Dolar 32,3283
Euro 35,0825
Altın 2.307,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ta ilk defa Soya Fasulyesi ve Mor Patates hasadı gerçekleşti

Bayburt’ta ilk defa Soya Fasulyesi ve Mor Patates hasadı gerçekleşti
18 Ekim 2022 22:06 | Son Güncellenme: 18 Ekim 2022 22:09
A+
A-

Bilimsel çalışmalarla yerel ve ulusal tarıma katkı sağlayan Bayburt Üniversitesi, şehrin iklimine uyum gösteren iki yeni ürün ile önemli bir başarı elde etti.

Aydıntepe Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Volkan Gül’ün soya fasulyesi çalışması ile Uygulamalı Bilimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Betül Gıdık’ın patates çalışması, beklenen hasat verimliliğini gösterdi.

Bayburt Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Sahasında deneme ekimi yapılan soya fasulyesi ve Lady Olympia cinsi patates çeşidi,  Goji Berry (kurt üzümü) ve mor patatesten sonra Bayburt çiftçisinin önemli tarımsal ürün çeşitliliği arasındaki yerlerini aldı. Doç. Dr. Volkan Gül tarafından ekimi yapılan soya fasulyesi, madeni tuzlar, kalsiyum, fosfor, demir, bakır, potasyum B1 ve B2 gibi birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırması bakımından önemli bir besin deposu olmasıyla biliniyor. Soya fasulyesinin hayvansal besin kaynaklarına alternatif olabileceğini ve aynı protein kalitesine sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gül, yağ ve yem sanayi başta olmakla birlikte bir çok alanda kullanılan ürünün ekonomik değerinin bulunduğunu ve tarımsal kalkınmada önemli bir fayda sağlayacağını dile getirdi.

Bir diğer önemli çalışmanın mimarı olan Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Betül Gıdık, Bayburt  iklimine  uygun olan Lady Olympia cinsi patatesin denemelerindeki ilk hasadı başarıyla tamamladı. Yapılan ilk çalışma bulgularına göre tescilli bu patates türünün iklim şartlarına yüksek verimliliğin ve adaptasyonun sağlandığını söyleyen Gıdık, Uygulama ve Araştırma Sahasında Bayburt iklimine uyum sağlaması muhtemel bitkilerin araştırılmasının yanında mevcut üretimi yapılan ürünlerin daha verimli hale getirmesi adına bir çok çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Hasat çalışmalarına katılan Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Bayburt tarımına kazandırılan ürünlerin  sadece şehir için değil iklim benzerliği olan bölgeler için de önem arz ettiğini ve bu ürünlerin yakın gelecekte şehir ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına olan inancının tam olduğunu söyledi.

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. BEYZA dedi ki:

    Tebrikler. Ne kadar güzel çalışmalar..

  2. Mira dedi ki:

    Bayburt suyu bol memleket.Toprağı da var.Kehribarlar kömür zannedilip yıllarca yakıldı ama hala da fazlasıyla doğal zenginliklere sahip.İnşallah bu zenginliklerden Bayburt insanı da nasiplenir.Yazı başka kışı başka güzel.