Dolar 32,5286
Euro 34,9326
Altın 2.438,75
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Bayburt’ta 2022 yılında en fazla şikayetin geldiği sektörler açıklandı

Bayburt’ta 2022 yılında en fazla şikayetin geldiği sektörler açıklandı
23 Mart 2023 09:27 | Son Güncellenme: 23 Mart 2023 15:25
A+
A-

Bayburt Tüketiciler Birliği, gerçekleştirdiği 7. Olağan Genel Kurul Toplantısının ardından Yönetim Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Hayrettin Dilek başkanlığında yapılan toplantıya başkan yardımcısı Mehmet Çakmak, asbaşkan Recep Arıcıoğlu, sayman Köksal Türk ve genel sekreter Fatih Durgut katıldı. Toplantıda 2022 yılında gerçekleştirilen tüm faaliyetler değerlendirildi. Ardından 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanan hedefler üzerine görüşmeler gerçekleştirildi.

Başkan Dilek, geçtiğimiz yılda üst üste gelen fahiş fiyat artışları nedeniyle, Bayburt Tüketiciler Birliği olarak almış oldukları şikayetlerin başında; fırsatçılardan kaynaklı ev kiralarına yapılan fiyat artışları, telekomünikasyondan cayma bedeli, ayıplı ürünler ve hizmetler, dolandırıcılık ve sık sık değişen ürün fiyatları olduğunu söyledi. Ayrıca en çok şikâyetin olduğu hususların ise satılan ürünlerde etiket yokluğu, etiketli ürünlerde ise, kısa sürede iki üç defa etiket değiştirilmesi ve mağazaların vitrinlerinde etiket olmamasının yanı sıra tüketicilerden kargo dolandırıcılığı konusunda şikayetler aldıklarını ifade etti.

Bayburt Tüketiciler Birliği Şube Başkanı Dilek açıklamalarının devamında şunları söyledi: “Bayburt Tüketiciler Birliği olarak diyoruz ki; tüketicilerimizin elbette sorunları olacaktır. Bu sorunlar çoğu zaman da tüketicilerimizi üzecek ve yoracaktır. Eğer tüketici olarak haklarımızı bilirsek, bize zorluk çıkaran veya yardımcı olmayan satıcıya, hakem heyetine gideceğinizi söylemeniz bile yeterli olabilecektir. Haklı olduğumuza inanıyorsak, hakkımızı aramak için bize gösterilen tüm yollara başvurabiliriz. Bilinçli tüketici, haksız fiyat uygulandığına inandığı marketten bir daha alışveriş yapmamalı ve çevredekileri bu konuda uyarmalıdır. Böyle durumlarda hakkımızı aramazsak sadece biz zarara uğramış olmayız aynı zamanda, tüketiciye saygılı olmayan satıcıyı ödüllendirmiş ve başkalarının da benzer zararlara uğramasına sebep olmuş oluruz.” Dedi.

2023 yılında değeri 66 bin TL’nin altında bulunan tüketici uyuşmazlıklarında, il veya ilçe tüketici hakem heyetlerinin görevli olduğunu belirten Başkan Dilek, “Tüketici hakem heyetleri kendilerine yapılan başvuruları gereğini yapmak üzere kabul etmek zorundadır. Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir” dedi.

Tüketiciler hangi kurumlara başvurabilir

Tüm tüketicilerin sorun ve şikayetleriyle ilgili tavsiyelerde bulunan Dilek, “Satın aldığınız bir mal kusurlu veya arızalı çıktıysa, bütün çabalara rağmen sorununuzu çözemediyseniz ve fahiş fiyatlarla ilgili şikayetleriniz varsa aşağıdaki kurumlara başvurabilirsiniz:

-İl ve İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri,

-Ticaret Bakanlığı,

-Ticaret İI Müdürlükleri,

-Tüketici sorunlarına bakmakla görevli mahkemeler,

-Bulunduğunuz yerdeki tüketicinin korunmasına yönelik olarak faaliyet gösteren dernek veya vakıflar,

-Etiket mecburiyetini uygulama konusundaki şikayetler için belediyelere müracaat,

-Tüketicilerin soru ve sorunlarına ilişkin olarak da Ticaret Bakanlığının Alo 175 Tüketici

Danışma Hattını aramak,

-Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi (HFA-BİLDİRİMİ) uygulaması kullanılabilir.”

