Dolar32,9449
Euro35,7631
Altın2.529,53
BİST10.891,42
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 23°C
Az Bulutlu
Bayburt
23°C
Az Bulutlu
Cts22°C
Paz25°C
Pts27°C
Sal24°C

Bayburt çiftçisinin randevu çilesine, Ziraat Odasından açıklama geldi

Bayburt çiftçisinin randevu çilesine, Ziraat Odasından açıklama geldi
31 Ağustos 2022 15:32 | Son Güncellenme: 31 Ağustos 2022 15:38
A+
A-

Bayburtlu çiftçiler, Arpalı Beldesinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisinden randevu çilesinin çözümü konusundaki taleplerine Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe’den açıklama geldi.

Yıldırımtepe açıklamasında şunları kaydetti:

“Toprak mahsulleri ofisi 1 aylık süre içerisinde 8 Ağustos ile 9 Eylül arasında Bayburt’ta alım yapmaya başladı. 8 Eylül itibariyle de 1 aylık süre tamamlamış olacak. Bu süre zarfında çiftçilerimizin tüm ürünlerinin tamamı piyasanın üstünde alımı yapılıyor.

“Günlük 200 ton ürün teslim alınıyor”

“Arpalı Beldemizdeki ofiste günlük 200 ton civarında çiftçilerden gelen ürünler alınmaktadır. Ancak açık alanda alım yaptığımız için bu rakamı 200 tonun üzerine çıkarmamız mümkün değil. Çünkü orada bir işçilik söz konusu, depolama için aşırı derecede tedbir almamız gerekir. Kapalı alanımız olmadığı için toprak mahsulleri ofisi günlük ancak 200 ton civarında alım gerçekleştiriyor. Mahsul alımı bu şekilde yaklaşık 1 aydır devam ediyor. TMO’nun daha iyi alım yapabilmesi ve kotaların attırılabilmesi için lisanslı depoculuğa ihtiyacımız var.

Çiftçilerimizin endişe etmelerine gerek yok. Çünkü çiftçimizin elindeki ürünlerin tamamı alınacaktır. 8 Eylül’de TMO alım süresi bitiyor. Ancak bu sürenin 15 gün daha uzatılması bekleniyor.

“Çiftçimize odamızda sıra veriyoruz”

Randevu sistemiyle ilgili bazı çiftçilerimiz randevu alamadıklarına dair serzenişleri oluyor. Ziraat Odası olarak bize gelen çiftçilerimizi sıraya koyarak kaydediyoruz. 8 Eylül’den sonra ise günlük 10 veya 15 çiftçimizin ürünü teslim alacağız.

Çiftçilerimizin haklı olduğu taraflarda mutlak var. Ürünleri traktör üzerinde bekleyenlerde oluyor. Mahsulünü ilk seferde götürüp teslim etmesi söz konusu olsa da aksaklıklar yaşanabiliyor. Kabul etmek gerekir ki günlük 200 tonun üzerine çıkılması mümkün olmuyor.

“Fırsatçı esnaflar nedeniyle randevu sistemi kapatıldı”

Randevu sisteminin kapalı olmasını fırsat bilen bazı esnaflar ise çiftçiden ucuz buğday toplayıp, kaldırılan kota uygulamasını da fırsat bilerek TMO’ya ürünü satıp prim almak isteyenler oluyor. Bu nedenle randevu sistemi şuanda kapatılmış durumda. Bu olumsuzluğu engel olmak için TMO Erzurum Baş Müdürlüğü böyle bir uygulamaya gitmiştir.

Biz ilk kez TMO’nun çiftçilerden aldığı tüm ürünleri fazla incelemeden hepsini aldığı bir sezon yaşıyoruz. Bayburt’ta ki alımlar ilk kez 5 bin tonun üzerine çıkmış durumda ve şuana kadar 5 bin ton alımının üzerine çıkılmış durumda.

Bu sene ürünlerin çok iyi olması nedeniyle çiftçilerimizin yetiştirdiği yulaf, çavdar, tritikale, buğday, arpa olmak üzere tüm ürünleri TMO aldığı için son derece memnundur. Çiftçimizin elinde hangi ürün varsa ziraat odasına gelerek sırasını alabilecektir.

Çiftçimizin mahsulünü prim sistemiyle alımını gerçekleşmesine vesile olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza, TMO Genel Müdürüne ve Erzurum TMO Baş Müdürlüğüne teşekkür ederiz.”

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.