Dolar 32,5696
Euro 34,9457
Altın 2.426,61
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C

Bayburt’ta Kimlerin Aday Adayı Olacağı Merak Ediliyor

Bayburt’ta Kimlerin Aday Adayı Olacağı Merak Ediliyor
8 Şubat 2015 18:10 | Son Güncellenme: 10 Şubat 2015 16:53
A+
A-

7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde Bayburt’ta Devlet Memuru olanlardan kimlerin görevlerinden istifa ederek aday olacakları merakla bekleniyor.

İlk istifanın, Bayburt Milliyetçi Hareket Partisinden Milletvekili Aday Adayı olmak için Dr. Karabey Kadri Karaoğlu’dan geleceği öğrenildi. Dr.Karabey Kadri Karaoğlu MHP’den aday adaylığı için görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Türkiye genelinde 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri öncesi aday veya aday adayı olacak kişilerden Devlet memuru olanlarla ilgili detaylı açıklamalar Yüksek Seçim Kurulundan yapıldı.

Milletvekili Seçimlerinde Aday Olacakların Dikkatine

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Milletvekili Genel Seçiminde;

1- Aday olmak isteyen;

  1. a) Hâkimler ve savcılar,
  2. b) Yüksek yargı organları mensupları,
  3. c) Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları,
  4. d) Yükseköğretim Kurulu üyeleri,
  5. e) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri,
  6. f) Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,
  7. g) Belediye başkanları,
  8. h) Subaylar ile astsubaylar,
  9. i) Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri,
  10. j) Belediye meclisi üyeleri,
  11. k) İl genel meclisi üyeleri,
  12. l) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların en geç 10 Şubat 2015 Salı günü saat 17.00’ye kadar 2839 sayılı Kanun’un 18.maddesi uyarınca görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğine ve ayrıca bunlar için aynı Kanun’un 19.maddesinde yer alan görevden ayrılmaya ilişkin hükümleri uygulanacaktır.

2-Kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların en geç 10 Şubat 2015 Salı gününden geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten dilekçelerini en geç 10 Şubat 2015 Salı günü saat 17.00’ye kadar vermeleri zorunludur.

3-Yukarıda belirtilen tarih istifa için son tarih olup, bu tarihten önce istifa edilmesine engel bir durum bulunmamaktadır. 

4-Emekli olduktan sonra aday olmak isteyen kamu görevlilerinin de yukarıda belirtilen süreler içerisinde emeklilik talebinde bulunmaları gerekmektedir.  

5-Anayasanın 76 ncı maddesine istinaden sürekli ve geçici işçilerin milletvekili genel seçiminde aday olabilmek için istifa etmelerine gerek bulunmamaktadır. 

6-Görevden ayrılma başvurusu yapan kamu görevlisine, dilekçenin alındığına dair bir belge verilmesi, dilekçenin kuruma geldiği tarihten itibaren de en geç on gün içinde ayrılma isteğinin kabul edildiğinin dilekçe sahibine tebliğ edilmesi gerekmektedir.

7-Aday olmak için görevden ayrılmaya ilişkin talepler kurumu tarafından reddedilemez.

Dilekçenin Şekli

Görevden ayrılma dilekçesinin özel bir şekli bulunmamaktadır. Her dilekçede bulunması gereken şekil özelliklerinin yanında “7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecek 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde aday olabilmek için görevimden ayrılmak istiyorum.” şeklinde bir ifade yeterli olacaktır.

Seçime Katılmak İçin İstifa Eden Memurun Durumu

Seçimde aday olabilmek için istifa eden memurlar memuriyete ilişkin haklardan yararlanma bakımından normal şekilde istifa eden memurlarla aynı durumdadır. Bu şekilde görevlerinden ayrılan memurların görevlerinden ayrı kaldıkları sürece memuriyete ilişkin özlük haklarından yararlanmaları mümkün olmadığı gibi bu sürelerin emeklilik bakımından değerlendirilmesine de imkân bulunmamaktadır. Aynı şekilde, aday olamamaları ya da aday olup da seçimi kazanamamaları üzerine görevlerine geri dönmeleri halinde, görevden ayrı kaldıkları süre için kendilerine mali ve sosyal haklar kapsamında hiçbir ödeme yapılmayacak, bu döneme ilişkin olarak sosyal güvenlik kesintileri de kurumları tarafından ödenmeyecektir.

Aday Gösterilmeyen Ya Da Seçimi Kaybedenlerin Göreve Dönmesi

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ek 7 nci maddesinde;”Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç seçimlerde aday olabilmek için görevlerinden ayrılmak zorunda olan kamu görevlileri, adaylık veya seçim sonuçlarına göre yeniden göreve dönebilecek olup, bu konuda kamu idarelerinin takdir hakkı bulunmamaktadır.