Tüketicilerden 446 başvuru yapıldı

2022 yılında Bayburt’ta en fazla şikâyetin geldiği sektörleri de açıklayan Başkan Dilek, Bayburt İl Tüketici Hakem Heyetine 2022 yılı itibariyle toplam 446 başvuru olduğunu, bunların 324 tanesinin %73 tüketici lehine çözüme kavuştuğu, aleyhe sonuçlanan da 122 kararın %27 olduğunu ve en çok şikayet edilen sektör ise, 294 karar ile bir önceki yıllarda da olduğu gibi “Perakende Ticaret” oldu. Diğer sektör verilerinde, Abonelik Hizmetleri 63, Finansal Hizmetler 49, Ulaşım, Sağlık ve Eğitim Hizmetleri 28, Turizm Hizmetleri 3 ve Diğer Hizmetler 9 olduğunun bilgisini verdi.    

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Yiğit dedi ki:

    Herkese cevap vermeyeceğim malum zaman kıymetli. Ben Ak parti öncesini de bu günü de yaşayıp gören bir Bayburt’lu olarak burada fikirlerimi belirtiyorum. Benim şahsımla ilgili bilip bilmeden saçma sapan yorumlar yapmayı bırakın da asıl siz geçmişten günümüze gelinen noktayı bir düşünün. 6 +1 li masanın ya da Ak Parti öncesi her hangi bir hükümetin pandemi ve sonrası ekonomik krizlerde, afetlerde bu ülkeyi yönettiğini hayal edin! Ben hayal dahi edemiyorum çünkü bu 7 başlı proje ekibine asla güvenmiyorum sebebi ortada daha şimdiden birbiriyle kavga gürültü küfürler savuranlar elinde güç olsa ne olacak siz düşünün! geçmişte yaşadıklarımız bize çok iyi gösterdi ki tek ve güçlü bir lider olmadan bu coğrafyada ülke yönetemez, kendi siyasetinizi ve ülke menfaatinizi koruyacak politikalar üretemezsiniz! Sizi her türlü ezerler ve devletiniz imf kredileri ve benzeri yapılarla çaresiz bırakılıp batının kuyruğu olmaya devam edersiniz. Dünyanın en ileri teknolojilerini size ürettirmezler, Togg, siha, mmu, atak helikopteri, uzun menzilli füzeler ve binlerce bunun gibi projeyi size yaptırmazlar! Uyanın diyeceğim yine bunun altına makarna soğan vs. yazacaksınız biliyorum. Ekonomik krizi hepimiz derinden yaşıyoruz, ama bütün dünyada yaşanan bu kriz elbette bizi de etkileyecek. Sizler burada makarna soğan muhabbeti ile kendinizi kandırmayı bırakın da tarafı olduğunuz 6 + 1 li masanın özerklik vaadlerini ve artık gizlemedikleri pırıl pırıl!! ortakları hdpkk ‘nın daha şimdiden yaptığı küstah açıklamalara bakın bakalım mideniz kaldırıyormu? Hani Bayburt’lusunuz ya belki biraz makarnadan çok vatanı dert edersiniz! Ya da boşverin kılıçdaroğlu kurtarıcınız !! gelince mazot 3 lira ekmek 1 lira dolar 2 lira olacak hatta size bedava ekmek, süt ve traktör dağıtacak! Son olarak benim tahsilim ya da bir yerlerden nemalandığımı iddia eden sözüm ona Bayburt’lu edep haya timsali ! zevata şunu iletmeliyim ki, ben ak partinin kapısını dahi bilmem Allah siyaset ve siyasetçiden medet umanlardan eylemesin, şu mübarek Ramazan günü sui zan etmenin günahı size yeter.

