Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 19°C
Az Bulutlu
Bayburt
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 25°C

Bayburt’ta, Odundan Kömüre Dönüşen Ekmek Parası

5 Eylül 2018 16:29 | Son Güncellenme: 6 Kasım 2018 18:20
A+
A-

Bayburt’a bağlı Gez köyü sınırları içerisinde meşe ağacından odun kömürü yaparak yaşamlarını sürdürmeye çalışan Osmaniyeli 11 ailenin yaşamı bir çok konuda ders çıkarılacak örneklerle dolu. 

Orman işletmesinden ihale ile aldıkları işle meşe ağacından mangal kömürü yapmak için geldikleri Bayburt’un Gez köyünde köylüden kiraladıkları arazide yılın Nisan ayında başladıkları odun kömürü hazırlama işi yaklaşık Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. 

Bulundukları ortamda tam bir göçebe hayatı yaşayarak ve kendi imkanlarıyla oluşturdukları köy ortamı benzerindeki bir alanda yaklaşık 90 kişi ekmeklerini odun kömürü yaparak kazanmaya çalışıyorlar. Her bir ailenin kendi kazancının ayrı olduğu belirtilen oramda birbirleriyle yardımlaşma diyaloğu ön plana çıkıyor. 

Ormandan kendi imkanlarıyla getirdikleri meşe ağaçlarından odun kömürü hazırlayan aileler, aynı yere gelen tırlar aracılığıyla Türkiye’nin bazı illerinde bulunan odun kömürü şirketlerine satıyorlar. Emeklerinin karşılığını tam olarak alamadıklarını dile getiren aileler, ekmek parası için bu işi yapmak mecburiyetinde kaldıklarını belirtiyorlar.  

Kendi imkanlarıyla oluşturdukları mekanlarda doğal şartlarda yaşamlarını devam ettiren aileler, besledikleri hayvanların sütünden ve peynirinden yararlanırken güneş enerjisinden elde etikleri elektrik sayesinde bir çok ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Her ailenin barınma çadırları olduğu gibi kendilerine ait tuvaletleri de bulunuyor. Yayla ortamında tamamen doğal şartlardan yararlanarak yaşayan ailenin çocukları ise anne ve babalarına yardım ediyor. Çocukların eğitimi konusunda ailelerin büyük bir bölümü özen gösterirken bazı aileler ise geçim sıkıntısı nedeniyle çocuklarını okutamadıklarını dile getiriyorlar. 

Yüzlerindeki odun karasına aldırmadan azimle ekmek parası için çalışan insanlar, birçok gencin örnek alması gereken gerçekleri gözler önüne seriyorlar. İçlerinde iki üniversite bitirmiş ve üçüncü üniversiteyi okuyan Sinan Car’ın anlattıkları ders çıkarılması gereken gerçeklerle dolu. Bir taraftan üçüncü üniversiteyi bitirmeye çalışken, tatil dönemlerinde ise 3 aylığına ailesine yardım için odun kömürü hazırlamaya gelen Sinan’nın hayalinde  Kaymakam olmak var. Bir çok dilde kendisini geliştirmeye çalıştığını ifade eden Sinan, “ Bizim çadırlarda yaşamamız bazılarına garip gelebilir. Aslında insanlar şehir kalabalığından ve kirliliğinden doğal ortamlara kaçmak istiyorlar. Bizler ise bu ortamda yaşamımızı renklendirirken bir taraftan da ekmek paramızı çalışarak kazanıyoruz.” şeklinde konuştu.   

Gez Köyü sınırları içerisinde gerçekleşen odun kömürü faaliyeti için öncelikli olarak teklif Bayburt köylüsüne götürülmüş olmasına rağmen hiçbir talipli çıkmayınca aslen Mardinli olup Osmaniye’de yaşayan il dışındaki aile bu işe talipli çıkmış. 

Bayburt’un dağlarındaki meşe ağacından odun kömürü hazırlayan ailenin yaptıkları iş konusunda ve yaşam şartlarına yönelik değerlendirmelerinin tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Bsf7n73QsRA

 

YORUMLAR

  1. bayburtlu dedi ki:

    Helal olsun adamlara ekmek parası için alın teri böyle bir şey. Sürekli bir iş ise oraya en azından sabit bir yerler yapmak gerekir. özellikle tuvalet çeşme gibi aslı ihtiyaçların devletimiz tarafından karşılanması iyi olur. Bu insanlara sahip çıkılmaz ise yakında mangal kömürünü de ithal etmeye başlarız. O şartlarda orada altın çıkarılsa Bayburt tan kimse gidip çalışmaz.

  2. ADİL dedi ki:

    Zor bir hayat mücadelesi. Öz yurdunda göçebe hayatı, çadırlarda geçen ömür, kömür karası yüzler. ana babalarının yanında sürüklenen çocuklar. Allah yardımcıları olsun.