Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Paz 25°C
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Bacasız Sanayiler, Bayburt için fırsata dönüştürülmeli

Bacasız Sanayiler, Bayburt için fırsata dönüştürülmeli
19 Kasım 2023 15:27 | Son Güncellenme: 19 Kasım 2023 21:05
A+
A-

Bayburt’un kalkınma hamlelerinin en önemlilerinden birisi bacasız sanayi olan turizmdir, diğeri ise Bayburt Üniversitesinin gelişmesi ve öğrenci sayısının artmasıdır.

Tarih ve Kültür Şehri sloganını birçok yere yazmakla övündüğümüz Bayburt’ta, turizm kazanca çevrilememiş ve istenilen değerleri bir türlü görememiştir.

Türkiye ve dünyadaki önemli ülkelerin turizm gelirlerini artırmak adına önemli yatırımlar yaptıkları biliniyor. Bayburt Kalesi ise Türkiye’nin en önemli kalelerinden birisidir. Asırlara şahitlik etmiş, ancak değerini bilmeyen ve sadece taştan ibaret olduğunu düşünen zihniyetler yüzünden şehri kucaklayan bir mekan görüntüsünden kurtulamamıştır.

Bayburt’un, çeyrek yüzyıl öncesindeki gibi tarım ve hayvancılıkla kalkınma şansı maalesef kalmamış, köylerin yüzde yetmişi şehir merkezi başta olmak üzere il dışına göç etmiştir. Dolayısıyla köylerde tarım son dönemini yaşamaya başlamıştır.

Bayburt Karadeniz illerinden birisi olmasına rağmen Anıtlar ve Müzeler Bölge Müdürlüğü olarak hala Erzurum’a bağlı olmanın olumsuzluklarını yaşamaya devam ediyor.

Bu sorun önemsiz olarak görülse de kültürel yönden önem taşıyan ve tarihsel manada turizmin anahtarı olacak yapıların restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmalarını beklentiler doğrultusunda gerçekleştirememiştir. Tarihi mekanlar konusunda Erzurum’a bağımlı olmaktan kurtulamayan Bayburt, virane görüntülerden bir türlü kurtulamamıştır.

“Gerçekler unutulmamalıdır”

Asırlar önce İpek Yolu üzerinde yer aldığı için oldukça önemli konuma sahip olan Bayburt için Marco Polo: “Bayburt dünyanın en güzel uğrak yerlerinden biridir” demiştir.

Bayburt’u 1647 senesinde ziyaret eden Evliya Çelebi ise kalenin içerisinde 300 haneli bir mahalle ve cami olduğunu belirtmiştir. Kale 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nda tahrip edilmiştir.

“Bayburt Trabzon Bölge Müdürlüğüne dahil edilmeli”

2017 yılında kale içerisinde arkeolojik çalışmalar ve restorasyon başlatılarak kale surlarının güçlendirilmesi hedeflenmiş ve bu çalışmalarda kalenin tarihini aydınlatan birçok bulguya da rastlanılmış olmasına rağmen çalışmalar bir şekilde ilerlememiştir.

Anıtlar ve Müzeler Bölge Müdürlüğü’nün Trabzon’a bağlanması halinde Bayburt’taki bütün tarihi mekanların restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmaları biran önce başlatılabilir.

Bu işlerin yapılabilmesi için onaylar Kültür Bakanlığı talimatıyla geçekleşmektedir. Ama Erzurum Bölge Müdürlüğü günümüze kadar bu konularda etkisiz kalmıştır. Ancak Erzurum’daki tarihi yapılarla Bayburt’taki yapıları karşılaştırdığınızda gerçeği daha iyi görmek mümkündür.

“Siyasi güç mutlaka devreye girmelidir”

Bayburt Kalesi içerisindeki yaşam alanlarının gün yüzüne çıkarılması için gerekli resmi girişimler Kültür Bakanlığında başlatılmalıdır. Bunu başarmanın yolu ise kararlı olmaktan geçiyor. Bu iş “ya olacak, ya olacak” denilerek yola çıkılmalıdır. Bazı resmi prosedürler engel gibi görünse de Bayburt için pozitif ayrımcılık ön plana çıkarılmalıdır.

