Dolar 32,4491
Euro 34,7379
Altın 2.437,04
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 23°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 20°C

Bayburt’tan bir yıl içerisinde 6382 kişi göç etti

Bayburt’tan bir yıl içerisinde 6382 kişi göç etti
28 Aralık 2022 20:17 | Son Güncellenme: 29 Aralık 2022 08:05
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ilişkin iç göç istatistiklerini açıkladı. Bayburt’tan 2021 yılında 6 bin 382 kişi göç etti.

Türkiye’de 2021 yılında 2 milyon 777 bin 797 kişi iller arasında göç etti. Türkiye’de iller arası göç veren nüfusun dağılımına bakıldığında, 408 bin 165 kişi ile İstanbul en çok göç veren il olurken, onu 165 bin 604 kişi ile Ankara ve 109 bin 470 kişi ile İzmir takip etti.

En az göç veren iller ise sırasıyla 6 bin 382 kişi ile Bayburt, 6 bin 445 kişi ile Ardahan ve 6 bin 517 kişi ile Tunceli oldu.

Üniversiteye kayıt yaptıran gençlerin oranında Bayburt ikinci sırada yer aldı

Türkiye’de 2021 yılında 18-24 yaş grubunda yer alan 386 bin 646 genç, ikamet ettiği ilden farklı bir ildeki üniversiteye kayıt yaptırdı. Söz konusu gençlerin 18-24 yaş grubunda bulunan genç nüfus içindeki oranı %4,2 oldu. Bu oran genç erkeklerde %3,7 iken genç kadınlarda %4,7 oldu.

İkamet ettiği ilden başka bir ildeki üniversiteye kayıt yaptıran gençlerin oranı üniversitelerin bulunduğu illere göre incelendiğinde, bu oranın en yüksek olduğu ilin %17,5 ile Isparta oldu. Bu ili %16,8 ile Bayburt ve %16,7 ile Burdur izledi.

Bayburt’ta yaşanan yıllık göç oranının nedenleri araştırılmalı

TÜİK verilerinden yola çıkarak Bayburt gibi küçük bir ilin yılda 6382 göç vermiş olması, uzun süre tartışılması gereken önemli bir konu olmalıdır. Nüfus oranına göre göç sayısının minimuma indirilmesi konusunda siyasi ve yerel kurumların önlemler alması kaçınılmazdır.

Çünkü önümüzdeki yıllarda üniversite öğrenci sayısının yıllar öncesi gibi artış gösterme imkanı kalmamıştır. Diğer illerde yaşayanların ikametlerini Bayburt’a alma girişimlerinin sanal bir nüfus artışından öteye gitmeyeceği unutulmamalıdır. Önemli olan yaşanan göç gerçeğini minimuma indirirken, Bayburt’a geri göçlerin yaşanması için ise ikna edici imkanlar şimdiden oluşturulmalıdır.

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. İsmet dedi ki:

    Yakında bizde gideriz bu işsizlikle yapacak bişey yok

  2. metin dedi ki:

    İkametgah olayına harbiden herkes gibi bende ayar oluyorum Bayburt lu değilim ama yıllardır burda yaşıyorum. Fakat bu memlekette bu iklim var olduğu sürece burası dikiş tutmaz aga. kışın iş yok bizde yavaş yavaş buralardan gitmenin hesabını yapar olduk . Ha bu arada 2023 e de bişe kalmadı uçacağız.

  3. Üsame Durmuş dedi ki:

    Bayburt Bayburt olalı yüksek kademede bu kadar bürokrat görmemiştir.
    Buna rağmen insanını göç ettirmeyecek bir gelişme olmamıştır.
    Vatanını karşılıksız,menfaatsiz seven insanların yetiştiği bir memlekete bu reva görülmemeli.
    Gün gelir nesli tükenen Bayburtlular konuşulur.
    Büyük şehirlerin havasında,toprağında bir Bayburtlu yetişmesi mümkün değil.
    Bayburtun toprağını bozan,insan gelişimine engel olan bu topraklardanmış gibi görünüp yıllardır bu milletin üstünden geçinenler acilen çapalanmalı.

  4. MTK dedi ki:

    Yüzyılın imkanı doğdu Bayburt için. ama yetkililer ne yazık ki her zaman düştükleri koltuk, makam, mevki derdindeler. Yüzyılın imkanı nedir? Yüzyılın imkanı, ekonominin bu denli canavar üstü bir yaratığa dönüştüğü zamanda, büyük şehirler artık orta direk ve ihtiyaçlı aileler için yaşanmaz bir yer haline geldi. hatta buna memur kesimini de ekleyelim.
    Büyük şehirlerden insanlar kaçmak istiyor. hazır imkan doğmuş, insanlar doğdukları şehirlere gitme hayalleri kurarken yetkililerin bu duruma sessiz kalmaları akıl alır şey değil.
    İşsizliğe çözüm bulamayan yetkililer küçük işlerle kendilerini kandırmakta ve koltuklarını sağlamlaştırma derdindeler. bu haberin altında AKP İl teşkilatının “İkametine Bayburt’a Taşı^haberi var. rezilliği görüyor musunuz? 20 yıl iktidar olan bir partinin tek derdi ikinci vekil çıkarma meselesi..bu şehirden 6 bin kişi gitmiş kimsenin umurunda değil.. tek dert koltuk..

  5. Muratsuskun dedi ki:

    ilk neden issizlik fabrika şart ne olursa olsun yazık gençlere vallahi yav.