Dolar 32,3267
Euro 35,0819
Altın 2.298,64
BİST 8.979,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’u Şölenlerin Coşkusu Sardı

Bayburt’u Şölenlerin Coşkusu Sardı
19 Temmuz 2022 07:40 | Son Güncellenme: 19 Temmuz 2022 08:21
A+
A-

Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri, coşkuyla devam ediyor.

Dede Korkut Türbesi ziyareti ve Masat Yaylası Şenliği’nin ardından etkinlikler şehir merkezine taşındı.

Şölen Komitesi tarafından Dede Korkut Anıtı’na çelenk konulmasının ardından protokol üyeleri, çeşitli şehirlerden gelen halk oyunları ekipleri ve vatandaşların katılımıyla mehteran takımı ve develer eşliğinde Akşemseddin Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi boyunca İpek Yolu Kortej Yürüyüşü gerçekleştirdi.

Kortejin Saray Bahçesi Kent Meydanı’ndaki tören alanına gelmesinin ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra etkinlik alanına geçilmesiyle açılış törenleri start aldı. Saray Bahçesi’nde organize edilen etkinlikte büyük coşku yaşandı.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı sahne aldı. Mehteran Takımı seslendirdiği coşku dolu marşlarla alanda bulunanlara güzel bir gün yaşattı.

Mehteran gösterisinin ardından Şölen Komitesi Başkanı olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Dede Korkut’un Türk kültür ve tarihinin vazgeçilmez şahsiyeti olduğunu belirterek, “Bundan dolayıdır ki biz Bayburtlular, bu kadim şehrin evlatları olarak bu kıymetli şahsiyeti, Dünya Türklüğünün vazgeçilmezi, Dünya Türk kültür ve edebiyatına yön veren Dede Korkut’u hem bugünkü nesillere hem de geleceğe aktarmak adına yapılması gereken ne varsa onları yerine getirmeye gayret ediyoruz” dedi. 

Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri dolayısıyla Kop’tan başlayıp Soğanlı Dağları’nda yankılanan bir ili baştanbaşa saran heyecan fırtınası ile dolu olduklarını belirten Başkan Pekmezci, “Bugün biz Bayburt’u, Çoruh’u, Kop Dağlarını ve Dede Korkut’u anlatırken, ruhumuz da Kızılırmak’ı Aras’ı, Yeşil Irmak’ı, Fırat’ı hissederiz. Biz onda Erzurum’u, Kars’ı, Ardahan’ı görürüz.  Biz onda Torosların, Ilgazların, Erciyeslerin, Palandökenlerin efsanelerini dinleriz. Bizim Bayburt bir bakarsın bütün bir vatan coğrafyası, bir bakarsın bütün bir Türk Dünyası olur. Yüzyıllardır Çoruh’un sesinde ve Bayburt’un bağrında Dedem Korkut’un çağrıları yankılanır bu topraklarda.  Onun içindir ki Bayburt Hisarı’nın burçlarında hala Banu Çiçeklerin ve Bey Böyreklerin sesini duyarsınız ”diye konuştu.

 

Dede Korkut Şölenleri açılış törenine katılan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadir Durmaz törende bir konuşma yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin selamlarını ileterek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bayburt Belediyemizin, bir dizi açılış ve temel atma faaliyetlerini de barındıran bu anlamlı etkinliğin şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Tarihin tozlu sayfalarından bugüne ulaşan bilgiler, geçmişin tecrübeleriyle yoğrulmuş deneyimler,  bin yıllar öncesinden bin yıllar sonrasına seslenen eserler, ürünler, birikimler, teknikler, dünü anlamamıza, bugünü yaşamamıza, yarına ışık tutmamıza yarayan paha biçilemez bilgi hazineleridir.

Bu manada Dede Korkut, Türk milletinin diliyle, töresiyle, geleneğiyle ve hayat felsefesiyle ilgili muazzam bilgiler barındıran müstesna bir eserdir ve Türk dünyasının ortak değeri, Türklerin milli destanıdır.

Dede Korkut, Türklüğün millî hayatını aksettirmekte, Türk kültürünün zenginliklerini, Türk Milletinin yüksek insanî vasıflarını, duygularını, faziletlerini ve meziyetlerini dile getirmektedir.

Bin yılların söz varlığı ve kültür dediğimiz giz varlığını ilmek ilmek işleyen, bir dil ve sanat harikası Dede Korkut, kuşaktan kuşağa aktarılan bir sözlü kültür hazinesi olarak, Ata yurttan Anayurda, Sir-Derya boylarından Anadolu’ya bütün Türk coğrafyasını etrafında buluşturmaktadır.

