Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 16°C
Per 14°C

Bayburt’ta Genç Osman Mahallesinin en önemli sorunu çözüme kavuşuyor

Bayburt’ta Genç Osman Mahallesinin en önemli sorunu çözüme kavuşuyor
16 Ağustos 2023 17:57 | Son Güncellenme: 17 Ağustos 2023 14:40
A+
A-

Bayburt kent merkezi Genç Osman Mahallesinde Belediye tarafından yapılan yeni imar planı ile mahalle sakinleri evlerini bulunduğu ada parselleri birleştirerek yeniden yapabilecekler.

2004 yılından bu tarafa kentsel dönüşüm alanı içerisinde olan ancak sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlememesi nedeniyle çözümsüz kalan Genç Osman Mahallesi ‘nin sorunları Bayburt Belediyesi tarafından yapılan yeni imar planı düzenlemesi ile çözülüyor.

Yeniden düzenlenen kentsel dönüşüm planı kapsamında jeolojik problemler ile zemin etüdü problemleri çözülerek belediye tarafından yeşil alan ve otopark yapımı için arsa desteğinde bulunuldu.

Bayburt Belediyesi Çoruh Kültür Merkezi’nde hak sahipleri ile yapılan toplantıda konuşan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci  “İlimiz Merkez Gençosman Mahallesinde 5393 Sayılı kanunun 73. Maddesi gereği Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edilen eski sanayi sitesine ilişkin Belediye Başkanlığımız ile Toplu Konut İdaresi başkanlığı (TOKİ) arasında 09.12.2004 tarihli protokol ile çalışmalar başlatılmıştır. Alınan meclis kararları ve yapılan protokoller çerçevesinde TOKİ tarafından değerleme ve tespit çalışmaları, fizibilite ve analizler, mimari avan projeleri ve mekânsal tasarım projeleri TOKİ tarafından tamamlanmıştır. Fakat hak sahipleri ile iki kez görüşülmesine rağmen uzlaşı konusunda mutabakata varılamamıştır. Yıllardan beri şehrimizde kangren haline gelen, dönüşüm alanı altyapı ve yapılaşma sorununun çözümü için; Belediyemizce 132.000 TL bedelle dönüşüm alanının imara esas jeolojik jeoteknik zemin etüt raporu hazırlatılmıştır.”ifadelerini kullandı.

 Yeni imar planı hakkında sayısal bilgilerde veren Başkan Pekmezci “Yine Belediyemiz teknik elemanları kontrolünde serbest çalışan şehir plancısına 35.000 TL Bedelle yeni bir uygulama imar plan taslağı hazırlatılmıştır. Uygulama alanı içerisinde kalan Belediyeye ait 28.990 m² miktarında ki tüm imar yollarından siz değerli Gençosman mahallesi sakinleri adına fedakârlık yapılarak bu alanların otopark ve park olarak kullanılmak üzere Belediyemizce sizlerin hizmetine sunulmuştur.   Ayrıca yeni yapılan imar planı tadilatı ile TOKİ’ye ait 3000 metrekarelik yaklaşık 15-20 Milyon TL arasında değere sahip alan yeşil alan olarak planlanmıştır. Bu alanın belediyemiz taşınmazları ile trampa edilerek siz değerli hemşehrilerimizin hizmetine sunulması sağlanacaktır. Mevcut yapılaşma şekli ve parsel büyüklükleri dikkate alındığında hali hazırdaki parsellerinize tek başına inşaat yapılması günümüzde ki imar kanununa ve mevzuatına uygun değildir. Bu nedenle yol genişlikleri artırılarak, ada bazında inşaat yapımı tanımlanmıştır. Yapı adalarında zemin katlar işyerleri olarak planlanmıştır. Bu yapı adalarının taban alanlarının tamamı inşaat alanı olarak planlanmış olup, üst katların ise jeolojik zemin etüt raporu ve imar mevzuatın uygun gördüğü en üst sınırdan kat planlaması tanımlanarak 3 emsal olarak (h= 18.50 m) toplam 6 kat inşaat alanı belirlenmiştir. Bu amaçla TOKİ görüşüne istinaden, Şehir plancısı tarafından hazırlanan imar plan değişiklik taslağına göre şehrimizin dokusu ile örtüşen ve ilimize vizyon katacak mimari özelliğe sahip çevre düzeni ile birlikte modern bir yapılaşmanın sağlanmasını hedeflemekteyiz. Siz değerli halkımızın bu çalışmalarımıza destek ve katkı sağlaması, sürecin başarılı şekilde sonlandırılmasını sağlayacaktır.  Samimiyetle bir şey söylüyorum. Bugün burada sizin lehine olan her şeyi ortaya koyduk.  Birde yapılacak olan dükkânlara da ayrıca asma kat vereceğiz.  Sizlerin yıllardan beri süregelen ve kangrenleşen problemlerinizi çözmek istiyoruz.”diye konuştu.