En önemli olan ise siyasi güçtür. İktidara yüzde 82 oy vererek Türkiye rekoru kıran Bayburt’un siyasi gücünü vurgulamak için bu gerçek yeterli olmalı. Tabi ki bu gücü fırsata çevirmek ise bu şehri idare edenlere düşüyor. 

“Türkiye’nin dikkati Bayburt’a çevrilebilir”

Kaledeki yerleşim alanlarının gün yüzüne çıkarılması için arkeolojik kazı çalışmaları başlatılacak olursa, kısa zaman içerisinde tüm ülkenin ve dünyanın gözü burada olacak ve medya Bayburt’u sık sık gündeme taşıyacaktır.

Tahminen 3 veya 5 yıl gibi bir sürede kale içerisinde gün yüzüne çıkarılacak olan yüzlerce yerleşim alanı ve camisiyle birlikte, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi Bayburt olacaktır. 

“Kentin ekonomisi artacak, işsizlik azalacaktır”

Bu vesile ile Bayburt’ta onlarca yeni sektör oluşmaya başlayacak. Yerli ve yabancı turistler turlar düzenleyerek akın akın Bayburt’a gelecektir.

Esnafın işi en az 10 kat artacak, otel sayıları ve pansiyonlar çoğalacaktır.

Farklı hediyelik eşyalar ve yerel ürünlerin üretimi başlayarak yeni iş alanları oluşacaktır.

Bayburt üniversitesinde turizme yönelik bölümler açılacak ve eğitimli insanlar yetişerek hizmet alanlarında görev yapacaklardır.

Gün yüzüne çıkarılacak olan mekânların bazıları aktif hale dönüştürülerek buralarda kafeteryalar dinlenme ve barınma yerleri haline getirilerek hizmete açılacaktır.

Yerli ve yabancı turistler kale ziyaretleri için giriş ücreti ödemek durumunda olacaklar ve her şey burada profesyonel hizmetlerle yürütülecektir.

Çoğalacak olan sektörlerde işsiz gençlere iş imkânları doğacaktır. Bayburt’taki göç duracak ve geriye göçler başlayacaktır.

“Diğer tarihi mekanlar da turizme kazandırılmalı”

Bayburt’un her yerine “Tarih ve Kültür Şehri” yazmakla tarihi şehir olunmuyor. Öncelikle bu güzel ve çekici ifadeyi icraatlarla kanıtlamak gerekir.

Ülkede bir benzeri dahi bulunmayan bir kaleye, beni de ihmal etmeyin diyen bir Çımağıl Mağarasına ve ilgisiz bırakılan Yeraltı Şehrine sahip olan bir başka şehir düşünün veya bu imkanlara sahip olan Karadeniz kıyısında bir il düşünsenize. Her birisi hayata geçirilmiş ve şehre katkı sunan mekanlara dönüşmüş olurdu. 

O nedenle Bayburt Kalesinde toprak altında bulunan yaşam alanlarının biran önce gün yüzüne çıkarılması için başlatılacak olan proje tamamlandıktan sonra diğer tarihi mekânlar için de girişimler başlatılmalıdır.

Örneğin, Aydıntepe Yeraltı Şehri’nin kazılarının devamı sağlanarak diğer bir ucunun Bayburt kalesinden çıkması sağlanmalıdır.

Çımağıl Mağarası arkeologlar tarağından profesyonel bir şekilde turizme hazırlanmalı ve turizm için aktif hale getirilmelidir. Ayrıca Çımağıl Mağarası astım hastaları içinde sağlık turizmi olarak da değerlendirilmelidir.

Kentin birçok yerinde tarihte yer alan önemli isimlerin mezarlarının bulunduğu  türbeler var. Buraların inanç turizmine kazandırılması için çalışmalar başlatılmalıdır.

“Avrupa ödüllü müzeler kentin yüz akıdır”

Diğer taraftan ülke turizmine kucak açmış ve Bayburt’ta kendilerini ispatlamış olan Avrupa ödüllü Baksı Müzesi ve Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin, kente neler kattığı turizme değer verenler tarafından iyi bilinmektedir. Her iki müzeye ulaşan yolların daha iyi şartlara kavuşturulması gerekir.