    1. Burakreis dedi ki:

      Bu ülkede algı operasyonu nasıl olur iyi gördüm silivri soğuk vs vs pkk lıların mektubunu kim okuttu el ele tutuşup tv de antlaşma sağladılar trt bile bizden vergi alıyor yarı özerk olmasına ragmen elektrik faturanı alıp görebilirsin kime peskeş çekildi daha çok şey yarazımda aklıma geldikce sinirleniyorum bayburtun durumuda ortada kardeşim malum 3.4 kişi bayburttu yiyor işe sokuyor kafalarına göre yönetiyorlar sen meraketme cavat bey Allah hepsinden hesap sordugu zaman gözünün içine bakmak da isterim .

  2. Hasbi Altundaş dedi ki:

    Zalimlerin zulmü varsa.Mazlumun allahı var.Topyükün Allah’a havale ediyorum inşallah AMİN

  3. esnaf dedi ki:

    ülke ekonomisi belli askeri üçret artışı belli üçretler matematiksel olarak artmak zorunda zaten elaman çalıştıran bir firma askeri ücrete zam yapıyor sigorta parası aynı oranda artıyor millet de bundan sikayetci ülke ekonomisi bitik arkadaşlar zam olması çok doğal

    1. Yiğit dedi ki:

      Daha önce batmış ekonomiler görmüştük, devlet kendi memurunun maaşını dahi ödeyemiyor imf’ten kredi dileniyordu. Gazete manşetlerinde bu hafta 500 milyon dolar bulunamazsa memur maaşları ödenemeyecek haberlerine milletimiz artık alışkındı. Bu gün devlet evde hastasını bakan yakınına dahi maaş ödüyor maaş..!!! Bu laflara ilkokul çocukları bile güler.

      1. mühendis dedi ki:

        her delik ten vergi alan bir ülke oldugumuz için bu durumdayız bunu bebekler bile biliyor senin dediğin ülke afrika sömürge ülkesi vergi bile alamıyor halktan tahsilini sorsam ilkokul mezunusun belkide kendi gelişimini tamamlayamamış insanlar hükümetin kanallarına inanarak yol alıyor kandırılıyorlar git bir amerika kanada almanya gazetesi okuda türkiyenin asıl halini gör hiç bir hükümet ben kötü devler işlettim demez saten aynı hapise girmiş bir insan genelde nasıl masum olursa öyle işte yaz googleye avrupa manset gazete haberleri türkiyenin asıl halini görürürsünüz.

        1. Yiğit dedi ki:

          Türkiye’nin halini Avrupa’dan mı öğreneceğim? oldu başka? kimmiş ilkokul mezunu sen mi? mühendis yazmışsın ama yazdıkların ilkokul çocuğunu andırıyor Türkçe öğren ondan sonra yaz buraya. Asıl sen insanlık gelişimini tamamlayabilseydin buraya insanca yazardın, hakaret edemezsin herkesin kendi fikridir senin gibi düşünmek zorunda değilim kaldırım mühendisi zevat.

          1. gizliolsun dedi ki:

            ADAM DOĞRUYU SÖYLEMİL KARDEŞİM OĞUZHAN UĞUR BİR PROGRAMINDA HABER KANALI 80 KURMAK 80 MİLYON YILDA 500 MİLYON KAZANIYOR DEMİŞTİ PEKİ NASIL BENİM HABERİMİ YAP BENİM AYIBIMI ÖRT DİYE VS VS TV DE HER GÖRDÜNÜGÜZE İNANAMYIN SİZ ARAŞTIRIN GİİDN BİRAZ ALMANCILARA YURT DIŞINDA YAŞIYAN GURBETÇİLERE SORUN SİZE ANLATIRLAR ÇOGU ZATEN GÜZEL DE MUHTEMELEN ORADA KAZANDIĞI 1 TL BURADA 20 TL BU BİLE ÇOK AÇIK SİZ BELLİ BAŞLI KANALLARI İZLEYİP KÖRELİRSENİZ BÖYLE OLUR

