Dolar33,0620
Euro35,8923
Altın2.521,90
BİST10.929,95
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 23°C
Az Bulutlu
Bayburt
23°C
Az Bulutlu
Cts22°C
Paz25°C
Pts27°C
Sal25°C

Bayburt Kalesi Çinimaçin Müzesi’nin projesi tamamlandı

Bayburt Kalesi Çinimaçin Müzesi’nin projesi tamamlandı
17 Aralık 2020 16:31 | Son Güncellenme: 17 Aralık 2020 20:13
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan Bayburt Kalesi Çinimacin Müzesi’nin projesi tamamlandı.

Bayburt Kalesi 2015 yılı itibariyle Bayburt belediyesinden tahsisi alınarak Kültür ve turizm müdürlüğüne verilmesi ardından başlatılan çalışmalar kapsamında, dönemin kültür Varlıkları ve Müzeler genel Müdürü Yalçın Kurt un ekibiyle Bayburt a gelerek yerinde incelemeler yapmıştı. Ardından başlatılan çalışmalarla sur onarımı, kale içi kazısı ve çinilerin yerlerine konulması gibi projelerle başlatılan Bayburt Kalesi Müzesi  Proje çalışması  tamamlanmıştır. 

Kültür Bakanlığı tarafından projesi başlatılıp tamamlanmış olan Bayburt Kalesi Çinimaçin Müzesi bölgenin topoğrafyası, tarihi ve kentsel dokusundan doğan tasarım anlayışıyla kente yeni bir kültürel odak noktası ve kamusal alan oluşturmaktadır. Müze, kentin tarihi değerlerini ortaya çıkarırken kent merkezi ile tarihi Bayburt kalesi arasında bir diyalog kurmayı hedefliyor.

2019 yılı Avrupa Müze Projesi ödülü alan projenin özellikleri:

Müzenin her hacmi, kendi içinde bir dizi dikey betonarme perde duvarla taşınıyor. Bu taşıyıcılar yapıyı zeminden kopartarak coğrafi sürekliliğini sağlarken yapının içinde ise galeri mekanları ve diğer ardışık mekanları türetiyor sergileme alanında ise sergileme elemanlarına dönüşüyorlar.

Duvar sadece mekan kapsayan değil kale yapılarında ki gibi nişleri ve oyukları ile mekan da olabilen bir mimar eleman olarak değerlendirilmiştir. İç mekanda oturma elemanı, aydınlatma nişi, panoramik seyir pencereleri, sergileme elemanları boşluğu olarak da kullanılan boşluklar cephede okunaklı bırakılmıştır. İçerideki fonksiyonlara göre farklı şekillerde kurgulanan bu açıklıklar, farklı insan tiplerine göre belirlenmiş yüksekliklere sahip (kadın, erkek, çocuk), şehre panoramik görüntüler veren ince, derin gözlem yarıkları Kale Duvarlarının düşey arketipinden ayrışma amacıyla yatay karakterde tasarlanmıştır.

 

YORUMLAR

  1. Fatihdedi ki:

    İnşallah yolunu da yapmışlardır.Zor olan o

  2. MURAT ÇELİKdedi ki:

    Resimlerdeki gibi duracaksa, kale ile bütünlük arz etmiyor. Bu yüzden ucube bir yapı olacak gibi duruyor.