Dolar 32,5475
Euro 34,9890
Altın 2.427,44
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 21°C

Gökan Zeybek’ten gündeme damga vuran açıklamalar

Gökan Zeybek’ten gündeme damga vuran açıklamalar
25 Temmuz 2022 19:02
A+
A-

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek Bayburt’ta düzenlediği basın toplantısında gündeme dair nemli açıklamalar yaptı.

Bayburt Öğretmenevinde yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Bayburtlu CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Bayburt’un sorunlarına değindi ve genel seçimlerde Bayburt’tan Millet İttifakının milletvekili çıkaracağını iddia etti.

Kahvaltı sonrası basın açıklamasında ağırlıklı olarak Bayburt’un önemli sorunlarına değinen Zeybek şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz ay mecliste Bayburt’un il olmasının yıl dönümü nedeniyle bir konuşma yapmıştım. Ben milletvekili olarak bu güne kadar Bayburt’u eleştiren bir konuşma yapmamıştım. Ama bu açıklamanın Bayburt’taki yanlışları ve eksikleri Türkiye gündemine taşıma açısından önemli olduğunu düşünüyorum. İktidarı oluşturan siyasi partilerin yönetici kadrolarının toplumun sorunlarından bi haber olduğunu görüyoruz. Mesela Bayburt’ta güz ekimini ne kadar az yapıldığını gördük. Güz ekimi yapan çiftçinin gübreye ulaşamadığını, artan fiyatlar yüzünde güz ekimini bahar aylarına ertelediğini görüyoruz. Yanlışlar hala devam etmektedir. Adana’da dönüm başına 700-800 kilo alan köylüyle, dönümüne 200-250 kilo verim alan Bayburtlu köylüye desten aynı fiyatla veriliyor. Bu uygulama son derece yanlıştır. Bayburt ve Bayburt gibi yerlerde genç nüfusunu sürekli göç veren şehirlerde tarımın desteklenmesi konusundaki yanlışların ısrarla devam ediyor.

Süt desteği dört sene önce 17 kuruştu 30 kuruş oldu. Yani paranın değeri beş kat azaldı, dövizin değeri 3 liradan 18 liraya çıktı, süt desteğindeki rakam iki katına bile çıkmadı. Bunun yanında tarımsal işletme yapan köylülerimizin hayvancılık yapıyor olması bunun yanında ot, arpa, yulaf, yem ve buğday üretimi yapıyor olması gerekir. Türkiye’de uygulanan yanlışlar nedeniyle aile tipi tarımsal üretimden tekli üretime geçildi.

Köy okullarının kapatılması, köylerdeki üretimlerin düşmesine vesile olmuştur. Köylerde üretim yapan hemşehrilerimiz Bayburt’a gelerek ya ev alıyorlar ya da kiraya çıkıyorlar. Köyde yaşayanların çocukları şehirde okula gittikleri için bir müddet sonra şehre taşınmak mecburiyetinde kalıyorlar. Bu kez de köylerde hayvancılık bitme noktasına geliyor.  Bu gün 40 yaş altında, koyun nasıl beslenir, koyunculuk nasıl yapılır, koyun nasıl otlatılır, nasıl yaylaya çıkarılır diye bilen gençlerin sayısı bir elin parmakları kadar. Bunun temel sebebi köy okullarının kapatılmasıdır.” dedi.

“Bu sistem Türkiye’ye uymadı”

