Dolar32,8486
Euro35,7357
Altın2.557,67
BİST11.052,31
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 26°C
Açık
Bayburt
26°C
Açık
Per27°C
Cum23°C
Cts23°C
Paz26°C

Jandarmadan tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon: 23 kişi gözaltına alındı

Jandarmadan tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon: 23 kişi gözaltına alındı
7 Haziran 2024 22:49 | Son Güncellenme: 7 Haziran 2024 22:50
A+
A-

Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçak kazı ve tarihi eser satışı yaptığı tespit edilmesi üzerine 23 şüpheliyi gözaltına aldı.

iddiası üzerine Adıyaman’ın Besni ilçe merkezli Ankara, Antalya, Gaziantep ve İstanbul illerinde 23 şüphelinin adreslerine ve evlerine eş zamanlı operasyon düzenleyerek gözaltına aldı.

Bayburt İl Jandarma Komutanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı basın açıklaması şöyle:

Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığınca tarihi eser ticareti ve izinsiz kazı olayları ile ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında Bayburt ili ile bağlantılı olarak Erzurum ve Erzincan illerinde tarihi eser ticareti yapıldığı, özellikle sit alanlarında yapılan izinsiz kazı sonucu elde edilen tarihi eserlerin yüksek fiyatlarla çevre illerde satışa yapıldığını tespit edilmişti.

Bayburt İl Jandarma Komutanlığınca sürdürülen üç aylık çalışma sonrasında şüphelilerin kazı yaptıkları alanlar ile ev, iş yeri ve kullandıkları araçların tespiti sonucu 30.05.2024 tarihinde adli makamlardan alınan arama kararı ile Bayburt, Erzurum, Erzincan, Eskişehir ve İzmir illerinde 23 şüpheliye ait 23 ayrı adreste bulunan evlerde ve şüphelilere ait 3 iş yeri ve 7 araçta eş zamanlı olarak arama yapılmış yapılan arama sonucunda toplamda 43 parçadan oluşan tarihi eserler ile 13 adet sikke ele geçirilerek el konulmuştur.

Yapılan aramalarda ayrıca 4 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet av tüfeği, 300 gr. altın tozu, 1 adet sikkelerin tartılmasında kullanılan hassas terazi 61 sayfa tarihi eser ticaretine ilişkin doküman ve belgeler 1 adet yeraltı görüntüleme cihazı, 4 adet detektör ile çok sayıda kazıda kullanılan muhtelif malzemelere de el konulmuştur.  

Yapılan operasyon sonucu yakalanan 23 şüpheliden  16’sının ifadelerinin alınmasına müteakip serbest bırakılırken 7 şüpheli dört gün süre ile gözaltına alınmış olup, çıkarıldıkları mahkemece 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine konulmuş, 1 şüpheli hakkında elektronik kelepçe ile ev hapsi cezası verilmiş 5 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.

Bayburt İl Jandarma Komutanlığınca izinsiz kazı ve tarihi eser ticaretine yönelik operasyonlar azim ve kararlılıkla sürdürülecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

YORUMLAR

  1. Yiğitdedi ki:

    Kaçak kazılar yapanlarda ki maarifet bizim arkeologlarımızda yok maalesef. Madem Bayburt’un çevresinde bu kadar tarihi eser toprağın altında yatıyor neden bunlar gün yüzüne çıkarılmıyor? Bu çalınan götürülen eserler devlet eliyle çıkarılsa şimdiye devasa arkeoloji müzelerimiz olurdu. Müzeler bu işi yapamıyorsa bu kaçakçılara taşeron versinler bari onlar bulup çıkarsan ne diyelim !