Dolar 32,6237
Euro 34,7525
Altın 2.502,71
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Kavunun Sağlığa Faydaları

Kavunun Sağlığa Faydaları
28 Temmuz 2015 09:05
A+
A-

Çok lezzetli bir tadı olan kavunun tadı ve aroması ,içerdiği bir çok vitamin ve mineraller yardımıyla da çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur. Hazmı kolay olduğu için sindirim sistemi için faydalı bir meyvedir. Bunun yanından içerdiği zengin miktarlardaki besinlerin yardımıyla genel anlamda sağlığımız ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Kanseri önleyici özelliği olan kavun aynı zamanda çağımızda çok sık rastlanan kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kavun kırmızı kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini canlandırır.  C vitamini açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı vücuda saldırıda bulunan yabancı maddelerin ve bakterilen bu saldırılarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta serbest radikallere karşı mücdaleyi arttırır.

Kavun  Kalp ve Damar Sağlığını Korur:  Potasyum bakımından oldukça zengin olan kavun, bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan kalp ve damar sağlığını korur. Bunun yanında vücuda zarar veren hipertansiyonu engeleyen sodyum içermektedir.Kan inceltmeye yardımcı olan maddeleri içeren kavun bu özelliği yardımı ile ayrıda kalp sağlığına fayda sağlar.  Bol miktarda içerdiği folatlar ise kalp krizi riskini azaltır, C vitamini ise alterlerin sertleşmesini engeller.

Kavun Kanseri Önleyebilir: Kavun, C kanserle etkili bir şekilde mücadele etmek ve vücuttan serbest radikalleri etkisiz hale getirip atmaya yarayan beta-karoteni ve C vitaminini yüksek miktarda içerir. Bu özelliği sayesinde vücut hücrelerine saldıran ve kanserin büyümesine neden olan serbest radikallerin etkisini azaltır.

Kavun Stresle Mücadele Etmeye Yardımcı Olur: Kalp atışının normalleşmesini sağlayan kavun böylece beyne giden oksijen artışını sağlar. Beynin daha fazla oksijen almasını sağlayan diğer özelliği ise bol miktarda potasyum içermesidir. Bunun yanında kan basıncını düzenleyerek sinir sisteminin rahtalamısını sağlamaktaıdr. Bütün bu özellikleri sayesinde kavun, oksidatif stresten kaynaklanan hücre ölümlerini engeller.

Kavun Göz Sağlığını Korur: Kavun göz sağlığını ve görme yeteneğini koruyan beta-karoten açısından oldukça zengindir. Vücut tarafından emilimi gerçekleştirilen beta-karoten görmeyi geliştiren A vitaminine dönüştürürlür. Düzenli olarak kavun tüketildiğinde göz hastalıklarının en yaygını olan katarakt hastalığına yakalanma riskini %40 oranında düşürür.

Kavun Diyabetik Nefropati Önler: Diyabetik nefropati böbrek hücrelerine hasar veren tehlikeli bir hastalığın adıdır.”Oxykine” olarak bilinen kavun özü bu hastalığın önüne geçebilir. Bu özelliğinden dolayı kavun,diyabet ve obezite sorunları olan hastalara yardımcı olabilir.

Kavun Akciğer Sağlığını Korur: Sigara kullanımı vücutta A vitaminin azalmasına neden olmaktadır. Kavun içeriği maddeler yardımıyla A vitamini eksiğini gidermeye yardımcı olmaktaıdr. Sigaranın akciğerlere verdiği zararı azaltma özelliği vardır. Bu yüzden özellikle sigara tüketen kişilerin kavun tüketmelerini öneririz.

İnsomnia  Sorununu Giderebilir:  Sinirleri yatıştırıcı ve haliyle endişeleri giderici içeren bileşenler içeren kavunun ayrıca bir çeşit müchil özelliği vardır.Bu özelliği yardımıyla sinirleri yatıştırır ve ayrıca uykusuzluk sorunlarını giderebilir.

Kavunun İnanılmaz Faydaları

İdrar yolu hastalarından şikayetçi olanlara ise idrar söktürücü özelliği olduğu için bol bol kavun yemeleri tavsiye edilir.

Kavun yanıklara konulursa acıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır.

Ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze sürülürse cildi nemlendirir ve cildin taze görünmesini sağlar.

Cildinizi güzelleştirir.

Kavun; meniyi ve cinsel arzuyu arttırır; kumları döker, böbrekleri besler, yağlandırır.

Et pişirirken kabuklarından bir parça ilave edilirse çabuk pişer.

Yemeklerden önce kavunu yerseniz hazımsızlığı önler.

Kavun çekirdeğinin kaynatılıp suyunun içilmesi karaciğer hastalıklarına çok faydalıdır.

Çekirdekleri yenirse iç yaralarına iyi gelir ve idrarı söktürür.

Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.

Basur ve romatizma ağrılarını hafifletir.

Kansızlığa iyi gelir

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.