Bu vesileyle Dede Korkut kültürünü hem soyut hem de somut anlamda yaşayan ve yaşatan Bayburtlulara, Partimizin Üretken Belediyecilik anlayışını layıkıyla uygulayan ve bugün de bu anlamlı toplantıyı vesile kılarak, Bayburt’a değer katacak 18 projenin açılış ve temel atma merasimlerini gerçekleştiren Belediye Başkanımıza, meclis üyelerimize, teşkilatımıza,  katkı veren kurum ve kuruluşlarımıza, akademisyenlerimize teşekkür ediyorum.”

Daha sonra kürsüye çıkan İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, ünlü edebiyatçı Fuat Köprülü’nün “Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanız, yine Dede Korkut ağır basar” sözlerini anımsattı. Milletvekili Zeybek, Dede Korkut Şölenlerinin Bayburt’a kazandırılmasına vesile olanlardan dönemin valisi merhum Ali Haydar Öner ve Bayburtlu işadamı merhum Kurban Yazoğlu’nu anarak 26. Dede Korkut Şölenlerinin düzenlenmesinde emeği geçen Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ve ekibine teşekkür etti.

Şölenlere katılmak üzere 30 kişilik bir heyetle Bayburt’a gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise yaptığı konuşmada, “İlk günden bugüne bu etkinliklerin yaşatılmasına ve topluma anlatılmasına vesile olan tüm büyüklerimizden ölenleri rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve sıhhatler diliyorum. Bu güzel organizasyonu yaptığı için Hükmü Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. 

Bayburtluların bütün büyüklerine Dede Korkut gözü ile baktığını söyleyen Bayburt Milletvekili Fetani Battal, “Bizim için Zihni, Celâlî, Hicrani, İrşadi, Ağlar Baba, Şaban Efendi ve Dede Paşa hepsi birer Dede Korkut’tu. Bu gözle baktığımızda bu milleti yarına taşıyacak ve yarının dünyasında onurlu, haysiyetli bir duruşu bu milletin çocukları gerçekleştirecek ise bunu Dede Korkutlarla kuracağımız iklime borçluyuz. Bunu hissettiği için Bayburt uzun yıllardır Dede Korkut şölenleri çerçevesinde bu bilince çaba katkı sunmak için çaba sarf ediyor. Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, bunu önemseyerek şölenlere çok önem veriyor” diye konuştu.

Bayburt Vali Vekili Göksel Yüksel de, “Hepimizin bildiği gibi Dede Korkut, Türk Dünyası’yla özdeşleşmiş olup bizim kültürümüzde tarihimizde çok önemli bir yer tutan kültür ve edebiyatımızda adeta bir köşe taşı olarak nitelendirebileceğimiz eserler ortaya koymuş bir şahsiyettir ”şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bayburt Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan, devam eden ve planlanan yatırımların toplu açılış ve temel atma töreni gerçekleştirilerek protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından kurdele kesildi.

Protokol üyeleri tarafından ikramiyeli balonların uçurulmasının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Aliağa Belediyesi, Akçaabat Belediyesi, Silifke Belediyesi Arhavi Belediyesi ve Giresun Belediyesi Halk Oyunları ekipleriyle Bayburt Bar Ekibi tarafından folklor gösterileri sergilendi. Halk oyunlarının ardından sahne alan Ahmet Döngel ve Ali Kınık konseriyle törenler sona erdi.

Türk Dünyası’nın Bilge Atası Dede Korkut adına bu yıl 26.’si düzenlenen “Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni”nin açılış törenine Bayburt Vali Vekili Göksel Yüksel, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadri Durmaz, Bayburt Milletvekili Fetani Battal, İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Aydıntepe Belediye Başkanı Haşim Şentürk, Gökçedere Belediye Başkanı Yavuz Bakır, Arpalı Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, Bayburt İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Yardımcı, Milliyetçi Hareket Partisi MYK Üyeleri İdris Aydın ve Musa Küçük, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hacı Ali Polat, MHP Bayburt İl Başkanı Bekir Kasap, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, Erzincan  MHP İl Başkanı Salih Aksu, MHP Gümüşhane İl Başkanı Nadim Aydın, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, İstanbul Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Hicabi Durmuş, Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanı İsrafil Kahraman, Samsun Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Hakan Tali, Bayburt Baro Başkanı Serkan Pekmezci, Belediye Meclis Üyeleri, Stk temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Cem dedi ki:

    Şölenler iyi de, Dede Korkut halı saha civarında sokak köpekleri çete gibi geziyor, müsait olduğunuz bir zaman toplayabilir misiniz