Dolar 32,4399
Euro 34,7477
Altın 2.423,27
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 21°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
21°C
Hafif Yağmurlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 13°C

Bayburt’ta Dikmetaş Köylüsünün 58 yıldır su çilesi devam ediyor

Bayburt’ta Dikmetaş Köylüsünün 58 yıldır su çilesi devam ediyor
29 Mayıs 2022 16:41 | Son Güncellenme: 30 Mayıs 2022 14:36
A+
A-

Bayburt merkeze bağlı Dikmetaş köyünde köylüler Çoruh Nehrinden arazilerine suyu getirmek için her yıl kilometrelerce su kanalında kazı ve temizlik yapmak mecburiyetinde kalıyorlar.

1964 yılından buyana arazilerini sulamak için su kanalını kendilerinin temizlediğini söyleyen Dikmetaş köyü muhtarı Aziz Durmuş, “ Çoruh Nehrinden kanal sistemiyle 10 kilometreye yakın bir mesafeden gelen suyla köyümüzde yaklaşık 10 bin dönüm araziyi suluyoruz. Su kanalı toprak ve betondan oluşuyor. Ama su kanalının her yıl belirli yerleri doğa şartlarından dolarak tıkandığından temizlenmesi gerekiyor. 1964 yılında köyümüze su getirmek için yapılmış bir kanal burası. Her yıl yaz sezonunun başlamasıyla birlikte kanal açma çalışmalarımızda başlatmış oluyoruz. Köyümüzden ve Konursu köyünden kanallarda çalışmak üzere yevmiye usulü arkadaşlarımızı çalıştırıyoruz. Yaklaşık 50-55 kişi çalışıyor ve günlük 400 lira yevmiye ödüyoruz. Ayrıca yemeklerini de yediriyoruz. İki günde kanalların tamamını temizlemiş oluyoruz. Çalışanlara ödediğimiz yaklaşık 15 bin lirayı da arazisi olan köylülerimizden dönüm başı olmak kaydıyla belirli miktarlarda topluyoruz. Yani bu işi kendi imkanlarımızla bedenen yapıyoruz. Ancak İl Özel İdaresi toprak kanalları kendisi açarak bizlere yardımcı oluyorlar. Beton kanallar ise iş makineleriyle açılamadığı için bizler açıyoruz. Her yıl bu işlemi anane haline getirmiş bir şekilde devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Dikmetaş köyünde arazilerini sulamak adına her yıl para harcayıp beden gücüyle arazilerine suyun gelmesi için çalışan köylülerin, milletin efendisi olduğunun bir kanıtı olsa gerek. Son yıllarda köylerde yaşayanlar yoğun bir şekilde  Bayburt kent merkezine göç ederken, kendi köyünde yaşamak için mücadele veren bu köylüler her türlü desteği hak ediyorlar.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.