Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 19°C
Az Bulutlu
Bayburt
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 23°C
Çar 26°C

Bayburt Üniversitesi’nden kentin tarihine ışık tutacak yeni bir eser

Bayburt Üniversitesi’nden kentin tarihine ışık tutacak yeni bir eser
15 Haziran 2020 18:54 | Son Güncellenme: 15 Haziran 2020 21:02
A+
A-

Bayburt Üniversitesi, yayınlarına yeni bir kitap daha ekledi. Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan “Cumhuriyet Döneminde Bayburt (1923-1950)” adlı eser Bayburt Üniversitesi yayınları arasındaki yerini aldı.

İncelenen dönem itibarıyla, Bayburt hakkında yapılmış ilk akademik çalışma niteliğini taşıyan ‘Cumhuriyet Döneminde Bayburt (1923-1950)’ isimli eser, yakın dönem tarihine ait kritik devrelerini kapsayan Erken Cumhuriyet döneminde Bayburt’un idari, siyasi, sosyo-kültürel, eğitim, ekonomik ve bayındırlık alanlarında geçirdiği değişimleri konu ediniyor.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun kitap için yazdığı takdim yazısında; “Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecinde her açıdan ağır bir yıkıma uğrayan Bayburt’un, 1923-1950 yılları arasında yaşadığı idarî, siyasî, ekonomik ve sosyo-kültürel değişimler konu alınarak oluşturulan bu eser; Bayburt’un yakın dönemi hakkında yapılan ilk akademik eserlerden biri olması bakımından dikkat çekmektedir. Yerel ve merkezi arşivler başta olmak üzere dönemin ana kaynakları taranarak kaleme alınan eser, askerî, siyasî ve idarî konularda bazı yanlış bilgileri de düzeltmektedir. Karanlıkta kalmış bazı tarihi hadiselere açıklık getirilerek Erken Cumhuriyet döneminde Bayburt’ta sosyo-iktisadi hayat başarılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Eserin yakın dönem Türkiye ve Bayburt tarihi literatürüne önemli katkılar sağlayacağı ve kamuoyunun faydasına olacağı kanaatindeyim. Bu güzel eserin yazarı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Göktaş’a, Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi personellerine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhuriyet Döneminde Bayburt adlı eserin yazarı, Dr. Öğr. Üyesi Serdar Göktaş ise, eserin beş ana bölümden oluştuğunu belirterek, “Bayburt’un yakın tarihine ışık tutacak olan bu çalışmamızda, yüzölçümü ve nüfus yönünden küçük, coğrafi konum ve ulaşım yönünden önemli avantajlara sahip olmasına rağmen az gelişmiş bir kaza olan Bayburt’un 1923-1950 yılları arasındaki panaroması çizilmeye çalışılmıştır. ” vurgusunu yaptı.

Özellikle eserin yayınlanmasında Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun’un çok büyük desteğinin olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Serdar Göktaş, Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi akademik ve idari personellerine ve kitabın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

YORUMLAR

  1. Bayburt Üniversitesi Koordinatörlüğü dedi ki:

    Bayburt Üniversitesine ait eserlerimizin talep edilmesi durumunda Üniversitemiz tarafından satışı yapılmaktadır. İlgilenen vatandaşlarımızın, yayınlanan eserlerimizi Bayburt Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminden temin etme imkânı bulunmaktadır. Yeni çıkan yayınımızın fiyatı da en kısa zamanda belirlenerek, satışa sunulacaktır.

  2. Bayburtlu Salih dedi ki:

    Bayburt kalesi adeta heybeti ile Bayburta kol kanat geriyor. Ama gelin görün ki, bizler yıllarca heybeti beton ile adeta küçülterek ötekileştirmişiz.
    Hadi bu belgeler bundan dotsan yıl öncesine ait, peki bu gün ayni akıbet Çoruh nehri ile ilgili devam ediyor, haala akıllanmıyoruz, bu kez Çoruhu kuşa çevirdik.
    Bizde ki , mantık falan şahsın maddi ve siyasi ağırlığı varsa ;
    oooo, olmaaaaz, yahu toplum menfaatine uyan realite ney ise onu ulgulayalım, bu nedenle yöneticilerin, ahiret günü işi zor, Allah kolaylık versin, bu dünyada da, öteki dünya da da ;

    1. Uzaktaki Bayburtlu dedi ki:

      Çoruhu sulama kanalına çevirenler fırsatını bulsalar birilerine (herhangi birileri değil tabiki) istihdam sağlamak için kale duvarlarını betondan bile yaparlar

  3. ALPEREN dedi ki:

    BU ESERLER MALESEF Kİ HALKA ULAŞMIYOR ..
    Satış ve ya ücretsiz dağıtım nerede acaba ?