Dolar 32,3426
Euro 35,1475
Altın 2.239,72
BİST 8.908,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 6°C
Az Bulutlu
Bayburt
6°C
Az Bulutlu
Çar 7°C
Per 3°C
Cum 3°C
Cts 6°C

Kültürel varlıklara uygun olmayan görüntüler

Kültürel varlıklara uygun olmayan görüntüler
25 Ekim 2020 21:24 | Son Güncellenme: 26 Ekim 2020 20:18
A+
A-

Tarih ve Kültür şehri Bayburt’ta tarihi mekanlar ve eserler canı isteyenin yazılarla karaladığı veya mekanın önemini hiçe sayarcasına her türlü uygulamanın rahatlıkla  yapılabildiği mekanlar haline dönüştürülmeye devam ediyor.

Bu yanlışların bazıları bilinçsizce kasıtlı bir şekilde ark niyetli insanlar tarafından yapılırken, bazıları ise iyi niyetle yapılmış ancak mekanın özelliğine uymayan görüntüler sergilemektedir.

Son zamanlarda  tarihi içerikli dizi filmleriyle gündeme gelen Türk Dünyasının bilge kişiliği Dede Korkut ve  Bamsı Beyrek mezarlarının Bayburt’ta olduğu bilinmektedir. Dede Korkut hikayelerinde “Parasarın Bayburt Hisarı, Kâfir Şöşlü Melikin kalesi” adıyla anlatılan Bayburt kalesine esir düşen, 16 yıl sonra esaretten kurtulan ve daha sonra 1071 yılında , Bayburt Kalesinin fethinde Alpleriyle cenge gelen Bamsı Beyrek in mezarı Bayburt un doğusunda Erenli (Duduzar) tepesinde bulunuyor. Erenli köyü sınırlarındaki alanda 2014 yılında yapılan mescit ve oturma alanının ardından 2016 yılında projelendirilerek kurul onayı alınarak yaptırılan Abdülvehhab Gazi Kümbetli ve Bamsı Beyrek mezarı şehrin Kültürel görüntüsüne değer katarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Ancak ne yazık ki kültür varlıklarına karşı olan sorumluluklar tam anlamıyla yerine getirilemiyor. Bayburt Kalesinin duvarlarına yazılan ucube yazılar gibi tescilli alanlara mezarlıklar oluşturulmaya devam ediyor.

Abdülvehhab Gazi Kümbeti içerisinde istenmeyen görüntüler ile Türbe hakkındaki bilginin bulunduğu yazının ambalaj bantlarıyla duvara yapıştırılmış olması, ayrıca Bamsı Beyrek mezarına ait yazılı kırık mermer ve sonradan mermerler üzerine yazılmış mezar üzerine monte edilmiş mermerler ve kime ait olduğu belli olmayan üzeri Arapça yazılı mezar baş taşı gibi mekana uygun olmayan görüntüler kültürel değerlere istenildiği şekilde önem verilmediğini ortaya koyuyor.

Her Bayburt’lu mutlaka şehrini seviyordur. Ancak iyi niyetle de olsa bilinçsiz yapılan bazı uygulamalar ne yazık ki doğruyu yanlışa dönüştürerek zarar vermiş oluyor.  Abdülvehhab Gazi Kümbetlindeki olumsuz görüntülerle, Bayburt Kalesi duvarlarına çirkince yazılmış yazıların devam ediyor olması bazı insanların kültürel değerlere bakış açısını ortaya koymaktadır.

Bunların bütününe bakıldığında ise Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bilgisi dışında yetkili olmayanların kendi çapında, bilgi ve bakış açısıyla bir şeyler yapmak isterken söz konusu mekanlarda olumsuz görüntülerin yansıtılmasına neden oluyorlar. Benzer mekanların duvarlarını karalarcasına yazı yazanlar için söylenecek söz bulmak çok zor.

Diğer bir konu ise Abdülvehhab Gazi Kümbetli bahçesine dikilen ağaçların tamamına yakını kurumuş durumda. Erenli köyünün içerisinde sayılan Kümbetin bakımı için köyde yaşayan bir kişi işkur aracılığıyla görevlendirilebilir.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bfwILbz3tCE

 

 

 

YORUMLAR

  1. mehdi dedi ki:

    türbenin yanındaki mescitin pencereleri kırık-dökük. sn,valiye duyrulur emre güzel demiş
    bekçi lazım tıpkı erzurumdaki türbeler gibi.

  2. emre dedi ki:

    sn,valimiz harakete geçmeli zira tescil olmuş bir türbe ayrıca bekçi atanmalı slm

  3. Ruhi aktaş dedi ki:

    Böyle değerleri kültürleri koruyamiyorsak yazıklar olsun bize tarihi mekanlara türbelere vs güvenlik koyulabilir en kötü kamera sistemide olabilir ayrıca turbenin etrafı düzenlemiş restore edilmiş fakat ağaçlar kurumuş bakıma muhtaç kalmış lütfen değerlerimizi koruyalım saygılar