Dolar 32,3675
Euro 35,0041
Altın 2.323,31
BİST 9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Milli Eğitim ve Bayburt Üniversitesinden İstek Var…

12 Aralık 2015 18:41 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2020 16:58
A+
A-

Bayburt’ta öğrencilerine yağlı boya eğitimi veren Görsel Sanatlar öğretmeni Aziz Aydın yetkililere seslenerek Bayburt’a Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinin kurulmasını istedi.

Bayburt Gençlik Merkezi bünyesinde 3 aylık süreyle başlatılan yağlı boya kursunda yaklaşık 20 civarında öğrenci çalışma yapıyor. Bunların büyük bir bölümünü Üniversite öğrencisi oluşturuyor.  Temel eğitim alarak kursa başlayan öğrenciler zaman içerisinde güzel çalışmalar yapmaya başlamışlar. Kurs hocalığını yapan Görsel Sanatlar öğretmeni Aziz Aydın, çalışmalar ve kursun geleceğiyle ilgili önemli açılamalar yaptı.

Görsel sanatlara olan ilgi ve Bayburt için düşüncelerini açıklayan Aydın, şunları söyledi: ” Beyaz ekran ve internet hayatımıza girince insanlar duygusallıktan biraz olsun uzaklaştı. Çocukluğumuz bu memlekette geçti. Bizde çocuk olduk. Yokluk ve imkansızlıklar içerisinde ben güzel sanatları okuyabildiysem. Bu günkü gençlik, bu kadar rehberin ve teknolojinin olmasına rağmen, güzel sanatlara öğrenci tercihinin azalmasını ilimizde güzel sanatlar ve spor lisesinin olmamasına bağlıyorum. Maalesef Türkiye’de bu lise sadece Bayburt ve Gümüşhane’de yok. Diğer illerin tamamında var. Bunu Bayburt adına büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Güzel sanatlar ve spor liselerinin öğrenci mevcudunun da 300-500 olmasıyla ilgisi olmayan bir durumdur.

Asıl torpil dedikleri böyle oluyor

Bu liselerin ilk yılında 20 kadar güzel sanatlar resim bölümüne, 20 tane müzik bölümüne ve bir o kadar da branşlarıyla birlikle beden eğitim bölümüne  öğrenci alınarak bu işe başlanır. Çünkü Türkiye’nin en büyük illerinde bile bu bölümün öğrenci satısı 150-200 sayısını geçmez. yüksek puanı olan ve özel yetenek sınavlarına giden öğrencilerimize mezun oldukları lise sorulunca çocuklarımız, hangi liseden mezun olduklarını söylüyorlar. Ama Güzel sanatlar ve spor lisesi mezunu olan bir başka ilden gelen öğrenciyi olduğu zaman puanı biraz düşükte olsa önceliği ve tercihini ondan yana kullanıyor. Çünkü haklı olarak 4 yıl boyunca sanat eğitiminin alt yapısını almış çocuğu tercih ediyorlar. Asıl torpil dedikleri konu budur işte. Yani Çocuk kendi torpilini kendisi yaratmış oluyor.

Mutsuz meslek sahibi oluyorlar

Lütfen yetkililerden rica ediyorum. Bu gün ben burada varım, yarın yokum. 22 yıldan buyana sanat adına bir şeyler yapmaya çalışarak bu memlekete hizmet ediyorum. Yüzlerce öğrenci yetiştirdim. Bu dersin son 5 yılda haftada tek saate ve hatta bazı okullarda hiç olmaması yetenekli öğrencileri elimizden kaçırmamıza neden oluyor. Burada gözden kaçan en önemli konu ise öğrencilerimiz mutsuz meslek sahibi oluyorlar.  Öğrencinin hayalinde güzel sanatlar varken gidip işletme veya başka bir bölümü okuyor.

Rektörümüzden Güzel Sanatlar Fakültesi istiyoruz

Bu memlekete hizmet eden büyüklerimiz, veya birileri kimlerse ve bu memlekete bir çivi çakacaklarsa, çok acil olarak Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesini açmaları gerekiyor. Bunun içinde benim gözümde en uygun olan yer Kız Meslek Lisesinin binasıdır. Temennim Rektörümüz bu isteğimizi duyar ve acil olarak Güzel Sanatlar Fakültesini de bir an önce hayata geçirir. Çünkü güzel sanatlar ve spor liselerinden gelecek olan öğrencilere fakülteler sahip çıkmaktadır. Türkiye’de ilk açılan Bilim Sanat Okullarından birisi Bayburt’tadır. Allah uzun ömürler versin eski valilerimizden Ali Haydar Öner bu hizmeti Bayburt’ta getiren kişidir. Ama burada istenilen amaca ulaşılamadı. Yakın zamanda Giresun Görele’de çok güzel bir Güzel Sanatlar Fakültesi açıldı. Geçtiğimiz yıl oranın dekanı ve hocaları buraya gelerek öğrenci aradılar. Bende bir kaç öğrenci yönlendirdim. Tekrar ediyorum Bayburt’a acil olarak Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi şart” diye konuştu.

Fotoğraf Galeri Buton

https://www.youtube.com/watch?v=z2Q3M6kCe3c

 

 

YORUMLAR

  1. nadim dedi ki:

    Tebrikler devrem yeni nesil için ufuklar açıyorsun.Selamlar.

  2. Alperen dedi ki:

    Genç kardeşlerimizin yüreğinin, hayallerinin tercumanı olmuşsun sayın Hocam. Emeğine sağlık. Umarım ilerleyen zamanda şartlar daha da iyileştirilir ve başarılı sonuçlar elde edersiniz. Başarılar diliyorum.

  3. Gürsel Karapınar dedi ki:

    Ölü rahmet bulsun da ,nasıl bulursa bulsun..
    Bayburt’a GÜZEL SANATLAR LİSESİ dedik,yazdık ,çizdik
    milli eğitimdeki dostlarımızla paylaştık v.s
    Şimdi spor lisesi de ilave edildi.. Çok geç kaldık,değerli
    yeteneklerimiz hep yok oldu,adınız bir de klavye kahramanına
    çıktımı, doğruları söylesen de,yazsan da hava da kalıyor…..
    Öğretmenimiz Aziz Aydın bey bu dilek ve temennisiyle
    hislerimize tercüman olmuştur…Yetkililer inşallah gereğini
    yaparlar..

  4. kenan dedi ki:

    Hocam yüreğine sağlık…