Kenelerden bulaşan Lyme hastalığı, MS ve romatoid artrit gibi ciddi rahatsızlıkları taklit ederek asıl hastalığın doğru tanısını oldukça zorlaştırabiliyor…!
ABD ve Avrupa’da sık sık rastlanan Lyme hastalığı Türkiye’de de görüldü. Doç. Dr. Adem Keskin, kenelerin yalnızca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına değil, aynı zamanda insanlara ve hayvanlara yaklaşık 200 farklı hastalık bulaştırabildiğini dile getirdi.
Lyme hastalığı başta olmak üzere birçok bakteriyel enfeksiyona sebep olan keneler, özellikle bağışıklığı zayıf kişileri seçmektedir. ABD ve Avrupa’da sık sık rastlanan Lyme hastalığının Türkiye’de de görüldüğünü belirten Keskin, bu bakterinin MS gibi hastalıkları taklit ederek yanlış teşhislere yol açabildiğine vurgu yaptı. Keskin ayrıca tedavi edilmediği takdirde kalp kapakçıklarına, beyin dokusuna zarar verebileceğine parmak basarak kene sokmalarına karşı vatandaşları önemle uyardı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Doç. Dr. Adem Keskin, kenelerin sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateş’e (KKKA) neden olduğu algısının yanlış olduğunu ifade ederek, “Keneler insan ve hayvanlara yaklaşık 200 hastalık bulaştırabilir. Bu hastalıkların hepsi ölümcül olmasa da bazıları ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle çok dikkatli olunmalı” şeklinde konuştu. Amerika ve Avrupa’da oldukça sıkça görülen Lyme hastalığının ülkemizde de görüldüğünü kaydeden Keskin; Lyme hastalığının Borrelia bakterisi kaynaklı olduğunu, bakterinin vücutta sessiz kalıp ilerleyen dönemde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Keskin ayrıca Türkiye’de nadir görülen bu hastalık için sahada yapılan çalışmalarda, yerli kenelerde de yoğun miktarda Borrelia bakterisine rastlandığını önemle vurguladı.
Lyme hastalığının da bakteriyel bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Keskin “Spiroket dediğimiz bir bakteri o hastalığa neden oluyor. Amerika’da her yıl resmi kayıtlara göre yaklaşık 30 bin civarında doğrulanmış vaka oluyor. Tahmin edilen vaka bunun çok çok üstünde, vaka sayısının yaklaşık 500 bine kadar yükseldiği bazı kaynaklarda belirtiliyor. Erken evrede hastalığın yakalaması/tespit edilmesi tecrübeli hekimler için kolay. Tabii ki de kene tutulma öyküsü varsa özellikle kolay oluyor. Eritema migrans dediğimiz bir semptom gelişiyor. Bunun görüyorsanız doğrudan Lyme ile ilgili hemen bir soru işareti atıyorsunuz. Romatoid artrit dediğimiz bir hastalığa neden olabilir. Kalp kapakçığına tutunabilir. Beyin dokusuna girip yerleşebilir. Tabii her bir durumda farklı bir hastalığı taklit edeceği için ilerleyen dönemlerde tespit edilmesi, yakalanması biraz daha zor olabilir” ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler
Dünyada en yaygın görülen kanser türü! İlk belirtilerine dikkat
Aile hekimleri grev başlattı! Randevusu olanlar dikkat; 5 gün sürecek
Bu virüs ülkemizde de var! 10 yıl içinde öldürüyor
Kanserden koruyor! Kışın bu5 besini sofranızdan eksik etmeyin!
Astım ve KOAH için devrim yaratan tedavi keşfedildi!
Aman dikkat! Havaların soğumasıyla vakalar arttı!