Dolar 32,5126
Euro 34,8641
Altın 2.486,23
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin ödülü müzede sergilenmeye başladı

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin ödülü müzede sergilenmeye başladı
3 Mayıs 2022 21:24
A+
A-

Kültür derinliğini görünür kılmakta gösterdiği başarılı çalışmalar nedeniyle, Avrupa Müze Forumu (EMF/EMYA) tarafından 2021 yılında Avrupa Müze Ödülü’ne layık görülen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin ödülü müzede sergilenmeye başladı.

“Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri” yarışmasında “2021 Silletto Ödülü”nü Bayburt’a taşıyan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde tören düzenlendi.

2021 yılında ödülün sergilendiği Dublin’den getirilen ödül Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde bugün düzenlenen törenle sergilenmeye başlandı.

“Birçok dünya müzesinden işbirliği teklifi alıyoruz”

“Dublin’den Bayburt’a” teması ile yapılan törende konuşan müze kurucusu Kenan Yavuz, “2020 yılının ödüllü müzesi olan İrlanda/Dublin’deki “14 Henrietta Street” müzesinden teslim aldığımız ödülümüzü, müzemizdeki platformuna yerleştirdik.Ödül sistematiği gereği her yıl kazanan tarafından belirli süre sergileniyor. Biz de sergileme süremiz bitince 2022 yılının kazanan müzesine teslim edeceğiz” dedi.

“Anadolu’nun kadim kültürünü dünyaya tanıtmak için çıktığımız yolculuk, gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz projeler ile devam ediyor” diyen Yavuz, kültür mirasını yaşatma ve geleceğe taşımak iddiasında olan birçok dünya müzesinden işbirliği teklifleri aldıklarını ve 6 Mayıs 2022 tarihinde, Avrupa’nın ödüllü müzelerinin ve kültür insanlarının katılımı ile Estonya’da 2022 yılı ödül törenine katılacağını söyledi.

“İnsana dokunan, zaman ve mekan ilişkisini kurmayı başarmış bir müzeyiz”

Avrupa’da müzeciliğin zirvesi olarak tanımlanan ödül töreninde konferans vereceğini, müze misyonunu ve kadim Anadolu kültürünü anlatma fırsatı bulacaklarını bildiren Yavuz, “Dünya müzecilik anlayışına getirdiğimiz yeni bakış açısı ve özgün yapımız büyük ilgi ile karşılanıyor. İnsana dokunan, içinde bulunduğu doğal ve kültürel ekosistem ile bütünleşen, zaman ve mekan ilişkisini kurmayı başarmış bir müzeyiz. Sadece hatırlatan değil aynı zamanda hatırlattığını yaşatan bir müze oluşumuz en temel fark yaratan özelliğimiz olarak tescil ediliyor. Üyesi olduğumuz ICOM (Internatıonal Council of Museums) ile birlikte ülkemize katkı koyacak projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“2022 yılı çok yoğun geçecek”

Turizmi, Anadolu’nun her köşesine yaymanın, kültür derinliğini görünür kılmaktan geçtiğini söyleyen Yavuz, “2022 yılı sezonunda çok yoğun programlarımız olacak, biz bir sosyal sorumluluk projesiyiz, her geçen gün sayıları artan gönüllülerimiz ile faaliyetlerimizi çeşitlendiriyor ve zenginleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Ödül sonrası Bayburt ve Müze 5 bine yakın haberde

Dünyadaki kültür mirası alanında en değerli nokta olarak gösterilen ödülün kazanılmasından sonra bir medya raporu çıkardıklarını, yurt içi ve yurt dışında Bayburt’un ve müzenin isminin 5 bine yakın haberde yer aldığını ve bunun çok kıymetli olduğunu ifade eden Yavuz, “Bu müzeyi biz İstanbul’da hayata geçirsek, bu kadar ilgiyle, iltifatla karşılanmazdık. Bunun anlamı ve özeli kendi köyümüzde, kendi toprağımızda olması. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kenan Yavuz, 21 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirecekleri lansman gecesinde, yurt dışından gelecek misafirler, iş, sanat, medya dünyası ile birlikte olacaklarını da sözlerine ekledi.

Pekmezci: “Kenan Yavuz’un ismiyle, varlığıyla gurur duyuyoruz”

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ise, Kenan Yavuz’un ismiyle, varlığıyla, Avrupa’da kazandığı ödüllerle bir gurur vesilesi olduğunu belirtti.

Bayburt’un kültürel doku itibariyle geçmişten gelecek kuşaklara aktaracağı birikiminden bahseden Pekmezci, Kenan Yavuz’un kurduğu müze ile Bayburt’un varlığını yarınlara taşıma gayreti içerisinde olduğunu söyleyerek, “Biz varlığımızı, kültürel dokumuzu geleceğe taşıdığımız müddetçe millet olma vasfımızı en güzel şekilde ancak ortaya koyacağız. Anadolu’nun küçük bir ili Avrupa’da müze ödülü alabiliyorsa, bu işte o kültürel dokunun gördüğü değerdir. Bu değeri kazandıran Kenan Yavuz beyi yürekten kutluyorum. Bayburt olarak kendisiyle gurur duyuyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Pekmezi, Tuzcuzade mahallesinde restorasyonunu tamamladıkları evlerden birinin hat müzesi olarak, diğerinin Bayburt Evi olarak turizme kazandırılacağını sözlerine ekledi.yarınlara taşıyacaklarını belirtti.

Vali Cüneyt Epcim: “Ödül, Bayburt ve ülke adına büyük bir başarı”

Bayburt Valisi Cüneyt Epcim de Kenan Yavuz’un kültürüne olan sevdası ile hayata geçirdiği projenin, 2021 yılında büyük bir başarıya imza atarak Avrupa’da ses getiren bir ödülü Bayburt’a kazandırdığını hatırlatarak, Avrupa’da birçok şehrin bu ödülün peşinden koştuğunu ve manevi değeri oldukça büyük olan ödülün Bayburt ve ülke adına büyük bir başarı olduğunu söyledi. 

Pandemi sürecinden sonra kültür turizminin büyüyerek evrileceğini düşündüğünü ve bu kültür turizmi payından Bayburt’un  büyük pay alacağını söyleyen Vali Epcim, Anadolu kültürünün çok önemli bir durağı olan Bayburt’un dünya kültür turizmine kazandıracağı çok değerinin olduğunu belirtti.

Bayburt’un Avrupa Müze Formu’ndan iki ödül sahibi bir kent olduğunu bildiren Vali Cüneyt Epcim, bu anlamda Bayburt’un Türkiye’de ve Avrupa’da eşsiz bir şehir olduğunu bildirerek, “Bu anlamda Baksı Müzemiz ve Kenan Yavuz Etnografya Müzemiz ile çok gurur duyuyoruz” dedi.

Bayburt’ta müzelerin artacağını ifade eden Vali Cüneyt Epcim, belediyenin müze çalışmalarının var olduğunu, ayrıca iki yıldır sürdürdükleri Kent Müzesi çalışmasının da yaz aylarında Bayburt’a kazandırılacağını dile getirdi.

Tören konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. 

Törene; Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Demirözü Kaymakamı Betül Büyükkılıç, Bayburt İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bekir Kurtoğlu, KOSGEB İl Müdürü Mete Emir, Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, Bayburt Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Senem Daştan, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Seyhan, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş, iş insanı İbrahim Yumak ve basın mensupları katıldı.

Haber: Bayburt Postası

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.