      2. VEHBİBAŞARAN. dedi ki:

        makarna 35 krş du ben lise de iken aradan 5 yıl geçmiş şuan 9 tl kötüsü pişirince hamur gibi oluyor yenmiyor bile ekmek desen gram düşük elektrikli fırın ekmegi 5 tl tadi bile yok bunu anladıgım kadarıyla akp den bir yere gelmiş bir vatandaşsınız siz özellikle bayburt gibi küçük bir yerde işini en iyi yürüten akp li bir vatandaşdır bunuda ilkokul çagı çocukları bile bilir .

      3. EMEKLİCAVUŞ dedi ki:

        SIRF SEÇİM DE OY ALMAK İÇİN ZAM ÜSTÜNE ZAM VEREN BİR HÜKÜMET VAR , KARŞILIKSIZ PARA DEĞİL BUNLAR VERGİ GELİYOR DEMEK 100 BİNE ALACAGIN ARABA ŞUAN VERGİ İLE 1 MİLYON SEÇİMDEN SONRA 1.3 MİLYON OLUR VERGİ İLE BENİM KÖR 90 YAŞINDAKİ ANNEM BİLE ÜLKE YÖNETİR.

      4. şerefkinali dedi ki:

        Dolar 19 olmuş çeyrek 2 bin saka gibi birde kriz yok diyorlar iyi algı yapıyor hükümet bunlara dese ki uzaya bayrak diktik inanır oy verirsiniz, araştırın sonra konuşun kardeşim cahil bir ülkeyiz ramazan geldi 50 senedir sakız oruçu bozarmı biz hala bunları aşamadık siz devam edin böyle Allah ikra oku dedim ben sen kulum neden okumadın dediği zaman verecek bir cevabı yok .

      5. Hukuk Adamı dedi ki:

        Hayvancılık şehri Bayburt’ta bir kilo tereyağ 200 TL den başlıyor. O da en yenmeyecek olanı. Hiç düşündün mü niye ? Kasaba gidiyorsun kedinin baktığı gibi bakıp çıkıyorsun niye ? Üretim yok da o yüzden. Senin gibilerin ezberledigi gençler iş beğenmiyor falan değil bunun sebebi. Üretim niye yok biliyor musun? İki kelimeyi bir araya getiremeyen ilkokul mezunu lise mezunu adamı belediyeye kadroyla alırsan ya da uzman çavuş sözleşmeli er o bu diye doldurursan herkese öyle bol keseden maaş dagitirsan, kimse ne hayvan bakar ne de tarla eker bir şey üretir. Patates eken yok patatesin kilosu 10 lira hayvan bakan yok etin kilosu 250 yağ 200 sütun litresi 15 lira. Herkese vergi şişirip maaş dagitinca bu fiyatlar çıkıyor ortaya. İlkokul çocuğu hadi gel bunlara da gül

        1. BURAK ÇELİK dedi ki:

          AGZINLA BİN YAŞA NE GÜZEL ÖZETLEMİSSİN KARDEŞİM .

      6. Kamil Okyay dedi ki:

        Sizin gibiler yüzünden bu ülke gelişmedi Allah sizi ıslah etsin inşallah

  4. Ali dedi ki:

    En başta olması gereken fırıncılar her zaman ekmek zammı her ramazanda pide zammı ayıpddndn bir şey var oda onlarda yok

    1. orhan dedi ki:

      malesef gerekirse ekmek un gibi ürünlerden devlet vergi almasın daha ucuza alamalı insan.