“Bayburt’un kalkınması için turizm kaçınılmaz bir fırsattır”

Bayburt’un ekonomik ve sosyal alanlarda kalkınması ve gelişmesi için Turizme kapılarını açacak olması, yeni yüzyılda bir mega proje olarak ele alınmalıdır.

Bu projeyi kararlılıkla hayata geçirecek olan Vali veya siyasetçi Bayburt tarihinin önemli sayfalarında yerini alacaktır. 

“Yerli ve yabancı milyonlarca turistin ziyaret ettiği bir kent olabilmek”

Diğer taraftan Bayburt’un yakınında bulunan ve sınır olan Uzungöl ilçesine gelen turist sayısı yıllık ortalama 3 milyondur. Uzungöl’de birkaç gün içerisinde sıkılan turistler yaylalara veya öncelikli olarak Bayburt’a gelmek istiyorlar.

Bu turistlerin yaz aylarında en az 2 milyonunun Bayburt’a gelip bir veya iki gün kalmasını sağlayacak olan 15 kilometrelik yolun iyileştirme çalışmalarının yapılması yeterli olacaktır. Bu yoldaki bozukluk nedeniyle turistler Bayburt’a gelmekten çekiniyorlar.

2 milyon turistin yıllık olarak Bayburt’a bırakacağı maddi destek tahmini olarak şöyle hesaplanabilir. Her bir yabancı turist 2 günlük gezi içerisinde en az 1000 Euro harcayacaktır. 1000 Euro 30 bin liradan hesaplanacak olursa 3 milyar lira Bayburt’a kazandırılmış olacaktır. Bu miktarın özellikle esnaflar için ne anlama geldiğini tek tek anlatmaya gerek yok…

Uzungöl dışında yaz aylarında Bayburt kalesini veya diğer mekanları ziyarete gelecek olanlarla birlikte en az 2.5 milyon yerli ve yabancı turist Bayburt’u ziyaret etmiş olacaktır.

“Tarihi mekanlar küllerinden yeniden doğmalı”

Turizmin şehirlere neler kattığı ve o şehirleri nasıl geliştirdiği gerçeğinden yola çıkılarak, en başta Bayburt Kalesi’nin içerisinde bulunan yaşam alanlarının gün yüzüne çıkarılması, Çımağıl Mağarasının aktif hale getirilmesi ve turizme dahil edilecek olan diğer tarihi mekanlarıyla birlikte turizmin gözde merkez illerinden birisi mutlaka Bayburt olacaktır.

Yüzlerce yıldır toprak altında yatan ve ilgi bekleyen harika mekanlar küllerinden yeniden doğmalı ve Bayburt Türkiye’nin Yeni Yüzyılında parlayan tarih ve kültür şehri özelliğini gerçek manada kazanmalıdır.

Netice olarak bu güzel şehirde işsizlik kalmayacak, göç duracak, geriye göçler başlayacak, yeni iş alanları çoğalacak, nüfus artacak, milletvekili sayısı değişecek ve bu değişimle birlikte Bayburt, isminin gerçek anlamını yakalayarak “Zengin Yurt” olmayı başaracaktır.

Bayburt Medya

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. TARAFSIZ TARAFTAR dedi ki:

    Çarpık kentleşme ile Turizm den medet umulamaz.. Çoruh Düşünülmeden yapılaşmaya böyle devam edilirse Turizm den de bahsedilemez…..

  2. Hakan dedi ki:

    Tek çare bayburtu siyasetçiler için çantada keklik olmaktan kurtarmak yeter artık şu 12 Eylülden kalma politik tercihlerden kurtulmalı bakın bakalım Karadeniz deki birçok Sahil ilçesi Bayburt’u geçti hatta solladı biz yerimizde saymaya devam edelim yakında bu şehir ülkeye yük denir ilçe statüsüne indirilmesse şaşırmayın

  3. Recep Tayyip erdoğdu dedi ki:

    Uzungol e gelen. iranlı ve islam milletinin bayburta gelmesi nin tek bir şartı vardır o da inanç ziyaretinde ulusal isim olan büyük şahsiyet hazreti Ali’nin oğlunun türbesi balca bayburdadır ilgililere duyurulur kalınsağlıcakla

