Dolar 32,3865
Euro 35,0621
Altın 2.326,80
BİST 9.117,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Bayburt Çiftçisi Ot Silajı İle Tanıştı

Bayburt Çiftçisi Ot Silajı İle Tanıştı
1 Eylül 2015 17:26
A+
A-

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yürüttüğü “Hayvancılığın Can Suyu Ot Silajı Projesi” kapsamında, Bayburt’ta yetiştiriciliği yapılan yem bitkilerinden silaj üretme ve üretilen bu silajın besi ve süt rasyonlarında kullanması amacıyla başlatılan projenin tarla günü Demirözü ilçesinde yoğun çiftçi katılımı ile gerçekleştirildi.

Ot Silajı Tarla Günü’ne Demirözü Kaymakamı Zihni Yıldızhan, Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, İl Müdür Yardımcısı Vedat Aydoğan, Demirözü İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kerim Karpuz, Şube Müdürleri Ömer Şentürk ve Ömer Uysal ile Serbest Tarım Danışmanı Umut Özkan, muhtarlarımız, teknik personeller ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Tarla gününde konuşma yapan Demirözü İlçe Kaymakamı Zihni Yıldızhan; “Hayvancılıkta kalite ve verimi artıracak olan projenin tarımsal yenilik anlamında büyük öneme sahiptir. Çiftçilerimizin her zaman yanlarında olmaya gayret edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut ise yaptığı konuşmada; “İlimiz ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kaba yem hayvancılık için önemli bir maliyet unsuru haline gelmiştir. İklim koşulları silajlık mısır yetiştiriciliğine her zaman imkân vermiyor. Bu nedenle yonca, korunga ve fiğ gibi diğer yem bitkileri İlimizde kolayca yetiştirilmektedir. Yem bitkilerinden farklı yöntemleri kullanarak daha kaliteli ürünler elde edilebilir. Örneğin yonca otunun protein ve besin değeri en yüksek olmasına rağmen biçme, kurutma ve balyalamada yapılan hatalar sonucu besin değerinde önemli kayıplar yaşanmaktadır. Bu kayıplar uygun mekanizasyonla önlenebilir, çiftçimizin bu makineleri tanıması ve faydalarını görmesi açısından düzenlenen bu etkinlik  çok önemli olmuştur. Maliyetlerin en aza indirilmesinde tarımsal mekanizasyonun büyük önem arz ediyor. Bu konuda yaşanacak olan sorunlar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından giderilmeye çalışılacaktır. Bayburt’ta ilk olan bu çalışmanın çiftçimize aktarılmasından dolayı mutluluk duyuyoruz.  Gerek mekanizasyon gerekse yeni çeşitler üzerindeki Ar-Ge çalışmalarımızın devam edeyor. Emeği geçen tüm personellerimize ve tarlasında hasat yaptıran Adem Gürer ile katkılarından dolayı Serbest Tarım Danışmanı Umut Özkan’a  çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Proje koordinatörü TARGEL personeli Ziraat Mühendisi Muammer Araz, proje ile Bayburt hayvancılığı adına önemli bir adım atıldığını söyleyerek şunları ekledi. “Tarlada biçilen ot ile hayvanın işkembesine giden ot arasında besleyici değeri açısından çok büyük farklar ortaya çıkmaktadır. % 20 protein değeri ile biçilen yonca otu hayvanın yemliğine gidene kadar % 4-5 protein oranına düşmektedir. Aşırı derece kurutulan otun yaprak dökülmesi sebebi ile önemli besin maddesi kayıpları oluşmaktadır. Ayrıca yaş olarak balya yapılan otun içinde küf ve aflatoksin denilen kanser yapıcı organizmalar çoğalmakta, doğrudan insan gıdası olarak tüketilen hayvansal ürünlerin ne derece tehlikeli boyutta olduğunu göstermektedir. Otun silaj yapılarak değerlendirilmesi bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırarak hem hayvancılık işletmelerine hem de tüketicilere bilinçli üretme ve sağlıklı tüketme noktasında önemli katkıları olacaktır. Ayrıca kırsal alanda bulunan hayvancılık işletmelerinin üretim maliyetleri düşürülerek karlılığı ve gelirleri arttırılacak il ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır. Son yıllarda su kaynaklarındaki azalma, tarımı direk suya bağımlı olan mısır tarımını olumsuz etkilemiştir. Ot silajı ise su kullanmadan yetişebilen yem bitkilerinin değerlendirilmesini arttıracaktır. Silaj olmadan yapılan hayvancılık kârdan çok zarar getirmektedir. Bütün bu olumsuz gelişmeler ilimizde mısır silajına alternatif olabilecek silaj bitkileri arayışına neden olmuştur. Mısır silajına alternatif olarak ilimizde zaten doğal olarak yetiştiriciliği yapılan tüm yem bitkilerinden ot silajı yapılması ile büyük nispette hayvancılıkla uğraşan çiftçimizin kaba yem maliyetlerinin aşağı çekilmesi ile karlı bir yetiştiricilik yapmaları sağlanmış olacaktır.

İlimizde kolaylıkla yetiştirilebilen yem bitkilerinden yapılacak ot silajı paketlenip muhafaza edilerek kış şartlarında hayvanların önüne kaliteli yeşil yem sunulacaktır. Bayburt’ta yetiştiriciliği yapılabilen bütün yem bitkilerinin silajı yapılabilmekte olup, çiftçi elindeki otu hem kuru ot hem de silaj olarak değerlendirerek otun pazarlanması daha kolay olacaktır. Kuru şartlarda yetiştiriciliği kolayca yapılabilen hububat + fiğ hâsıllarından silaj elde edilerek kıraç şartlarda sulamaya ihtiyaç olmadan silaj üretimi yapılmış olacaktır. Ayrıca sulama masrafları düşecek ve kuraklığın etkileri asgariye indirilerek hayvancılık ekonomisine artı bir değer katacaktır”dedi.IMG_1107 IMG_1140 IMG_1308

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.