Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Bayburt bireysel borç artışında birinci sırada yer alıyor

Bayburt bireysel borç artışında birinci sırada yer alıyor
2 Mart 2024 15:47 | Son Güncellenme: 2 Mart 2024 15:51
A+
A-

BDDK verilerine göre tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları son bir yılda artış gösterdi. İhtiyaç kredisi yüzde 72 artarken, bireysel kredi kartı harcamaları ise ikiye katlandı. Bireysel kredi bakiyesi ve risk konusunda en hızlı yükselen il ise Bayburt oldu.

Tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları arttı 

BDDK verilerine göre, Şubat 2023’te 1 trilyon 688 milyar lira olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları harcamaları toplamı, Şubat 2024’te 2 trilyon 835 milyar liraya yükseldi. Bu, son bir yılda bu alandaki borçlanmanın yüzde 67,24 arttığı anlamına geliyor.

Bireysel kredi bakiyesi en çok Bayburt’ta artış gösterdi

Aralık 2023 ayı itibarıyla İstanbul 28, Ankara yüzde 10 ve İzmir yüzde 7’lik bireysel kredi payına sahip. Verilere göre Bayburt, yüzde 24 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu.

Bayburt’ta bireysel kredi riski hızla büyüyor 

TBB verilerine göre son 12 ay içerisinde bireysel kredi riski en hızlı büyüyen il de yüzde 127 ile Bayburt oldu. Bu durum, Bayburt’taki vatandaşların borçlanma yükünün artması ve borçlarını geri ödeme kapasitelerinin zayıflaması anlamına geliyor.

Bireysel kredi kartı harcamaları ikiye katlandı

Ülke genelinde bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarı ise son bir yılda yüzde 115 artarak 503 milyar liradan 1 trilyon 273 milyar liraya yükseldi. Bu harcamaların 561 milyar lirası taksitli, 711 milyar lirası ise taksitsiz alışverişten oluştu. 

1.3 Milyon Kişi Borcunu Ödeyemiyor

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin (TBB) yayınladığı son verilere göre, 2023 yılı sonu itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 69 bin TL düzeyinde gerçekleşti. 

Uzmanlar uyarıyor

Uzmanlar, vatandaşların borçlanma konusunda dikkatli olması ve borçlarını geri ödeme kapasitelerini göz önünde bulundurması gerektiği konusunda uyarıyor. Ayrıca, ihtiyaç dışı harcamalardan kaçınmak ve tasarrufa önem vermek de borçlanma yükünü hafifletmek için önemli.

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. MUHTAR dedi ki:

    Maalesef hiç kimse ayağını yorganına göre uzatmıyor. Herkes lüks ve şatafat peşinde. Çalışıp kazanmadan harcama derdinde. AK PARTİ maalesef çıtayı çook yükseltti.

  2. Bilge Adam dedi ki:

    Ekonomik kriz olsada etkilenmedim.
    Ben yine 1 kilo patates alıyorum

  3. Emre ekol dedi ki:

    Reyisi yedirtmeyiz :)))))))))
    %82 yetmez %100 olması lazım durmak yok güdülmeye devam

    1. burakbabba dedi ki:

      ALKIŞ ALKIŞ BİTTİ ÜLKE BUNLARIN SAYESİNDE BETER OLSUNLAR BİZE DEĞMESİNDE AMA DEĞİYOR İŞTEQ

  4. Cem dedi ki:

    Yaw ondan değil millet kredi çekip dolar alıyor

  5. Metehan dedi ki:

    Bayburt ezelden beri iktidar yanlısı bir il olmuş menfaat nerde Bayburt orda . Biraz omurga olur insanda bu devran böyle dönmez zararın neresinden dönersek kârdır

    1. Üsame Durmuş dedi ki:

      Bayburtlu hiç bir zaman kendi menfaatini düşünmemiştir.Her zaman kendi menfaatini bir yana atıp ülkenin ve dinin menfaatini düşünme misyonunu yüklenmiştir.Eyvah Bayburtlum sana mı kaldı bu yük,dedirtecek kadar büyük sorumluluklar almışlardır.Biz sürünelim yeter ki vatan sağolsun diyen bir halka omurgasız demek en büyük omurgasızlıktır.Bayburtlu siyaset diline alet edilmeyecek kadar değerli ve temizdir.

      1. Emre ekol dedi ki:

        Vatanını milletini dinini düşünen adam yanlışa dur demesinide bilecek kusura bakma paşam vatan elden gitmiyordu ama şimdi satılmadık fabrika toprak kalmadı, ekonomi çöktü insanlar sadece karnını doyuruyor geçinemiyor ülke mülteci kampı oldu parayı basan vatandaşlık alıyor bu kadar yanlışa halen iktidar seviciliği yapılıyorsa o zaman mevzu vatan millet değil şahsi menfaatlerdir işkurdan 6 ay işe girecek diye vatan millet elden gitti saygılar

  6. Celal çalışkan dedi ki:

    Daha bunlar iyi günleriniz AKP ye oy vermeye devam edin

    1. Burakreis dedi ki:

      Çok doğru din ile insanları soydular kendi mallarına mal kattılar akrabaları en iyi yerlere geldi ama şuan bakınca dolar 31 tl olmuş insanlar nasıl yaşaşın ama sorsan uzaya yol yapmış reis 55 milyon dolara 10 gün tatile gitti adam geldi bunlar kafayı yemişler

  7. BURAKCAVUŞ dedi ki:

    ohhhhhhhhhhhhhh ohhhhhhhhhhh ohhhhhhhhhhhh

  8. Üzülüyorum dedi ki:

    Normal, insanlar yine iyi ölmeden hayatta kalabiliyorlar Bayburt ‘ta, neden mi ?
    Üretim yok, iş kapısı yok. Tatil beldesi desen alakası yok, sıcak memleket bereketli toprak var desen alakası yok. Yerel insanların refah seviyesi yonetim kademeleri sayesinde en alt seviyelerde. İnsanlar yeni şeyleri görebilmek için şehir dışına gidiyorlar, para kazanmak için sehir dışına gidiyorlar. Ben cok üzülüyorum buranın insanına ve cok zeki insanlarında harcandığına şahit oldum. Kura ve referans ile devlet kurumunda çalışabilen ( gördüğüm kadarıyla liyakat kelimesi ve anlamının pek önemi yok ) kendini kurtardı yoksa vaziyet kötü. İnsanların zaten itiraz etme, iyi isteme veya zararlarına yapilan bir duruma karşı çıkma gibi sosyal ve politik özgüvensizlik ve korku bilinciyle yaşamaya mahkûm edilmis görünüyor.

    Şahsi fikrim, yonetimin ve karar mekanizmalarının halkin refah ve yaşam standartlarını yeteri kadariyla duzeltemedigi için, gelişmiş bir ile bağlanması.

    1. Seyit dedi ki:

      Bayburt’lu bi amca sokak röportajında gururlu şekilde ; ” Türkiye ‘ye bakmak için Bayburt ‘a bakın ” demişti. O cehaletin olduğu yerde bazı şeyler haktır.

    2. vatandaş dedi ki:

      çok haklısınız