  4. ÖZEL HAREKAT dedi ki:

    TURİZMLE İLGİLİ BÜTÜN GÖRÜŞLERİNİZE KATILIYORUM ANCAK TARIM VE HAYVANCILIĞI NEDEN PAS GEÇİYORSUNUZ BAYBURT MERA HAYVANCILIĞINA UYGUN BİR YERLEŞİM YERİ BUNUN YANINDA TARIM NEREDE İSE HER KÖYE SULAMA GÖLETİ YAPILDI VE TARIMA ELVERİŞLİ BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ VAR İNSANLARIN ÇOĞU BİR BİRİ ARDINA GÖÇ ETTİ ANCAK ŞİMDİ ŞEHİRLERDE GEÇİM SIKINTISI BAŞLADI EĞER İMKAN OLSA DÖNECEK BİR SÜRÜ İNSAN VAR AMA KÖYÜNDE EVİ BARKI YOK KÖYLERDE EV YAPIMI İÇİN HAZİNE ARAZİLERİ SATILIYOR AMA ÇOĞU İNSANIN NE EV YAPMAYA NEDE ARSA ALMAYA GÜCÜ YOKTUR.BURADA OLMASI GEREKEN NÜFUS ARTIŞI YADA TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATMAK İÇİN DEVLETİN MODERN EV VE AHIR YAPIP GELMEK İSTEYEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE VERMESİ YAZILARINIZDA HEP TARIM VE HAYVANCILIĞI KÜÇÜMSÜYORSUNUZ AMA LOR PEYNİR TEREYAĞINIDA KÖYLÜLERDEN ALIYORSUNUZ SİZ TARIM VE HAYVANCILIĞI KÜÇÜMSEYEREK İNSANLARI ŞEHİRLERDE ASGARİ ÜCRETE MAHKUM EDİYORSUNUZ BIRAKIN KARDEŞİM BAYBURT BÖLGENİN TARIM VE HAYVANCILIK ÜSSÜ OLSUN ERZİNCAN DAN ŞAFAKLI DEDİĞİMİZ İNSANLAR BİZİM DAĞLARIMIZA YAYLALARIMIZA GELİP BU İŞİN TİCARETİNİ YAPIYORDA BAYBURT LU BUNU NEDEN YAPMIYOR BUNA ÇÖZÜM BULMAK LAZIM

    1. TARFSIZ TARAFTAR dedi ki:

      Bayburt medyayı bu haber yorumunu takdir ediyorum. Değerli kardeşimin de görüşlerine aynen katılıyorum. Bende bir kaç cümle eklersem. Bayburt un kalkınmamasının en önemli sebeblerinden birisi nüfusun azlığı ve yerli halkın bu nedenle siyasal anlamda olgunlaşmamasına sebep olmasından kaynaklanmaktadır. 50 60 yıl önceki babasının dedesinin partilerine futbol takımı gibi bağlı olmalarından kaynaklanmaktadır. Böylelikle oy avcıları da bundan çok güzel istifade etmektedirler. Seçimler öncesi Bayburt Ulu Camiini mesken tutan politikacılar seçildikten sonra ortadan koybolabilmektedirler. Böylelikle muhafazakar olduklarını ispatlamış siyasetçiler kendi istediklerini Bayburt halkından kopormakta iş hizmete gelince aynı hassasiyeti göstermemektedirler. İş böyle uzayıp durdukça Bayburtta maalsef hakkettiği gelişmeyi sağlayamamaktadır.

  5. Üsame Durmuş dedi ki:

    Bayburt üç harfli marketlerin,zincir mağazaların istilasına uğramış.Bu kadar küçük bir şehrin kontrol edilememesi anlaşılır değil.Sorsan herkes Osmanlı torunu,herkes kahraman.Kahramanlık,vatanseverlik ne kahvede devlet kurup yıkmayla nede %82 oy vermeyle olur.Lokantaların,züccaciyecilerin,tekstil mağazalarının işletmelerini çevre illerden gelenlere kaptırdıktan sonra bir milyon turist gelse ne olur?Acil dernekler kurup Bayburtlulara iş öğretilmeli,dışardan gelen işletmecilere yer kiralama yasaklanmalı.Esnaf,ticaret odalarının bu konularda aktif olduklarını göremedim.

