduğunu ifade eden Şekersu Mahallesinin Muhtarı Muhammet Ali Aygün, “ Yılın 6. ayındayız ama üzülerek ifade edeyim ki, şuanda mahallemizde elektrik yok. Yani karanlıktayız. Oradaki halk ile Bayburt’a bağlanma konusunun istişarelerini yaptık. Mahalle halkımızın yüzde doksanı bu konuya sıcak bakıyor. Çünkü Bayburt merkezine sadece 25 kilometrelik bir mesafemiz var ve daha iyi hizmet alacağımızı düşünüyoruz. Bayburt’la ticari ilişkilerimiz devam ediyor , günü birlik ihtiyaçlarımız için gidip geliyoruz. Hatta hastane ihtiyaçlarımızı Bayburt’la hallediyoruz. Çünkü Trabzon’a hastaneye gitmek istediğimizde 125 kilometre yol gitmek durumunda kalıyoruz. Bu yolunda 25 kilometrelik kısmı çok sağlıksız ve tehlikeli. Bayburt’a bağlanma konusunda Bayburt belediyesini ve valiliği ziyaret etmeyi düşünüyoruz. Kısa bir süre önce Aydıntepe ilçesi kaymakamından randevu talebinde bulunduk. Kendilerinden bir takım isteklerimiz olacak. İnşallah Bayburt Uzungöl yol sıkıntılarını hallederler ve sorunlarımız çözülmüş olur” dedi.    

Yapılan röportaj içerisinde değişik konular gündeme getirildi ve yapılan açıklamaların Bayburt için büyük bir önem arz ettiğini belirtmekte yarar var. Konuşmaların tamamı izlendiğinde bu konunun yetkililer tarafından masaya yatırılarak çözümler üretileceğine inanıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=dR2iDTk-kAI

YORUMLAR

  1. Hartlı dedi ki:

    Tonlarca balya otları götürebilenler et götüremiomuş bak sen Yemezler!!!!

  2. Nadide dedi ki:

    Bi Bayburtlu olarak Bursa’da oturuyorum ve bayburda geldiğimde bir defa uzungöle o tehlikeli yoldan kardeşimle gittim ve korktum gerçekten zor bir yol ama uzungöle varınca cennete geldim sanki çok muhteşem bir yer bence tünel yapılsa bir Bayburtlu olarak çok sevinirim inşallah yapılır trapzonuda çok seviyorum tş

  3. CEVAHİR SAĞLAM dedi ki:

    Bayburtta büyüyen bir birey olarak, Uzungölün Bayburta bağlanmasını cani gönülden destekleyenlerdenim. Böyle bir değere sırtımızı dönmek ,Bayburdumuza yapılacak en büyük ihanet olur düşüncesindeyim. Bırakalım bu kısır döngüleri. Bende Uzungölde doğup Bayburtta büyüyen biriyim. Yeterki böyle bir adım atılsın. Saygılarımla.

  4. M.T.K dedi ki:

    Bayburt mevcut tarihi ve turistik yerlerini turizme kazandırmak için bütün gücünü harcasın. Uzungöl Bayburt’u kullanmak istiyor. Bayburtlu yetkililerin bu konuda tuzağa düşmemelerini, boşa zaman, para ve enerjilerini harcamamalarını istiyoruz. Eğer maddi gücünüz ve imkanınız varsa bunu uzungöle değil, Kale, Şehit Osman, Yer altı Şehri ve diğer tarihi yerlere harcayın. Uzungölün derdi kendi rantlarını Bayburt eliyle sağlamak. bu kadar açık ve net herşey ortada iken bu uzungöl sevdası nedendir? Uzungöl’ün Bayburt’a zerre katkısı olmaz, tam aksi zararı olur.

    1. Yagmurcu dedi ki:

      Engin öngörünüze hayran olmamak elde degil dogrusu. Bayburt`lu olarak mahcup oldum yazdiklarinizi okurken. Yillik yaklasik 2,5 milyon yerli ve yabanci turisti agirlayan bir turizm cenneti seni nasil kullanabilir? nasil tuzaga düsürebilir acaba? Üstelik senin memleketinde turist denen varligin esamesi bile okunmazken. Bu yorum “Alman`lar bizi qisqaneyo!”(Almanya 2019 bütcesi 13,5 milyar EURO FAZLA vermis) klisesine benzemis biraz. Size mulu yillar dilerim

