Dolar 32,3605
Euro 34,9891
Altın 2.324,37
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt Turizmine Katkı İçin Geldiler…

27 Temmuz 2015 21:18 | Son Güncellenme: 24 Ağustos 2015 23:46
A+
A-

Bayburt’un doğa sporlarına uygun olup olmadığının araştırılması için İl Kültür Turizm Müdürlüğünün girişimleri ve TRT nin aracılığıyla Bayburt’ta gelen ekip yaptığı gezilerde kanaatlerini açıkladılar.

Bayburt Kültür Turizm İl Müdür yardımcısı Bekir Kurtoğlu’nun eşlik ettiği Bayburt’a bulunan organizatör ve danışmanlar ziyaretlerinin ikinci gününde bisikletleriyle Aydıntepe ilçesine giderek yeraltı şehrini gezdiler ve Bayburt Medya kameralarına düşüncelerini açıkladılar.

Keşif yolları oluşturmaya çalışıyoruz

Bayburt’lu olan ve uzun yıllar Bayburt dışında yaşayan TRT Genel Koordinatörü olan Zakir Memişoğlu, yapılan gezi turunun Aydıntepe ziyareti sonrasında kameramıza şu açıklamaları yaptı;  “Doğa sporlarını Bayburt’a nasıl kazandırabiliriz düşüncesiyle arkadaşlarımızla buraya geldik. Öncelikle Bayburtlular bu sporu kendileri benimseyip uygulayabilmeli. Bizler ekip arkadaşlarımızla beraber keşif yolları oluşturmaya çalışıyoruz. Burada doğa sporları adına yer üstü zenginlikleri keşfetmeye çalışırken gördük ki Bayburt’un yer altında da çok büyük zenginlikleri varmış. Ama bu hep sözde kalıyor, yani Bayburt’un zenginliği olabilir ama bunu bir şekilde turizme kazandırmak ve Bayburt dışındaki insanlar bu vesile ile şehrin ekonomisine kazandırılması gerekir. Nevşehir’in Göreme bölgesinde birkaç tane yer altı şehri var ve bütün dünya biliyor. Peri bacalarıyla birlikte o bölge zenginliğiyle ve güzelliğiyle dünya markası haline gelmeye başladı.

Şehirler bu konuda ne kadar adım atarsa o kadar hızlı yol almış oluyorlar. Bu anlamda doğa sporları yer altı şehri dahil olmak üzere turizme kazandırılırsa bölge adına büyük zenginlik olur . Ama bu sadece ekonomik kalkınma adına değil, dışarıdan gelecek insanlarla kurulacak diyaloglar sayesinde Bayburt kültürünün artmasına vesile olacak bir süreç yaşanacaktır. Bu anlamda bütün Bayburtlulara görev düşüyor. Umarım bugünden atılacak tohumlar birkaç yıl içinde kültürel zenginlik adına Bayburt dışında tanınır”dedi.

Tepeden bakmacı idareci yaklaşımlarla Bayburt’a gelen insanlara buyurucu üslupla yaklaşıldığı zaman insanların soğuduğunu vurgulayan Zakir Memişoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Burada birkaç gönüllü arkadaşımızı gördük. Sivil insanların çabaları önemli fakat dışarıdan gördüğüm kadarıyla Bayburt’ta yaşayanların içine kapanıklığı var. Ayrıca Bayburt’u dünyanın merkezinde görüyorlar, öyle değil aslında her bölge kendi merkezi dahilinde dış dünya için önemlidir. Dışarıdan gelen insanlara karşı daha empatik ve anlayışlı hoşgörülü davranılmalı. İnsanlara karşı nezaket kuralları içinde ilgi göstermek gerekiyor. Tepeden bakmacı idareci yaklaşımlarla Bayburt’a gelen insanlara buyurucu üslupla yaklaşıldığı zaman insanlar soğuyor. İnsanlar buralarda hizmet almak istiyorlar. Buralara gelenler hizmet etmek için gelmiyorlar. idareci halka hizmet eden kişi demektir. Ama Bayburtta bu farklı gelişmiş. Egoist tavırları bırakıp halkın hizmetinde olan bireyler olarak davranırlarsa bu halkın onları kucaklamasına, dışarıdan gelenlerin bu bölgeyi sevmesine neden olur. Dünyada içinde nehirin geçtiği farklı bölgeler örnek alındığı zaman görecekler ki dışarıya açık olmanın yolu idarecilerden geçer. idareciler kibirli bir pozisyondan kaçınmalıdırlar” diye konuştu.

Organizatör ve spor danışmanı olan Cumhur Baştuhan konuşmasında; “Çeşitli yer altı şehirlerini gezdim ama Aydıntepe yeraltı şehrinin atmosferi çok farklı. Güzel bir sığınma yeri ve insanın ömürde bir kere görülmesi gereken bir yer olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

TRT yapımcısı ve yönetmen Köksal Taş;  “Bayburtta doğa sporlarına ilişkin neler yapabiliriz diye keşifler yapmaya çalışıyoruz. Diğer yer altı şehirlerinden çok farklı ve mimarı yapısı çok güzel bir yer altı şehri gezdik. Doğa sporlarını hem insanlara sevdirmek hem de Bayburtu Türkiye ve Dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

Organizatör ve danışmanlık yapan Alper Dalkılıç konuşmasında; Yer altı şehri gördüğüm en ilginç yer altı şehirlerinden bir tanesi. Burada bulunma amacımız ultramaraton ve diğer sportif organizasyonlar üzerine neler yapabiliriz, yerli yabancı turistleri Bayburta nasıl çekebiliriz diye gezilerimizi devam ettiriyor Bayburt’un doğal güzelliklerini keşfetmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Maraton sporcusu ve danışmanlık yapan Elena Polyakova ise; “Güzel yerler gezip gördük. Yeraltı şehrini gezmek mükemmeldi” dedi.

Bayburt’ta ağırlanan ve bir çok kişinin görmediği yaylaları gezme imkanı bulan ekibin düşünce ve değerlendirmeleri bir sonraki görüntülü haberimizde sizlerle paylaşılacak.

Fotoğraf Galeri Buton

https://www.youtube.com/watch?v=4RBgUIJ7QdE

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.