    1. Süleyman dedi ki:

      Boş laf ebeligi yapıyor

    2. ÖZEL HAREKAT dedi ki:

      EVET HEMŞERİM HERKES OSMANLI TORUNU ÜÇ HARFLİ MARKETLERE GELİNCE HEPSİ YERLİ SERMAYE YANİ HEPSİ OSMANLI TORUNU HATTA BU MARKETLERDEN BİRİSİNİN SAHİBİDE TRABZON LU.BEN BAYBURT DIŞINDA YAŞAYIP HER SENE YAZLARI İKİ AY BAYBURT TA KALAN BİR BAYBURT LUYUM BAYBURT TA YEREL MARKETLER İLE SENİN ÜÇ HARFLİ DEDİĞİN MARKETLER ARASINDAKİ FİYAT FARKINI HERKES BİLİYOR BAYBURT LU ESNAFIN ACIMASIZ ZİHNİYETİNİDE HERKES BİLİYOR .DEMEK Kİ İHTİYAÇ DOĞMUŞTA BAYBURT DIŞINDAN SENİN BAHSETTİĞİN TEKSTİLCİ LOKANTACI ZÜCCACİYECİ VS ESNAF GELMİŞ BAYBURT A ALLAH SAYILARINI ARTIRSIN İNŞALLAH.SEN MİLLİYETÇİLİK İLE ADAM KAZIKLAMAYI AYNI KEFEYE KOYUYORSUN HERHALDE.YANLIŞ ANLAŞILMASIN BAYBURT TA DOĞUP BÜYÜDÜM İLK OKUL ORTA OKULU VE LİSEYİ BAYBURT TA OKUDUM BAYBURT U VE BAYBURT LU ESNAFI ÇOK İYİ TANIYAN BİRİSİYİM VE BİR BAYBURT LU OLARAK BAYBURT TA BAYBURT LU ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPMIYORUM ÇÜNKÜ BAYBURT LU ESNAF FIRSATÇI SENİN YAZLIKÇI OLDUĞUNU ANLASIN ACIMAZ BUNUN BİR ÇOK ÖRNEĞİNİ GÖRDÜK DUYDUK VE YAŞADIK BAYBURT A YAZLARI GELEN İNSANLAR ARTIK YAĞ LOR PEYNİR ALMAK İÇİN ERZİNCAN YADA ERZURUM A GİDİYOR HANİ BAYBURT LU PAZARCILAR ÜÇ BEŞ SENE ÖNCE ERZİNCAN LI VE KELKİT Lİ PAZARCILARI BAYBURT A KOYMUYORDU YA ŞİMDİ BİZ ERZİNCAN A KELKİT E PAZARA GİDİYORUZ .SON OLARAK ÜÇ HARFLİ MARKETLERLE İLGİLİ BİR ŞEY SÖYLEMEK İSTİYORUM İNŞALLAH ALLAH SAYILARINI ARTIRSIN KÖTÜMÜ HER MARKETTE ÜÇ BEŞ BAYBURT LU ÇALIŞIYOR VESSELAM

      1. Üsame Durmuş dedi ki:

        O üç beş Bayburtlu kendi marketlerinde çalışsalar bir ömür işçi olarak kalmazlar,kazançlarıyla mal varlıkları olur,bir ömür maraba kalmazlar.
        Yeni dünya düzenine şimdiden alıştırılmışsınız.Merak etmeyin ilerde,şimdi güya boykot etmeye çalıştığınız ülkelerin para babaları o üç harfli marketlerin sahiplerini ve marabalarını toptan satın alacak.Bayburttan toprak satışları da son gaz devam ediyor.inşallah geç olmadan uyanırsınız.Sazanlarda bir anda suya düşen çekirgeleri Allahtan rahmet,gökten sofra indi sanır ama sonları ya tavalarda ya mangallarda biter.

    3. TARFSIZ TARAFTAR dedi ki:

      İiyiki istilasına uğramış. Biz bunfan olumlu nasiibini alıyoruz….Rekabet iyiiiiiiiiidir.