 Ayrıca, idari yargı mercileri tarafından konuya ilişkin verilmiş kararlarda, seçimlere katılmak üzere istifa eden ancak aday listelerinde yer alamayanların, başvuruda bulunması ve seçime katılmak için ayrıldığı kadronun boş olması halinde, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından önce eski görevlerine dönmelerinin mümkün olacağına hükmedilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu da, adaylığı ve seçimi kaybeden memurların göreve döndürülmesi konusunda Danıştay Kararları doğrultusunda işlem yapılmasının uygun olacağını belirtmiştir.

 Buna göre, istifa etmiş ancak aday adayı veya aday olamamış kamu görevlilerinden geri dönüş hakkı bulunanların aday listelerinin kesinleşme tarihinden itibaren kurumlarına müracaat etmeleri halinde Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının açıklanması beklenmeksizin atamalarının yapılması mümkün bulunmaktadır.

 298 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi hükmü uyarınca, seçimler nedeniyle görevinden ayrılan kamu görevlilerinin, göreve dönmek için kurumlarına başvuruda bulunabilecekleri son tarihin ise Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir aylık süreyi aşamayacağı değerlendirilmektedir.

 Seçimler nedeniyle görevden ayrılanların kurumlarına tekrar dönmek istemeleri halinde kurumları tarafından eski görevlerine döndürülmeleri zorunlu olmayıp, kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve atanmaları da mümkün bulunmaktadır.

 Ayrıca, seçim nedeniyle yasal zorunluluğa dayanarak istifa edenlerden yeniden memuriyete dönmek isteyenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92 nci maddesinde yer alan iki defadan fazla istifa etmiş olanların memuriyete dönemeyeceğine ilişkin kısıtlamalara tabi olmayacaktır.

Göreve Dönemeyecek Olanlar

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ek 7 nci maddesine göre;

-Yüksek mahkeme üyelerinin,

-Hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanların,

-Subay ve astsubayların,

 görevlerine geri dönüş hakkı bulunmamaktadır.

Göreve Dönüş Dilekçesi

Görevden ayrılış dilekçesinde olduğu gibi göreve dönüş dilekçesinde de şekil zorunluluğu bulunmamaktadır. Dilekçede; “7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecek 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde aday gösterilmediğim/seçilemediğim için 298 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi hükmü gereğince görevime dönmek istiyorum.” şeklinde bir ifade bulunması yeterli olacaktır.

Göreve Dönüşte Belge İbrazı

Seçimlere katılmak üzere istifa edenlerden aday olamayan ya da seçilemeyenlerin tekrar eski görevlerine dönmek için yapacakları başvurularda, aday olamadıklarına ya da seçilemediklerine ilişkin belge istenmesi halinde ilgililer tarafından konuya ilişkin belge ibraz edilmesi gerekmektedir.

Ancak, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde aday olma gerekçesiyle görevlerinden ayrılmakla birlikte adaylık için başvurusu bulunmayanların göreve dönüşleri 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi kapsamında mümkün olabilecektir. Bu durumdakilerin istifaları da mezkûr hükümdeki iki defa istifa kapsamında değerlendirilecektir.

Dönem Milletvekili Genel Seçiminde İstifa Etmesi Gereken Sözleşmeli Ve Geçici Personel

Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuatı çerçevesinde istihdam edilen sözleşmeli ve geçici personelin de milletvekili genel seçimi için istifa etmeleri zorunlu olup, seçilememeleri veya aday gösterilmemeleri durumunda tekrar eski görevlerinde sözleşme ile istihdam edilmeleri gerekmektedir.

YORUMLAR

  1. kevser dedi ki:

    AK PARTİ DEN DR. İLKER HANCI… BAYBURT İÇİN EN İYİ ADAYDIR.. ANKARA’DA BAYBURT‘U EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEK İNŞALLAH. ALLAH YOLUNU AÇIK ETSİN.

  2. zehra dedi ki:

    Kadri hocam tüm kalbimizle ailece yanındayız en kısa sürede ziyaretinizede gelicez her yerde ve her şartta sizinleyiz

  3. KRAL dedi ki:

    ak parti ABDURRAHMAN POLATTİMUR.. GARANTİ ADAMDIR..

  4. aziz dedi ki:

    Allah yardımcınız olsun doktorum herkesin sevdiği bütün bayburtun tanıdığı bildiği ve başaracağına inandığı isim sensin

  5. Halil dedi ki:

    MHP nin Bayburt için değerlendirmesi gereken önemli bir isim.

  6. serdar dedi ki:

    Adam gibi adam deyiminin tamda yerini bulduğu değerli bir büyüğümüz İnşallah Hayırlısıyla vekilde olursun abi tüm kalbimizle yanındayız

  7. PUSAT dedi ki:

    DEĞERLİ HOCAMIZA BAŞARILAR DİLİYORUM.YOLUN AÇIK OLSUN VEKİLİM

  8. bünyamin dedi ki:

    Bayburtta millet vekilliğini layıkıyla yapacak tek isim sonuna kadar yanındayız hocam Allah yar ve yardımcın olsun

  9. KADİR dedi ki:

    AK-PARTİ 1-BÜNYAMİN ÖZBEK 2- SAVAŞ KÜÇÜK HAYIRLI OLSUN