Dolar32,9577
Euro35,8356
Altın2.518,41
BİST10.919,78
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Cts22°C
Paz26°C
Pts27°C
Sal24°C

Öznur Atalan, Bayburt’taki tarihi camileri anlattı

Öznur Atalan, Bayburt’taki tarihi camileri anlattı
27 Aralık 2023 18:21 | Son Güncellenme: 27 Aralık 2023 20:50
A+
A-

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen BAYDER Kültür Sohbetleri’nde Bayburt’un tarihi camileri anlatıldı.

Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı Doktora öğrencisi Öznur Atalan, Bayburt’un köylerinde ve merkezdeki camilerin özelliğinden ve tarihi öneminden bahsetti.

Bayburt’taki tarihi camilerin, hem kente hâkim olan devletler tarafından inşa edildiğini hem de şehrin ileri gelenleri tarafından yaptırıldığını söyleyen Atalan, 1202-1255 yılları arasında inşa edilen Cami-i Kebir Ulu Camii’nin şehrin önemli sembollerinden olduğuna, minaresinin hala orijinalliğini koruduğuna ve beş kitabesinin bulunduğuna değindi.

Akkoyunlular tarafından 1517 yılında yapılan Pulur’daki Ferruhşâd Bey Cami, Hınzeverek köyündeki Kara İbrahim Paşa Cami ve Çayıryolu köyündeki Fahreddin Kutlu Bey (Sünür) Camilerini de anlatan doktora öğrencisi Atalan, bu camilerin Bayburt için önemine dikkat çekti.

Atalan, ayrıca Konursu Ulu Cami, Aydıntepe Merkez Cami ve Bayburt merkezde yer alan Zahit Cami, Veysel Efendi Cami ve Tuzcuzade Cami’leri hakkında da bilgilendirmelerde bulunarak sunumunu tamamladı.

BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Öznur Atalan’a sunumları için teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kültür Sohbetleri; şairlerden şiir sunumları, İmdat Sancar, Uğur Dündar, Hasan Kanat, Yunus Emre Canlar’ın sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.

 

YORUMLAR

  1. Bayburt Abisidedi ki:

    camiler boş arkadaşlar namaz kılan sayısı çok az bunları gündeme getirip namaza tesfik edilmesi lazım insanlar artık harama sevap gözü ile bakar oldu liyakatsizlik aldı başını gitti memleket zaten emekli amcalar harici camilere giden yok bunlara da bir çalışma düzenleme yapılması lazım her yerde cami var ve camiler yapılıyor boşa yapılıyor sanki dolu ihtiyaç var malesef camiler boş boşa masraf ediliyor insanları namaza Allaha yöneltmek amaçlı o cami paraları harçansa daha hayırlı olur saygılarımla.