Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 18°C

Bayburt’ta Gençosman Mahallesinde yeni imar planı uygulamasına geçiliyor

Bayburt’ta Gençosman Mahallesinde yeni imar planı uygulamasına geçiliyor
18 Ocak 2024 17:31 | Son Güncellenme: 19 Ocak 2024 08:16
A+
A-

Bayburt’ta Gençosman Mahallesi’de yeni imar planı uygulamasına geçiliyor

2004 yılından günümüze kadar kentsel dönüşüm alanı içerisinde olan ancak sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlememesi nedeniyle çözümsüz kalan Gençosman Mahallesi’nin sorunları Bayburt Belediyesi tarafından yapılan yeni imar planı düzenlemesi ile çözülüyor.

Belediye tarafından yapılan yeni imar planı ile mahalle sakinleri evlerinin bulunduğu ada parselleri birleştirerek konutlarını yeniden yapabilecekler. Yeniden düzenlenen kentsel dönüşüm planı kapsamında jeolojik problemler ile zemin etüdü problemleri çözülerek belediye tarafından da yeşil alan ve otopark yapımı için arsa desteğinde bulunuldu.

Bayburt Belediyesi Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Salonu’nda gerçekleşen hak sahiplerinin yeni imar planı ile ilgili bilgilendirilmesinin amaçlandığı toplantıda konuşan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, “İlimiz Merkez Genç Osman Mahallesinde 5393 Sayılı kanunun 73.Maddesi gereği Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edilen eski sanayi sitesine ilişkin Belediye Başkanlığımız ile Toplu Konut İdaresi başkanlığı (TOKİ) arasında 09.12.2004 tarihli protokol ile çalışmalar başlatılmıştır. Ancak hak sahipleri ile 2017 ve 2021 yıllarında iki kez görüşülmesine rağmen uzlaşı konusunda mutabakata varılamamıştır. Yıllardan beri şehrimizde kangren haline gelen, dönüşüm alanı altyapı ve yapılaşma sorununun çözümü için; Belediyemizce 132.000 TL bedelle dönüşüm alanının imara esas jeolojik jeoteknik zemin etüt raporu hazırlatılmıştır. Yine Belediyemiz teknik elemanları kontrolünde serbest çalışan şehir plancısına 35.000 TL Bedelle yeni bir uygulama imar plan taslağı hazırlatılmıştır.” diye konuştu.

Sorunun çözümü Bayburt Belediyesi olarak tüm fedakârlıkları yaptıklarını belirten Başkan Pekmezci, “Uygulama alanı içerisinde kalan Belediyeye ait 28.990 m² miktarında ki tüm imar yollarından siz değerli Genç Osman Mahallesi sakinleri için belediye adına mülkiyet kazanımından fedakârlık yapılarak bu alanların 533 adet otopark ve 7684 m² park olarak kullanılmak üzere Belediyemizce sizlerin hizmetine sunulmuştur. Yine sizlerin sosyal kültürel ve park alanı ihtiyaçlarının karşılanması adına belediyemiz arsalarından 2465 m² lik kısmının park alanı olarak kullanılması için plana dahil edilmiştir. 

Mevcut yapılaşma şekli ve parsel büyüklükleri dikkate alındığında hali hazırdaki parsellerinize tek başına inşaat yapılması günümüzde ki imar kanununa ve mevzuatına uygun değildir. Bu nedenle yol genişlikleri artırılarak, ada bazında inşaat yapımı tanımlanmıştır. Yapı adalarında zemin katlar işyerleri olarak planlanmıştır. Bu yapı adalarının taban alanlarının tamamı inşaat alanı olarak planlanmış olup, üst katların ise jeolojik zemin etüt raporu ve imar mevzuatın uygun gördüğü en üst sınırdan kat planlaması tanımlanarak 3 emsal olarak (h= 18.50 m) toplam 6 kat inşaat alanı belirlenmiştir. Bu amaçla şehrimizin dokusu ile örtüşen ve ilimize vizyon katacak mimari özelliğe sahip çevre düzeni ile birlikte modern bir yapılaşmanın sağlanmasını hedeflemekteyiz. Siz değerli hemşerilerimin bu çalışmalarımıza destek ve katkı sağlaması, sürecin başarılı şekilde sonlandırılmasını sağlayacaktır.”ifadelerini kullandı.

Başkan Pekmezci’nin konuşmasının ardından Bayburt Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Teoman Hakan Orhan, İmar ve Şehircilik Müdürü Hamit Kaygusuz ve Şehir Plancısı Ziya Aydın tarafından hak sahiplerine bölgede uygulanacak olan yeni imar planı ve sahip olacakları haklarla ilgili bilgi verildi.

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Martin Luther King dedi ki:

    Bu şehirde hiç kimse kentsel dönüşüm yapamaz. Önce sosyal statünün sonra kafa yapısının değişmesi lazım. Bunun yolu da iktisattan geçer. Hak sahibi dediğiniz kişi için 2 gecekondu daire 1 adet lüks sıfır daireden evla iken bu kişileri kentsel dönüşüm için ikna edemezsiniz. Ya devlet destek verecek ya da binaların deprem karşısında dayanıklı olmadıkları gerekçesiyle zorla çıkartılacak. Bu kadar siyaset dönen, küçücük şehirde bunların ikisi de olmayacağı için “bana masal anlatma” demiş atalarımız.

  2. Ersin Kobal dedi ki:

    2019 seçimlerindeki vaatlerinin arasındada bu program vardı ne yaptınız 5 senedir hiç bir hal ettiğiniz yok seçim geldi yine çıktınız sahalara iyice aptal yerine koydunuz bizi