Bu hükümet sistemi Türkiye’ye uymadı diyen Zeybek, “Bayburt’ta Tarım İl Müdür yardımcısı atanacaksa Cumhurbaşkanı kararnamesi gerekiyor. Böyle bir şey olamaz. Bu ucu be sistemde Cumhurbaşkanı bütün yetkileri kendisinde toplamış durumda. Bu yetkilerin bir kişide toplanmış olması nedeniyle, siyaset kurumu bürokrasi karşısında yerle yeksan olmuştur. Bu gün iktidar milletvekilleri bile devletin bürokratı karşısında esas duruştadır. Diğer taraftan bir protokol sırasında hala bir milletvekilinin önünde bir komutan oturuyorsa bu Türkiye’deki vesayetin hala devam ettiğini göstermektedir. Bazı kafaların hala değişmediğinin göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Eğitim konusuna da eleştiri getirerek bu yıl üniversitelere giriş barajının da kaldırılmasını eleştiren Zeybek, “ Özel ve vakıf üniversitelerini ayakta tutabilmek için fakir fukaranın çocuklarını üniversiteye teşvik için ve her yıl 50 ila 200 bin lirayı öde, birde ayda 5 bin lira kira ve yiyecek parasını öde, öküzünü, ineğini, tarlanı sat.  Daha sonra çocuğun mezun olsun sonrada niteliksiz ve iş gücünün istediği niteliklere sahip olmayan bir gençlik ortaya çıksın.

“Valilikte baş köşeye oturmaları gerekir”

Bizim Bayburt’la ilgili hayallerimiz var. Bir defa Bayburt’ta tarım ve hayvancılık vaz geçilmezdir.  Burada tarım ve hayvancılıkla uğraşan herkes, valiliğin kapısından içeri girdiğinde başköşeye oturtulması gerekir. Köylü üretemez ve para kazanamazsa ve artı değer üretemezse şehirdeki esnaf kendisini sadece, devlet memurlarının, emeklilerin ve üniversite öğrencilerinin harcayacakları paraya mahkûm etmiş olursunuz. Bu gidişat Bayburt’taki ticaretin büyümesine yetmez.

“Dernekler arası birlikteliğin sağlanması gerekiyor”

Ayrıca bir kadim şehirden bahsediyoruz. Bayburt yeteri kadar tanıtılamıyor. 3 yıldır İstanbul’da Bayburt tanıtım günlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinde alınması konusunda gayret gösterdim. Ben hiçbir Bayburtluyu birbirinden farklı görmüyorum. Benim için hepsi birdir. Ama gelin görün ki Bayburtlular tanıtım günlerine beklenen şekilde katılmıyor. Niçin bu önemli günlerde bir araya gelemediklerine üzülüyorum. Bu tür organizasyonlarda beklenen yoğunluğu sağlayamadığınızda bir sonraki yaz tanıtım günlerine giremiyorsunuz. Büyük Şehir Belediyeleri de şöyle düşünüyor, Giresun veya Sivas tanıtım günlerine kaç yüz bin kişi geldi, Bayburt tanıtım günlerine  kaç bin kişi geldi. Bu rakamlar kıyaslandığında herkes kendi stratejisini ona göre belirliyor. O nedenle dernekler arasında birlikteliğin sağlanması gerekir.  Buda Bayburt’taki mülki idarenin en başındaki yetkiliye düşüyor. Bayburt’a bir vali Ali Haydar Öner diye birisi geldi ve bütün Bayburt’u birleştirdi. Bin yıllık altı yüz yıllık  tarihlerden nasıl feyz alıyorsak, 20-30 yıl önceki yaşanmışlardan da herkesin ders alması gerek.  Yeniden bunu icat etmemize gerek yok.

“Urfa kebabı yemek için insanlar Bayburt’a gelmez”

Turizm faaliyetlerinde Bayburt istenilen sonucu alamıyor. Yaz sezonlarında Erzurum’da 40 civarında takım kamp yapıyor. Erzurum’la Bayburt arasında kamp yapan takımlar için iklim açısından bir fark yok. Bana göre Bayburt’un iklim Erzurum’dan da iyi. Diğer taraftan il genelinde gezilip görülmesi gereken  önemli tarihi yerler var. Bunlara bakıldığında bizlerin Bayburt’u turizm destinasyonuna sokmamız gerekir. Bayburt’a gelecek olan insanları burada bir veya iki gün konaklatabileceğimiz bir turizm potansiyeli oluşturmamız gerekiyor. Urfa kebabı yemek için insanlar Bayburt’a gelmez. Gelenler yerel yemekler yiyecekler , yemek dışında akşamları da eğlencesini yapabilecekleri yerlere gidecek. Turizmde yeme içme ve gezip eğlenme vardır. Bunları sağlayıp otel kapasitenizi de uygun hale getirirseniz yaz kış turizminde kendi potansiyelini yakalamış olursunuz.” temennisinde bulundu.

