Dolar 32,3171
Euro 35,0910
Altın 2.299,97
BİST 9.050,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ta Yetim Kardeşliği Yaygınlaşıyor

Bayburt’ta Yetim Kardeşliği Yaygınlaşıyor
2 Kasım 2017 20:01
A+
A-

Bayburt’ta yetim kardeşliğinin yaygınlaşması için “İyilikte Yarışan Sınıflar” projesiyle ilgili bazı paydaş kurumlar bir araya geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsanı Yardım Vakfı (İHH) ile Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) işbirliğiyle yetim çocukların korunabilmesi ve sağlıklı bireyler olarak yetiştirilebilmesi için hayata geçirilen proje çocukların, farklı coğrafyalarda yaşayan yetim akranları ile yardımlaşma köprüleri kurarak çocukları yetim bırakan sebeplerin önüne geçmesini hedefliyor.

Proje kapsamında Öğretmen Evi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Bayburt Valisi Pehlivan, Bayburt’ta yetim kardeşliği projesini tüm kurumlarda uygulamayı hedeflediklerini belirtti.

Vali Pehlivan, toplantı sonunda yaptığı konuşmada insanoğlunun dünyaya geldiği andan itibaren iyilik ve kötülüğün sürekli bir yarış içinde olduğunu bütün mücadelelerin temelinde iyilik ve kötülüğün diğer bir ifadeyle hak ile batılın mücadelesinin olduğunu dile getirdi. “İyilikte Yarışan Sınıflar” projesini “İyilikte Birleşen Sınıflar” olarak da ifade edebiliriz diye düşünüyorum. Zira maalesef birileri ısrarla şerde, kötülükte birleşiyor. Bunun karşısında iyilikte birleşerek durmalıyız” şeklinde konuşan Pehlivan, her şeyden önce dinimizin iyilik yapmayı emrettiğini, yardımlaşmanın kültürümüzün çok önemli bir parçası olduğunu ve vicdani sorumluluk hisseden herkesin ısrarla bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Vali Pehlivan sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim insan olarak temel misyonumuz iyilikte yarışmaktır. Bizler bunu yaparken kötülük yapanlar elbette durmayacak. Fakat biz ısrarla, kararlılık ve sabırla iyilikte adım atmaya devam edeceğiz. Hayır ve iyilik anlamında eğer dünya bir yere varacaksa işte atacağımız bu müşterek adımlar sayesinde olacak. Yetimler konusu bu bağlamda çok önemli bir konu. Az önce rakamlarla ifade edildi. Dünyada yirmi insandan birisi yetim. Peki bunun için ne yapmamız gerekir; onların annesi, babası, kardeşi, arkadaşı olmaya çalışacağız. Empati kuracağız. Dünyanın herhangi bir coğrafyasında eziyet altında olan, yetim kalan, ayağında ayakkabısı dahi olmayan çocuk bizim çocuğumuz da olabilirdi ya da kendimiz de o durumda kalabilirdik. Dolayısıyla onların vebali ve sorumluluğu da bizlerin omuzunda aslında. Belki bu konuya herkes bizim milletimizin bakış açısından yaklaşmıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bu ve benzer konularda sürekli altını çizerek şunu vurguluyor; nüfusu ve milli gelirine oranla dünyanın en çok insani yardım yapan devleti ve milletiyiz. Ne mutlu bizlere, ne mutlu milletimize ve devletimize. Böylesine aziz bir milletin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. Fakat bu yardımlarla yetinmiyor daha da artıralım diyoruz.”

“İyilikte Yarışan Sınıflar” projesinin Bayburt özelinde güzel çalışmalara sahne olacağına inandığını kaydeden Vali Pehlivan, “Öncelikle okullarda yetim kardeşliğini arttıralım. Bunun yanı sıra Müftülük bünyesindeki Kur’an Kurslarımız ve diğer kurumlarımıza da bu yardımlaşmayı yayalım. Nasıl ki her okulun projeyle ilgili temsilcileri olacaksa her kurumumuz da en az bir yetimi desteklesin. En kısa sürede bunu gerçekleştirilebiliriz. Bu şekilde Bayburt’ta inşallah örnek bir çalışma ortaya koyacağız. İnanan insanlar olarak konuyla ilgili ayet ve hadisler bizlerin yolunu aydınlatan birer rehber niteliğinde. Bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin ilgili bütün kişi ve kurumlarının duyarlılığı üst seviyede ve İHH gibi uluslararası bir vakfın sivil toplum duyarlılığını yansıtması ayrıca çok önemli ve memnuniyet verici. Hem insan hem de bir idareci olarak yetimlere sahip çıkmanın bizim için görev olmanın ötesinde vicdani bir sorumluluk olduğunu da ifade etmek istiyorum. Bütün bu yardım kampanyalarında emeği geçen herkese, bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İHH Yetimhaneler Koordinatörü Reşat Başer ise dünyada 400 milyon yetim bulunduğunu ve bunun 200 milyonunun sokaklarda yaşadığını bildirdi. Her gün 10 bin çocuğun savaş, doğal afet, hastalık gibi nedenlerle yetim kaldığını bildiren Başer, “Yılda 2 milyon 500 bin çocuk satılıyor. Her 24 saatte 6 bin çocuk organ mafyaları tarafından kaçırılıyor, 300 bin çocuk savaşmaya zorlanıyor. Çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için daha güçlü, sürdürülebilir, kalıcı ve çözüm odaklı sosyal çalışmalar yapılması gerekiyor. Hedef kitlesi sadece çocuk olan art niyetli yapılanmalar her gün binlerce çocuğu tehdit ediyor. Yetim çocukların sorumluluğu tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Dinimiz İslam yetim çocuklara desteği bir ibadet olarak görmektedir.” dedi.

Proje paydaş kurumları adına, İl Müftüsü ve İl Milli Eğitim Müdürünün de konu hakkında düşüncelerini paylaştığı toplantıya Vali Ali Hamza Pehlivan ve eşi Hanımefendi Yıldız Pehlivan ile İHH Yetimhaneler Koordinatörü Reşat Başer, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Haluk Akkoyunlu, İl Milli Eğitim Müdürü Soner Can, İHH Bayburt İnsani Yardım Derneği Başkanı İlhami Polat, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

 

YORUMLAR

  1. Ali dedi ki:

    İktidara yakın bir sivil toplum kuruluşunun gönüllü olarak yapılması gereken bir kampanyayı, valiyi aracı kılarak baskı ve zorlama ile yaptırmaya çalışması hiç şık olmamış.