Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 16°C
Per 14°C

Bayburt’ta bir yıl içerisinde 351 dosya uzlaştırmada çözüldü

Bayburt’ta bir yıl içerisinde 351 dosya uzlaştırmada çözüldü
27 Aralık 2022 15:17 | Son Güncellenme: 27 Aralık 2022 16:03
A+
A-

Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunda 2022 yılında 351 dosyada anlaşma sağlandı.

Mağdur ve şüphelinin kabulüyle başlayan, özgür iradeleriyle devam eden uzlaştırmada, tarafların uzlaşma teklifini kabul etmesiyle müzakere aşamasına geçiliyor.

Adalet Bakanlığınca belirlenen tarafsız ve bağımsız uzlaştırmacıların yürüttüğü müzakerelerde anlaşma konusunu yine taralar belirliyor. Tarafların memnuniyetini en üst düzeye çıkaran uygulama sayesinde mağdurların suç nedeniyle uğramış oldukları zarar hızla tazmin ediliyor.

Bayburt’ta son bir yılda haklarında basit yaralama, hakaret, mala zarar verme gibi suçların bulunduğu 351 dosyada müşteki ve şüpheliler, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosundaki uzlaştırmacıların müzakereleri sonucu yardımseverliğin ön planda olduğu talepleri karşılayarak hakim karşısına çıkmadan anlaştı.

Uzlaştırmacı Ahmet Fırat, yaptığı açıklamadas, birçok dosyada taraflar arasında uzlaşma sağlanarak hem mağduriyetin giderildiğini hem de yargının iş yükünün hafifletildiğini söyledi.

Dosyaları olumlu sonuçlandırmak için yoğun çaba harcadıklarını belirten Fırat, “Uzlaştırma dediğimiz şey halk nezdinde ‘barışmak’ yada ‘şikayetten vazgeçmek’ anlamında biliniyor. Aslında ikisi de değil. Uzlaştırma müşteki mağdur tarafla şüpheli yani suçlu taraf arasında bir edime bağlanarak yada bağlanmayarak dosyanın sonuçlandırılmasıdır. Mağdur burada kendi mağduriyetini giderme adına maddi yada manevi bir şart, edim talep edebiliyor. Bizde bu talebi şüpheli şahsa iletiyoruz ve orta yolu bularak dosyayı olumlu hale getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde hem yargının iş yükü azaltılmış oluyor hem de taraflar mutlu oluyor.” diye konuştu.

Uzalaştırmacı Elif Mumcu ise açıklamasında, “Taraflar maddi olarak bir beklenti içerisinde olduğu zaman bu mağduriyet yaşatan tarafta da olumsuz bir etki yaratıyor. Ama daha fazla kamu yararına edimler olduğu takdirde kendileri için de faydalı olduğunu ‘bir şeye yarıyorum’ ‘evet fayda sağlıyorum’ ‘benim için de daha iyi olur’ deyip olumlu adımlar atıyor.” dedi.

Birçok dosyada tarafların uzlaşma sağladığına dikkati çeken Mumcu şunları kaydetti: 

“Bir dosyamda mağduriyet yaşatan 2 şüpheli vardı. Müşteki onlardan edim istedi. Oturup düşündük ne yapabiliriz? Bir kişiye 30’a yakın ağaç diktirdik. Diğerine de boya aldırıp bir okulu boyattık. En azından kendisinin de emeği olsun istendi. Şüpeli bunu yaparken kesinlikle ‘neden bunu yapıyorum’ deyip sitemkar tavırda bulunmadı. Aksine ‘evet ben okulu boyarım en azından bir şeye faydalı oldum’ fikrindeydi. Onun haricinde yine sahipsiz hayvanlara bir miktar mama yardımı yaptırdık. Bunu yapan taraf böyle bir yardım sağladığı için ortaya konulan bedelin üzerinde rakam verdi. İster istemez bu tarz kamuya yararlı edimler taraflar açısından daha olumlu sonuçlar doğruyor. Bizi de bu anlamda mutlu ediyor. Bizde bir şeylere vesile olup olumlu bir şekilde sonuçlanmasına halka, kamuya daha faydalı olmasından kaynaklı bizde mutluluk içerisinde oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.