Dolar 32,4671
Euro 34,6955
Altın 2.437,43
BİST 9.908,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 23°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 20°C

Milletvekili Gökhan Zeybek’ten Bayburt’la ilgili TBMM’ye soru önergesi

Milletvekili Gökhan Zeybek’ten Bayburt’la ilgili TBMM’ye soru önergesi
1 Eylül 2021 16:02 | Son Güncellenme: 1 Eylül 2021 16:03
A+
A-

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaosmanoğlu tarafından cevaplanması için TBMM’ye soru önergesi sundu. 

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi de olan Bayburtlu Milletvekili Zeybek, Bayburt ziyareti sırasında gözlemlediği köy yollarını soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.

Zeybek, Bayburt’un en önemli turizm merkezlerinden biri olan, ulusal ve uluslar arası birçok ödülü bulunan Baksı Müzesi’ne giden yolun yetersiz olduğunu belirterek, tehlikeli yolun Baksı Müzesi’nin yenilikçi ve çağdaş çizgisiyle örtüşmediğini dile getirdi. Zeybek, cevaplanmasını istediği soruların birinde, “Yerli ve yabancı onbinlerce turist, yolların yetersizliği ve bakımsızlığı nedeniyle Bayburt İli sınırları içerisinde olan dünyaca ünlü Baksı Müzesi’ne ulaşmakta büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu yolların can ve mal güvenliği açısından büyük riskler taşıdığından haberdar mısınız?” ifadelerini kullandı.

İşte o soru önergesi:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda yer alan sorularımın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından, Anayasa’nın 98 ve TBMM Tüzüğünün 96 ve 99. maddeleri gereğince, yazılı olarak cevaplanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.

Gökan Zeybek   

İstanbul Milletvekili

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi

Bayburt İli sınırları dahilinde olan bir çok köyün yol problemlerini sürekli gündeme getirmemize rağmen ne yazık ki çözümüne dair bir gelişme görememekteyiz. Geçtiğimiz haftalardaki Bayburt ziyaretimiz esnasında tahrip olmuş, kullanılması neredeyse mümkün olmayan ve hatta yolları dahi olmayan köylerimizin olduğuna bizzat şahit olduk.

Ziyaret gerçekleştirdiğimiz özellikle Bayburt’un en önemli turizm merkezlerinden olan, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turiste sanatın ve doğanın iç içe geçtiği inanılmaz bir deneyim sunan Baksı Müzesi’ne ulaşımda, üzerinde bulunduğu Bayburt-Erzurum İspir yolunun yetersizliği nedeniyle büyük sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle Baksı Müzesi güzergahında bulunan Adabaşı Köyü ile Erzurum’un İspir ilçesi arasındaki köy yollarında 2 aracın karşılıklı geçemediği toplam 1.5 şerit gidiş geliş toprak ve tehlikeli yollar ülkemizin önemli turizm markası olan Baksı Müzesi’nin yenilikçi ve çağdaş çizgisiyle örtüşmemektedir. Sn. Cumhurbaşkanı’nın helikopterle ziyaret ettiği Baksı Müzesi’ne yurttaşların helikopterle ulaşabilme gibi bir olanağı bulunmadığı için bu yolların ivedilikle düzenlenmesi ve ülkemize yakışır hale getirilmesi gerekmektedir.

Gerek yurt içi ve yurtdışından ülkemizi ziyaret eden turistler, gerekse bu köylerde yaşayan vatandaşlarımız ticaret, eğitim ve sağlık gereksinimleri nedeniyle bu yolları şehir merkezine, civar ilçe merkezlerine ve diğer şehirlere ulaşmakta sıklıkla kullanmaktadırlar. Durum böyle iken, hiç bir iyileştirmenin yapılmadan bekleniyor olması kabul edilebilir bir durum olarak görünmemektedir. Bu nedenle, bozuk veya kullanılamaz olarak tespit edilen yolların ivedilikle beton ya da asfalt yol düzenlemesinin yapılması ve yollara dair tüm sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Yerli ve yabancı onbinlerce turist, yolların yetersizliği ve bakımsızlığı nedeniyle Bayburt İli sınırları içerisinde olan dünyaca ünlü Baksı Müzesi’ne ulaşmakta büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu yolların can ve mal güvenliği açısından büyük riskler taşıdığından haberdar mısınız?

2- Baksı Müzesi güzergahında bulunan Adabaşı Köyü ile Erzurum’ün İspir ilçesi arasındaki köylerde yaşayan yurttaşlarımızın ulaşım sorunlarını ortadan kaldıracak uygulamalar ne zaman işleme alınacaktır?

3- Bakanlığınız tarafından son 5 yılda Bayburt İli sınırları içerisindeki köylerin ulaşım sorunlarını ortadan kaldıracak ne gibi hizmetler yapılmıştır? Yapılmışsa bu hizmetler hangi köylere yapılmıştır?”

 

 

YORUMLAR

  1. İbrahim dedi ki:

    Baksı müzesi 2010 yılında açılmış olup sene 2021 Eylül ayı biz hala yolunu konuşuyoruz. Avrupa Konseyi Müze ödülü almış olan Müze’miz başka bir ilde olsaydı inanın bambaşka bir değerde olurdu.Bir şaheseriniz var ama o şahesere gideceğiniz yolunuz olmadığı için Kültür-Sanat turizmi de olmuyor. Ne kadar acı bir durum…

  2. Bayburtlu dedi ki:

    Soru yönergesine bakılınca on binlerce yaşayan insanımızın kaldığı bir şehrin kısaca bir müze kadar değeri yokmuş… Memleketimin her türlü eksiği gediği dururken çokta umurumdaydı müzenin yolları… O değer verdiğiniz mabede eşekle katırla dahi gitseler içim sızlamaz..