“Üniversitelerimiz diplomalı işsizler üreten birer mekanizmaya dönüşmüş”

Üniversitelerin insan yetiştirmede kendilerine biçilmiş olan kalıbın dışına çıkamadıklarını ifade eden Gökan Zeybek. “Üniversiteler kodlama üzerine neler yapılıyor, dijitalleşmede hangi noktadayız. Bayburt Üniversitesi Ziraat Fakültesinde okuyan öğrenciler köylünün ineğinin rahmine veya bacağına cip takarak o hayvanın ne zaman doğum yapacağını veya ne kadar süt vereceği gibi çalışma yapıyorlar mı bilmiyorum. Burada bir üniversite var 16 bin mezun veriyor, orada köylü var hala geleneksel  yöntemlerle üretim yapmaya çalışıyor.  Bu üniversitelerin sanayi ile ticaret ile köylü ile hayvancılıkla uğraşanlarla organik bağının artık oluşması gerekiyor. Bizim üniversitelerimiz sadece diploma beren kurumlara dönüşmüş. Diplomalı işsizler üreten birer mekanizmaya dönüşmüş. Burada 16 bir öğrenci olmak zorunda değil. Her fakülteye 150-200 öğrenci almak zorunda değilsiniz. Ama 30-40 öğrenci alıyorsanız mezun olduklarında Bayburt Üniversitesinin öğrencileri köylere gittiğinde oradaki üretimi artıracak duruma gelmeleri gerekir. Biz.m gerçekleştireceğimiz projede üretim yapılan her köye bir veteriner ve bir ziraat mühendisini yada teknikerini devletin personeli olarak atayacağız. Köyde nasıl bir imam varsa, orada beş ve beşin üzerinde öğrenci varsa bir öğretmen atanacak.” Şeklinde konuştu.

“Yalan rüzgarından Bayburt’un kurtulması gerekir”

Bizler Bayburt’ta nüfusu artıracak politikalar oluşturamazsak ekonomiyi de büyütemeyiz. Ekonomiyi büyüten parametrelerden birisi nüfustur. Nüfusunuz azalıyorsa ekonominizin büyümesi de her zaman Türkiye ortalamasının altında kalır.  Bakıyorum , Bayburt’ta kazanan yatırımını Bayburt’a değil büyük illerde gayrimenkule yatırıyor. Buda Bayburt2taki sermayenin hızlı bir biçimde azalmasına yol açıyor. Bu arada bir yalan rüzgarından Bayburt’un kurtulması gerekir. Bayburt’ta doğmuş büyük şehirlere göç etmiş insanların gelip burada yazın konaklayacakları daire satın almaların bir sonu var. Sonsuza kadar herkes gelip burada oturacağı evi satın almayacak.  Bunun sonuna doğru geliyoruz. Söz konusu evler kin ve daha sonra üçüncü satışlara dönen evler haline dönüşecek. O nedenle bu yalancı rüzgarında sonu geldiğinde o zaman başka problemlerle karşılaşılacak. Onun için bileşim teknolojisinde Bayburt bir üs haline dönüşebilir. Çağrı merkezlerinin merkezi haline getirilebilir. Bayburt’ta çözüm noktasında fikir üreten herkes, siyasi partilerin tamamı , kamu bürokrasisi, yerel yönetimlerin iş birliğiyle gelecek 50 yılın vizyonunun oluşturulması gerekir” dedi.

