Dolar 32,3293
Euro 35,0375
Altın 2.280,20
BİST 8.996,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt Üniversitesinden SCIMAGO 2023 sıralamasında dikkat çeken yükseliş

Bayburt Üniversitesinden SCIMAGO 2023 sıralamasında dikkat çeken yükseliş
28 Mart 2023 22:48
A+
A-

Yükseköğretim ve araştırma kurumlarını 3 ana gösterge grubu üzerinden değerlendiren SCIMAGO 2023 sıralaması açıklandı. Açıklanan verilerle Bayburt Üniversitesi Türkiye genelinde üniversiteler sıralamasında 134 üniversite arasında 29 basamak yükselerek 72. sırayı elde etti.

Üniversite değerlendirme kuruluşları arasında yer alan Scimago’un 2023 raporundaki kurumsal etki kategorisinde dünya genelinde birinci çeyreğe (Q1) kadar ilerleyen Bayburt Üniversitesi, Türkiye geneli üniversiteler sıralamasında ise bir önceki yıla göre 29 basamak yükselerek 72. sırayı elde etti. Bayburt Üniversitesinin en önemli kurumsal yükselme göstergesi inovasyon (yenilik) kapasitesinde gözlenirken, Ziraat ve Yaşam Bilimleri alanında Türkiye genelinde 4. sıraya yükselme başarısı ise dikkat çekici bir performans olarak ön plana çıktı.

Scimago’nun 2022 üniversiteler sıralaması Türkiye kategorisinde tüm devlet ve vakıf üniversiteleri arasında 101. olan Bayburt Üniversitesi, proje ve inovasyon odaklı üretim stratejileri sayesinde 2023 sıralamasında 72. sıraya yükselerek başarı ivmesini artırdı. Kapsamlı sıralamanın yanı sıra inovasyon, araştırma ve toplumsallık kategorilerinde yüzdelik değerlendirme yapan Scimago, tüm kategorilerin ortalaması olarak Bayburt Üniversitesinin kurumsal etki kapasitesini, dünya genelinde en önemli çeyrek olan birinci çeyreğe (Q1) taşıdı.

Dünyanın en etkili üniversiteleri ligine yükselmek

Scimago 2023 raporunda her alanda yükseliş ivmesi gösteren Bayburt Üniversitesi dünya genelinde en etkili üniversitelerin her aldığı %25’lik dilimde yer aldı. Sıralama başarısını “Bilime Yön Veren Üniversite” vizyonuna bir adım daha yaklaştıklarını belirterek yorumlayan Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, “Bilimsel bilginin toplumu biçimlendirmesi süreçlerinde ağırlık merkezleri değişiyor. Artık Bayburt Üniversitesi gibi genç üniversiteler de bu denkleme dahil oldu. Bilginin evrenselliği ilkesi gereğince dünya üzerindeki tüm süreç tasarımlarına etki eden ilk yüzdelik dilimdeyiz. Bu başarı, küçük bir Anadolu şehrinden dünyaya açılan bir inancın hikayesidir. Bayburt, müzeleriyle ve üniversitesiyle dünyanın biçimlenmesine etki eden bir entelektüel şehir olduğunu tarihsel mirasının üzerine koyarak bir kez daha kanıtlamıştır.” dedi.

 İnovasyonun yayılımı kadar hızlı bir yükseliş trendi

İnovasyon alanında Türkiye geneli 58. sırayla en önemli derecenin elde edilmesi, kurumsal etki kapasitesinde belirleyici etken oldu. İnovasyon kapasitesindeki büyüme, dünya genelindeki sıralamada 1.000 sıra birden yükselişi beraberinde getirdi. Sıralama geneline bakıldığında yükseliş ivmesi en yüksek üniversiteler arasında Bayburt Üniversitesi göze çarptı. Bayburt Üniversitesinin ilk çeyreğe (Q1) yükselişine önemli bir katalizör olarak gördükleri inovasyonun etki gücüne değinen Rektör Türkmen, “İnovasyonun küresel bağıntılarla böylesine hızlı yayıldığı bir çağda inovatif yönetim tasarımını da aynı hızda uygulamazsak çağın gerisinde kalmış oluruz. Biz ise inovasyona adaptasyon hızımızı dünya standartlarının üzerine çıkarıp, inovasyondan daha hızlı yükseldik ve 1.000 basamak tırmandık.” ifadelerini kullandı.

Alan odaklı büyüme vizyonu

Sıralamada alan ve bilim dalı odağında öne çıkan göstergelerde ise Türkiye’de zirve hedefine ilk erişen disiplinin Ziraat ve Yaşam Bilimleri olduğu görüldü. Bu alanda 4. sıraya yükselen Bayburt Üniversitesi, alan odaklı büyüme stratejilerinin meyvesini toplamaya başladı. Rektör Türkmen, “Esnek uzmanlaşmanın ve alan odaklı derinleşmenin öne çıktığı çağımızda, artık her şeyin bilgisinin değil şeylerin en özeldeki bilgisinin revaçta olduğu gerçeğine uyum sağlamalıyız. Artık evrenlere açılmak kadar Quantum fiziğinde olduğu gibi en küçük parçaya kadar inmek de önemli. Kurumsallık, binlerce farklı bileşenin eşgüdümündeki bütünlüğü ifade ediyorsa, her bir bileşeni kendi sahasında iyileştirdiğimizde geriye kalan tek yönetsel hamle, bu bileşenler arasındaki bağı örmek olacaktır. Biz de bu anlayışla alan odaklı uzmanlaşma ve üretimi önemseyip, her alanda spesifik yönetsel stratejiler geliştiriyoruz. Çünkü farklı disiplinlere göre esnetilmiş bir kurumsal dinamizme ihtiyacımız var. Bu ihtiyaca duyarlılık, beraberinde Türkiye’nin zirvesine yükselen bilim alanlarını getirdi. Tüm başarı parametrelerine katkı sunan akademisyenlerimizi, öğrencilerimizi, idari personelimizi ve dış paydaşlarımızı tebrik eder, şehrimizin katkı emeği nedeniyle her bir vatandaşımıza da teşekkür ederim. Bu başarı, kolektif emeğimizin ve amaçlar için ortaklıklarımızın bir sonucudur.” şeklinde konuştu.

Üniversiteler sıralamasının detaylarına erişmek için;

https://www.scimagoir.com/rankings.php?sector=Higher+educ.&country=TUR 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.