    1. ŞİNGAHLI dedi ki:

      Bayburtlu rumuzlu art niyetli, kindar olduğun belli.. O yol müze için değil Bayburt-Rize- ispir-Pazaryolu nu birbirine bağlayacaktır…Orası mabet değil hem günah işledin, hem saygısızlık yaptınız.. Yaşadığın şehirde alay ettiğin eşek ve katıra dahi binemiyorsun (Oto mobilleri) kast ediyorum , farkında değilsin.. Yazık ki sizle Baybur’tu yönetiyorsunuz veya bir sivil toplum örgütünde yöneticilik yapıyorsunuz.. Sana en hafifinden yuh diyorum.. neye layıksan ,öyle yaşa..

      1. fatih dedi ki:

        hay yaşa..güzel cevap

  3. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Sayın Gökhan Zeybek vekilimizin soru önergesine particilik zihniyetiyle bakmayalım , o güzergahta ki köylerimizin ve Bayburtluların hislerine tercüman olmuştur… Tek seslilik her yaptığını doğru sanmaktır, çok yanlıştır. Bu haber iktidarın gözünü açması için muhalefetin bir katkısıdır.. Teşekkürler..
    Bu yolun yapılmayışının gerçek nedeni ne…? 15-20 yıl önce çıkan bir yasa var ,belki de daha fazla oldu , baraj yapılacak güzergahta ki , kara yolunun yapımı barajı alacak firmanın uhdesinde oluyor… BU YASA TÜM ÇÖZÜMLERİ BALTALIYOR…(!) Bunun bir benzeri Demir özüne yapılan barajı yapan firma BAYBURT-DEMİRÖZÜ kara yolunu yapmıştı.. Çözüm ne…?Maalesef Bayburt-İspir arasında yapılacak LALELİ barajı yıllardır yapılamıyor, İki -üç defa ihalesi oldu, en son yapılacak dendi, o ihalede iptal oldu.. Biz vatandaşın, Bayburtluların talebi şu oldu, defalarca yazdık, bu yolu KARA YOLLARI kendi uhdesine alacak , geçeceği güzergahtan BAYBURT-İSPİR arasını yapıp çıkacaktı, para ha D.S.İ veya kara yollarından çıkmış değişen bir şey yok… Bu bir günlük mesele ,istese karayolları bugün bu yolu hemen ihale eder ve bir ay içinde de yapımına başlar.. Sadece sorun görünen yol güzergahında ki istimlakin yapılmasıdır.. O da çok önemli bir para değil , Karayolları Trabzon-Rize-Giresun v.s. İstimlaklerde 100 metre kareye milyarlar öderken, BAYBURT istimlaklerin de , ödediği devede kulak etmez , onun için hemen başlana bilir diyorum…Bu yol sadece Dünyaya mal olmuş BAKSI müzesi için değil, Pazaryolu ve İspir ilçemizin BAYBURT’la ilişkiyi, ticareti güçlendirmek ,OVİT tüneline de başka potansiyel katacaktır.. Bunu SENELERCE yazmamıza rağmen AKP kurulduğundan beri , Bayburt’ta ki yöneticilerin bu yolu KARAYOLLARI yapsın diye gayreti ,baskısı, talebi olmamıştır.. İşi barajın yapılmasına havale ettiler..İnsıyatifi bir türlü ele almayı beceremediler.. Yönetenlerin ,ilgililerin, siyasilerinde zaten böyle bir yeteneği yok.. Bir misal vereyim , Trabzon da ERDOĞDU YOKUŞUNU bir gecede kara yolları ağına aldı ,sadece bu yokuştaki imalat ,harcanan para , iki tane BAYBURT yapar.. Ayrıca hatırlatayım bizde TAŞKÖPRÜDEN -BENT HAMAMINA kadar olan ŞEHİR İÇİ GEÇİŞİ olarak karayolları ve D.S.İ ortak yapım ağına alabiliriz.. (!) Bu haber buna vesile ola bilir diye ümitleniyorum.. Çözüm siyasilerin ve AKP li yöneticilerin elinde.. Selamlar…

  4. Bayburt lu dedi ki:

    Sn Vekilimize teşekkür ediyorum.
    Tabi ki Baksı yolunun daha zor koşullarda olduğu bir gerçektir, fakat, Beş pınar daki Etnoğrafya müzesi yolununda turizm açısından daha iyileştirilmesi güzel olur.
    Bu vesile ile her iki müzenin yolunun en güzeli ile yapılması Bayburt ve ülkemiz açısından faieli olacaktır.

  5. vatandaş dedi ki:

    tuzcuzade mahallesi kentsel dönüşüm den bahsediniz. neden bir haraketlilik yok.. neden yetkililerden bir açıklama yok… sayın vekil bey şehrin orta yerindeki sorunlar devam ederden baksı müzesi nden bahsetmek doğru mu? bayburtmedya sizden de bu konuda bir haber yapmanızı rica ediyoruz..

    1. Hahmet dedi ki:

      Baksi müzesi degerlidir fakat Çımağıl mağarası kendi alanında çok daha degerlidir lakin yol bakımından baksi müzesi kadar şanslı degildir ..

  6. Hakan dedi ki:

    Sayın vekilimize teşekkür ediyorum. Bayburt milletvekili biraz kendisinden ders almalı.