Dolar 32,3573
Euro 34,7827
Altın 2.401,47
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 12°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 14°C

Bayburt’ta Gizli Fay Hattı Tehlikesi!

Bayburt’ta Gizli Fay Hattı Tehlikesi!
26 Kasım 2020 13:05 | Son Güncellenme: 26 Kasım 2020 21:13
A+
A-

Bayburt’ta 22 Kasım günü akşam saatlerinde meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki depremin ardından gizli fay tehlikesi gündeme geldi.

22 Kasım Pazar günü merkez üssü Bayburt olan ve 3.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgede riskin arttığı uyarısında bulunarak, Doğu Karadeniz bölgesinin depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz bölgesinde fazla aktif fay gözükmediğini ancak en son yaşanan 3.8 büyüklüğündeki Bayburt depreminin bölgede diri fayların olduğunu veya olabileceğini gösterdiğini söyledi.

60 yıllık deprem kayıtlarına bakıldığında Bayburt yöresinde 2 sismik hattın varlığının bilindiğini belirten Bektaş, ” Türkiye’nin diri fay haritasında, o bölgede her ne kadar faylar olmasa dahi sismik hatlar ve deprem kayıtları var. Bu sismik hatlardan bir tanesi Bayburt’tan İspir’e doğru uzanır. Bu sismik hat Kuzey Anadolu fayına sol yönlü olarak Erzurum Narman istikametinde giden faya paraleldir. Bir diğer sismik hat ise, Bayburt’tan Rize istikametine uzanıyor ama bu kırıkların hiçbirisi Türkiye’nin deprem haritasında bulunmuyor. Bu da bizim diri fay haritamızda eksiklikler olduğunu gösteriyor. Bölgemizde meydana gelen son deprem güncel deprem haritasında yer almayan örtülü bir faydan kaynaklandığına işarettir. Doğu Karadeniz’i etkileyebilecek diri fayların ortaya çıkarılması gerekir” dedi.

Doğu Karadeniz bölgesinin 3 tarafının faylarla çevrili olduğunu ve güncel verilere göre Trabzon ve Rize’de deprem tehlikesinin arttığını da söyleyen ProfçDr. Bektaş, “Doğu Karadeniz bölgesinin çevresinde bugünkü sismik verilere göre, güneyi Türkiye’nin en aktif fayı olan Kuzey Anadolu fayıyla, doğusu sol yönlü olarak Kuzey Anadolu fayıyla, yine kuzeyde Karadeniz sahilde 10 kilometre açıktan geçen bir Karadeniz fayıyla çevrilidir” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.