Başkan Pekmezci’nin büyük alkış alan konuşmasının ardından Bayburt Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Teoman Hakan Orhan, İmar ve Şehircilik Müdürü Hamit Kaygusuz ve Şehir Plancısı Ziya Aydın tarafından hak sahiplerine bölgede uygulanacak olan yeni imar planı ve sahip olacakları haklarla ilgili bilgi verildi.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. BAYBURT KALESİ dedi ki:

    Çözüm ne ? miadı dolmuş , eski beton yığınlarının yerine yenisini yapmak , çok yazık .. Burayı imara açan eski belediye başkanımız , Sayın Hafız Turgut beye yarım asır sitem etmekle ömrümüz geçti, şimdi önümüze gelen bu fırsatı nasıl değerlendiriyoruz ? çivi çakmasak olmuyor mu ? vicdanınız sızlıyor mu ? izan ve ölçünüz belli , buranın yanı başında ki tarım arazileri imara açıldı , buralara tekrar imar vermezsek olmaz, maalesef bu mevkide imardan faydalanan aö gözlü ZEVAT pusuya yatmış bekliyor. Bayburt’u yönettiğini zanneden güruh size de yuh olsun… Haram zıkkım olsun , yiyin beyler yiyin.. Yediğinizi zannediyorsunuz ama yiyemiyorsunuz. Memlekete kötülük yapmaktan başka bir şey elinize geçmiyor..

  2. Hakyemez dedi ki:

    Tebligat yapılacak mi il disindayim bugüne kadar bana bir yazı gelmedi.

  3. Metehan dedi ki:

    Bayburt Belediyesi bu yıl yaz ayında hiçbir şekilde ilaçlama yapmadı bir belediye yaz ayında neden ilaçlama yapmaz bunun nasıl bir açıklaması olabilir. Sivri sineklerle yaşamak zorunda mıyız

  4. Garip dedi ki:

    Çözüm gayet açık ve net bence olumlu ben ilk kez çözüme bu kadar yaklaşılmışken kimse itiraz etmemeli

  5. BİR FANİ VESSELAM dedi ki:

    Bayburt kent merkezi Genç Osman Mahallesinde Belediye tarafından yapılan yeni imar planı ile mahalle sakinleri evlerini bulunduğu ada parselleri birleştirerek yeniden yapabilecekler. Bu yeniden inşa sürecinde evini inşaatını yeniden yapan vatandaşlara şehrin otantik görünümünü bozmadan özellikle ön cephelere işlemeli Bayburt taşından yapma zorunluluğu getirilmeli ( safranbolu evleri örneğinde olduğu gibi) şehrimiz hem kimlik kazanacak hemde köklerinden kopmadan modernize ve dönüşüm gerçekleştirecek gerekirse bu aşamada Bayburt belediyesi desteğini esirgememeli maddi ve mühendislik olarak .özellikle coruh etrafında ve kenarında birde coruh üzerindeki köprüleri sağlam ve Bayburt taşından mostar köprüsü şeklinde sırasıyla yenilemeli .bu projeleri hangi parti gelirse gelsin hangi belediye baş. gelirse gelsin öncelikli projelerde devamlılık şarttır.Bayburt a bir teleferik hattı yakışmazmı .

  6. Memiş Osman. dedi ki:

    Sn. Başkanım, Başarıların devamını diliyoruz. Slm ve dua ile…

  7. Murat dedi ki:

    2004 den buyana aynı masalları dinliyoruz. Bu devlet Bi bayburt tamı gücü atmıyor 20 yıldır. Toki geldi geliyor anlaşamadı diyip milleti beklettiniz toki haksahiplerinin hakkını vermedi dogru şimdide ada ada anlaşılır yapılacakmış. Benim 300 m2 yerim var. Adamın aynı adada 60 m2 yeri var. Nasıl dengelenecek bu iş ben anlamdkm

    1. Bayburtlu dedi ki:

      Toki herkese hakkını fazlasıyla veriyordu, iki kez hak sahipleriyle görüşüldü, bizim halkımız inat etti vemedi, hem onlar kaybetti hem Bayburt. devlette sizle uğraşamam diyip çekti gitti haklı olarak. Maalesef aynı durum tuzcuzade içinde olacak bizim halkımız akıllanmaz. Her neyse Belediye de yapabileceği en iyi çözümü sundu, madem hak sahipleri kentsel dönüşüme karşı çıkıyor o zaman biz imar planıni yapalım kendi binalarını birleşip kendileri yapsınlar dedi. Ayrıca herkes hakkını alacak tabi ki 300m² yerle 60m² yer aynı olmayacak.