Dolar 32,3819
Euro 34,5790
Altın 2.386,93
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 20°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 15°C
Cts 14°C

Bayburt’ta Çiftçinin TMO’dan randevu alması çileye dönüştü!

Bayburt’ta Çiftçinin TMO’dan randevu alması çileye dönüştü!
30 Ağustos 2022 21:53 | Son Güncellenme: 30 Ağustos 2022 22:01
A+
A-

Bayburtlu çiftçi, buğday ve arpasını randevu alamadıkları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ya veremedikleri için ürünlerinin günlerdir römorklarda beklediğini dile getirerek yetkililerin sorunu çözmelerini istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdooğan, bir süre önce yaptığı açıklamada, çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) ya kayıtlı çiftçilerin ürettikleri Arpa ve Buğdayları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ya satmaları halinde, kilogram başına Buğday için 1 lira, Arpa için ise kilogram başına 50 kuruş “Toprak Mahsulleri Ofisi Alım Primi Desteği” farkı ödeneceğini ifade etmişti.

Yani Bayburt’taki çiftçiler ürünlerini Arpalı Beldesinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisine götürdüğünde, kilo başına pirim farkı alabilmek için randevu sisteminden işlem yapması gerekiyor. Ancak çiftçilerin büyük bir bölümü randevu alamadıkları için ürünlerini satamadıkları gerekçesiyle sitemlerini dile getiriyorlar. 

“Hastanenin randevu sistemine benzetmişler”

Köyünde yıllardır çiftçilik yapan N.D. isimli çiftçi şunları söyledi: “Bizler Buğday veya Arpa randevusu talebinde bulunmak istediğimizde sürekli olarak karşımıza randevuların dolu olduğu bilgisiyle karşılaşıyoruz. Randevu alamadığımız için ürünlerimiz traktör römorklarında günlerce beklemek zorunda kalıyor. Veya esnafa ucuz fiyattan vermek mecburiyetinde kalıyoruz. Zaten köylünün kazanacağı üç beş kuruş ekmek parası, onu bile çileye dönüştürdüler. Çiftçilere uygulanan randevu sistemi aynen hastanenin randevu sistemine benzetmişler. Çünkü randevular kapalı ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililerin bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturmalarını istiyor.” ifadelerini kullandı.

Çiftçilik yapan R.K. ise şunları dile getrdi, “ TMO’dan randevu alamıyoruz. Ne zaman randevu olacağımızda belli değil. Bu sorun nasıl çözülecek bilmiyoruz. Artık kar falan da istemiyoruz, zarar etmeyelim yeter. TMO yetkililerine sesleniyoruz almanız gereken buğday ve arpalar için neden randevu vermiyorsunuz. Ürünümüzü özel sektörün alım fiyatlarına göre verecek olursak çiftçilerin hepsi zarar edecektir. Yetkililer lütfen bu sesimize kulak verip sorunumuzu çözsünler” dedi.

Bayburt çiftçisi kendilerini yakından ilgilendiren ve çileye dönüşen sorunun, Arpalı beldesindeki Toprak Mahsulleri Ofisinde görev yapan personel sayısının artırılmasıyla da çözüleceğine inanıyorlar.

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.