      1. M.T.K dedi ki:

        olayın iç yüzünü araştır öyle ahkam kes.. Yıllardır Trabzona bağlı olan uzungöl’lülerin ne oldu da Bayburt hayranlığı başladı? Trabzon’dan alamadıklarını Bayburt’tan alacaklar. İmar rantı, yol, tünel hizmetleri ve en önemlisi Belediye olma hayali.. bazı şeyler burada yazılamıyor. Yıllardır uzungöl var ve binlerce turist çekti. ama Bayburt’a zerre katkıları dokunmadı zaten dokunamazda. Bayburt’a bağlanınca ne değişecek ki? Hiç… Eğer imkanın varsa kendi tarihi ve turistik değerlerini koru ve turizme kazandır. Uzungölden turist çekmek için Bayburt’a bağlı olması gerekmiyor. Bayburt’un tarihini ve turistik yerlerini tanıtırsan en basiti uzungöle gelen turist Aydıntepe yer altı şehrini merak edip gelir. Değerlerini koruyamayanlar başkalarının değerlerine sahip çıkarak Bayburt’u geliştiremez ve kalkındıramaz.

        1. Yagmurcu dedi ki:

          Tamam janim, sana oldugun yerde mutluluklar dilerim!

      2. Hartlı dedi ki:

        Büyükşehin olduktan sonraki imar vs sıkıntılarını Bayburta bağlanırlarsa çözmüş oluyorlar. Yeter mi?

    2. Yalçın dedi ki:

      sayın M.T.K yollar şehirlerin gelişmesi için bir fırsattır.Bahsettiğin kültürel değerlerin için gelen yabancı turist yok, ulaşım güçlüğünden dolayı tercih edilmiyor.Pazaryolunu bağlamak istediler ama onlar kabul etmediler.Uzungölün potansiyeli,getirisi pazaryolundan daha fazladır.İki ilçen var toplasan 5000 kişi ancak eder.yıllarca nüfus azlığından tek milletvekili çıkardık,öğrencilere para verip ikametlerini aldırdık.Onun için hem nüfus artışı, hem ticaret hemde turizim açısından bende Bayburta faydalı olacağı kanaatindeyim.

  5. Bayburtlu Salih dedi ki:

    İnsanoğlu olarak yaşadığımız süre içerisinde helalından büyümeye ihtiyacımız her zaman olmalı, bu büyüme, düşünerek ve üreterek olacaktır.
    İmkanlar ölçüsünde en kestirme büyümeye yollarından biri de turizmdir.Hemen yanı başımızda Uzungöl gibi bir turizm değeri var, buraya yıllık 1,5-2 milyon insan gelip gidiyor,buraya ğelen insanların %10 gelse,150 bin kişi, ayrıca tünelin yapılması ile iç anadolu, doğu anadolu ve tüm iç bölgelerden insanların yolun kısalmasını fırsat bilerek bu yolu kullanmak isteyeceğini düşünür isek bu sayı yıllık genel sirkülasyon olarak belki 300-400 binleri bulacak, yatılı olarak 1/3 gelse hareketliliği siz düşünün;
    Bunun yanında daha önemlisi TREN YOLUNUN DA bu güzergahtan geçtiğini düşünün, ticari olarakta üretim merkezleri,istihdamlar, alt yapılar ve üretim yapacak şirketlerin Bayburt un KALKINMA da öncelikli yöre olması nedeni ile bundan istfade edecek olmalarını da düşünelim.
    Lakin bizim yerel siyaset uyuduğu için , Bayburt adına sadece yerel siyaset makamlarını işgalden başka bir şey değil;
    Sorarım, el ile tutulur Devletimizin ana yatırım kalemleri hariç Ünivversite, Hastane,Sulama göletleri gibi yatırımlar hariç üretim adına Bayburt a ne kazandırdılar, 2019 yılında BAYBURTl ithalat ve ihracatta sıfır çekti, bizim kendimiz arkadaş ben Devlete yük değil yükünü haafifleten bir konuma gelmeliyim ve bunun için üretmeliyim, bu yolda Devlet yatırımları ve özel yatırımları Bayburt a nasıl çeke bilirim demeli, TREN YOLU başta olmak üzere, UZUNGÖL güzergahı ÇAYKARA KARAYOLU tüneli gibi çalışmalara imza atılmalı,ütfen herkes elini vicdanına koysun ve düşünsün;
    Haa bu arada, Sn Naci AĞBAL bakanımızın fedakarlıklarını ayrı tutuyorum, çünkü kendileri destek verdikçe , istediği sonuç ortaya çımkadı.
    Üretim projesi olarak neler yaptı yerel yönetim ve yerel siyasetçiler, yok,yok lütfen ufku olan kişiler gelsin ve yüz yıllık Cumhuriyet döneminin en üretken dönemini yaşıyoruz, fakat Bayburt un maküs tarihi hep aynı günü kurtarmak.
    Daha önce Devlet ricali , Bayburt a geldiği zaman yerel siyasetçilerin yüzüne söylemediler mi, hani ne proje getirdiniz de yok dedik;
    LÜTFEN, LÜTFEN AMA LÜTFEN, HERKES KENEDİ ÇEK ETSİN