Dolar33,0046
Euro35,8445
Altın2.522,46
BİST10.991,57
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 27°C
Az Bulutlu
Bayburt
27°C
Az Bulutlu
Cum22°C
Cts23°C
Paz26°C
Pts27°C

Bayburt Kalesi Kültür Yolu ziyaretçilerini bekliyor

Bayburt Kalesi Kültür Yolu ziyaretçilerini bekliyor
24 Kasım 2021 11:10
A+
A-

Bayburt’un en önemli tarihi değerlerinin başında gelen Çinimaçin Bayburt Kalesinde devam eden Kültür Yolu yapımında son rötuşlar yapılıyor.

Vali Cüneyt Epcim, Bayburt Kalesi Kültür Yolu Projesi’ne ilişkin yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:

“Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte milattan önce 3 binlere tarihlendirilen tarihi Çini Maçin Kalesi turizm açısından önemli uğrak noktalardan biri olma yolunda ilerliyor. Bayburt Valiliği’nce tarihi yapının eski ihtişamına kavuşturulmasına yönelik 2017 yılında başlatılan çalışmalarda üçüncü etap tamamlanmak üzere. Geçen dönemlerde yapılan kurtarma kazıları, onarımlar ve restorasyon projelerine ek olarak bugüne kadar kale surları aslına uygun şekilde çinilerle bezenip, ışıklandırıldı. Üçüncü etap çalışmaları kapsamında kaleye ulaşımın sağlandığı yaya yolu Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (KUDAKA) sunulan Bayburt Kalesi Kültür Yolu Projesi ile elden geçirildi. Bir bölümü uçurum olan güzergahın yan kısımları dekoratif korkuluklarla çevrildi. Ziyaretçilerin şehri kuş bakışı izleyebileceği seyir ve oturma alanlarının da içerisinde yer aldığı projede Çini Maçin Kalesi’nde yaşamı anlatan, Dede Korkut ve Bayburt ilişkisini aktaran balbal sütunları dikildi” ifadelerini kullandı.

Çalışmaların Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan alınan izinle tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak gerçekleştirildiğine dikkat çeken Vali Epcim, “Bayburt Kalesi’nin ihtişamına ihtişam kattığımızı değerlendirmekteyiz. Bu çalışmayla ilk defa Bayburt’ta Dede Korkut – Bayburt ve Bayburt Kalesi ilişkisini bir arada işlemiş olduk. Ayrıca Bayburt Kalesi’nde geçmişte yaşam nasıldı bunu anlattık. Kalede 800 yıl önce sergilenen çinilerin tematik anlamlarının neler olduğunu bu çalışma kapsamında sergilemiş olduk. Bu noktada 12 sütunda bunları anlatmış olduk.” diye konuştu.

Yapılan çalışmayla Bayburt’un kültürel ve tarihi derinliğini ön plana çıkardıklarını anlatan Vali Epcim, herkesi Bayburt Kalesi’ni görmeye davet etti.

 

 

YORUMLAR

  1. BAYBURTLUdedi ki:

    BU TÜR İŞLER NEDEN BAYBURTLU ESNAFA DUYURULMADAN YAPTIRILIYOR

  2. Kemal Aydındedi ki:

    Tek turizime kazandırılan yer hayırlı olsun güvenlik için emniyet alın ondan sonra yazan çizen çok olur pişman olmayalım .