“Bayburt’tan Millet İttifakı bir milletvekili çıkarır”

Basın mensuplarının seçimlere yönelik sorduğu soruları da yanıtlayan Zeybek şunları söyledi:

“Ben ve bütün Cumhuriyet Halk Partililer olarak bizler Genel Başkanımızın Cumhurbaşkanı adayı olmasını istiyoruz. Ancak ülkede seçim tarihi belli olmadan altılı masanın liderleri ortak bir aday üzerinde uzlaşmadan bizim Cumhurbaşkanı adayımız şudur diye bir açıklama yapmayı siyasi etik olarak uygun görmüyoruz. Sayın genel başkanımızın yaptığı mitinglere yüzbinler katılıyor. Sayın Cumhurbaşkanının 15 Temmuz gibi önemli bir günde yaptığı miting üç bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde Erzurum’da miting değil grup toplantısı yapacağız. Bende önümüzdeki günlerde bir haftalığına Erzurum’da bulunacağım. Bizler meclis tatili olduğu günden beri her gün alandayız ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bayburt’ta millet ittifakının ortak hareket edeceği konusunda hiçbir şüphemiz yok.  Farklı mecralarda kulağımıza ortak aday konusunda bir sorun olur mu diye duyumlar değiyor. Ama bu konuda bir tereddüt yoktur. İki milletvekili çıkaran illerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu illerde milletvekili çıkarabilmek için ayrıca bir önem veriyoruz. Diğer partilerle ortak bir strateji mutlaka geliştireceğiz. Bayburt’ta alanda gördüğümü söylemek gerekirse Bayburt bir bir olur.” iddiasında bulundu.

Zeybek’in basın toplantısına, Beşiktaş Belediyesi CHP Meclis Üyesi ve Gurup Başkan Vekili Fahrettin Çırak, CHP Bayburt İl Başkanı Haktan Yücel ve Merkez İlçe Başkanı Vasip Bayramoğlu eşlik etti.

 

 

 

YORUMLAR

  1. Mert dedi ki:

    Ben inanmıyorum kimsenin halkı düşündüğünü. Gelsin külahıma anlatsınlar. Herkes partisinin kazanmasını düşünüyor.

  2. Hakan dedi ki:

    Konuşma bir sürü mantık hatasıyla dolu. Bir kere Milletvekili protokolde komutandan önde. Diğeri milletvekillerinin hazırda durduğu yok. Çiftçilerin baştacı edilmesi gerek düşüncesine tamamen katılıyorum ama gelin görünki valilikten içeri girdiğinde insanı resmen kapıyorlar. Tedaşta bir iş için gittim bir tek dövmediği kaldı özel kalem müdürünün. Diğerlerini hiç söylemiyorum daha.

  3. Esnaf dedi ki:

    Şehrimıźin sahibi yok sahibi…sayin vekilin dedikleri gerçek tüm dediklerine katılıyorum..

  4. BAYBURT LU dedi ki:

    VEKİL BEY MİLLET İTTİFAKININ BAYBURT TAN MİLLET VEKİLİ ÇIKARACAĞINI İDDİA EDİYOR.KENDİSİNE VERİLEN DERSE GÖRE ELEŞTİRİLERDE BULUNUYOR.KENDİSİDE BAYBURT LU BUYURSUN GELSİN BAYBURT TAN MİLLET İTTİFAKININ MİLLET VEKİLİ ADAYI OLSUN.EĞER KENDİSİNİ BAYBURT İÇİN FEDA EDERSE BEN O ZAMAN ONA GERÇEK BAYBURT LU DERİM,YOKSA BİZİM KURU SIKI LAFLARA KARNIMIZ TOK

    1. semerciler dedi ki:

      bayburtlu rumuzlu kardeşim, G.zeybek niye millet ittifakının adayı olsun, ittifakın bir kanatı fakat partisinin oyu yok, iyi Partinin adayı güçlü olursa , chp nin 1.250 oyu çok iş yapar.. işiniz gücünüz polemik, söylediklerinin hepsi doğru eksiği var, fazlası yok. G.Zeybek beye teşekkürler..