Dolar 32,5065
Euro 34,9601
Altın 2.434,93
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Bayburt’ta yatırım yapmanın zorlukları

Bayburt’ta yatırım yapmanın zorlukları
28 Mart 2021 10:05
A+
A-

Son yıllarda Bayburt’ta yatırım yapan ve istihdam sağlayan bazı işadamlarının ağzının tadı kaçmaya başladı.

Bunlardan birisi, Ankara’da yaşayan ve büyük umutlarla 2018 yılında Bayburt’ta unlu mamuller üretimini başlatan iş insanı Kemal Karakaya. Kendisi 40 yıl önce Ankara’ya göç eden ve hayatını orada devam ettiren Bayburt sevdalısı bir insan. Bayburt’a olan sevgisini yatırım ve istihdam yaparak kanıtlamak isteyen Karakaya, ham maddesi Bayburt’ta olan birçok unlu mamul ve çeşitli doğal ürünleri üretmek için küçük çaplı bir fabrikayı Kayışkıran Sanayi Sitesinde hayata geçirdi. Yirminin üzerinde farklı ürün üretmeyi başardı ve birçok kadına iş imkanı sağladı. Ürünlerin bazıları, Bayburt Ketesi, Mantı, Ev Böreği, Kete, Renkli Erişteler, Kadayıf, Gül Reçeli, Kuşburnu Marmelatı, Meyve Suyu, Tarhana, Mısır Unu, Kavut, Ziron, gibi birçok üretimi yapmayı başardı.

Kış aylarının sert geçtiği ve pandemi döneminin yaşandığı Bayburt’ta üretimin ve satışların azaldığı dönemlerde personelin maaşları aksatılmadan ödendi. Ortalama her ay 30 bin lira gideri olan tesiste üretilen ürünlerin satışı beklentilerin çok altında olması nedeniyle sıkıntılı günler yaşanmaya başladı. Çünkü personeli için yemek çıkaran Hastane, Askeriye, Üniversite, Cezaevi, Huzurevi ve bazı Eğitim Kurumları üretilen ürünlerden alarak yardımcı olmayı düşünmediler. Ayrıca il dışına dahi beklentileri karşılayacak satışlar gerçekleşmedi. Aylık masrafların yarısını dahi karşılayacak talepler olmadığı için belki de kısa bir süre sonra kapısına kilit vurularak önemli bir üretim ve istihdam kapısını kaybetmiş olacak Bayburt.

Unlu Mamuller Fabrikasının üretime devam etmesi ve ekmek yiyen birçok kadının istihdamının devamlılığı için kentin idarecileri ve esnaf temsilcileri tarafından işletme sahibi davet edilerek düşüncesi alınarak yardımcı olunabilir. Bu durum benzer sıkıntılar yaşayan üreticiler içinde geçerli olmalıdır.

Söz konusu sektörün ürettiği mamullerin il dışında sürekli satışının gerçekleşmesi için il dışındaki etkili olan Bayburt Dernekleriyle irtibata geçilerek sektörün ürettiklerinin satışı için istişare içerisine girilebilir. Kısa bir süre sonra ramazan ayına girmiş olacağız. En azından yardım kolileri hazırlanırken birçok üründen yararlanılabilir. 

Yukarıda vurgulamaya çalıştığımız bazı kurumlar üretilen ürünleri tercih edebilirler. Bu ve benzer sektörlerin devamlılığı için yani çarkın yavaşta olsa dönmesi için bir şekilde destek olunmalıdır. Çünkü bu kente yatırım yapacak olanlara örnek olunmalıdır.

Bayburt’a yatırım yapmak için gayret eden (çırpınan) insanlara bu kentin idarecileri ve hatta siyasileri ve STK’ları kucak açıp sorunlarını elbirliğiyle çözmeleri gerekir. Üretim demek işsizliğin azalması demektir. Bu kente gelin yatırım yapın demekle bu işler çözülmüyor. Geçmişten ders çıkarmak gerekiyor. Çünkü bu kente yatırım yapmak isteyen ancak ilgi görmediği için başka illere giderek fabrika açan bazı yatırımcıları dün gibi hatırlamak gerek. 

 

YORUMLAR

  1. Murat Çelik dedi ki:

    Adam iş yeri açı kabahatlı oldu.

  2. Y. S. dedi ki:

    Yapılan yatırımları değersizleştirmenizin bir manası yok bence,
    Daha bir yılını doldurmayan bir üretim tesiside biz kurduk, bir yanı Giresun, bir yanı Trabzon, bir yanı Erzincan ve bir yanı Erzurum olacak coğrafyada barkodlu, tescilli ürünlerimizi raflara koyduk. ”Armut piş demeden, Ağzıma düş demeden” koşturduk. Birçok esnafımız raflarında yer verdi. Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Bayburt Belediyesi ve Cumhuriyet Başsavcılığı (ihaleli alım(kıran kırana)) dışında hiçbir kurumdan destek görmedik. 1000 noktaya ücretsiz numune gönderdik, ne çalışmadan kaçtık, ne harcamadan… Kemal beyin dediği gibi kurumlarımız, devlet harcamalarını düşürme adına yerli üreticiye can verebilmelidir. Kaliteyi ucuza alma adına destek vermelidir. Yerli ürüne, üretime destek verme adına destek olmalıdır.
    Oturduğunuz devlet koltuklarından yazmak kolay, korona günlerinde devlete katma değer kazandıran tüm üreticilerimize, yerli ve milli ekonomi için destek vermeye devam…… Durmak yok… Yola devam…. (Çalışma adına devam, yıkıcı eleştireye yeter, yapıcı ve destekleyici eleştiriye sinemiz açık)

    1. ismail dedi ki:

      Yerel bir haber sitesine haber veriyosun eleştiriye bile tahammül edemiyosunsa yola devam koltugunda oturup yazanlardan degilim 25 senedir esnaflık yapıyorum bayburttta zorluguda bilirim işsizliğide işlerin kesat oldugunuda iyi bilirim fakat reklam yapmanı istedim eleştiri diyosan eleştiri olarak göre bilirsin şunları yaptım bunları yaptım diyosun demekki eksik yaptıgın bişe var kolay gelsin.

  3. Halim turan dedi ki:

    Kardeşim Bayburt esnafı reklama para vermiyor. Bin TL den kaçıyor tanıtımı yapmıyor sonra yok işler kesat bi duyurusu yok bi tanıtım videosu yok ürünler meler bilmiyoruz sonrada da ağlıyoruz ürün satamıyoruz diye . Yapmayın kardeşim önce bi tanıtım videosu çektirin bu işle ilgilenen sosyal medya uzmanlarından yardım alın sonra kazanamazsanız gelir dert yanarsınız.

    1. hasan dedi ki:

      Aynı fikirdeyim.bu konu cografi mekanın getirdigi handikapı sıfırlıyor.

  4. fatih şentürk dedi ki:

    ben Aydıntepe’de esnafım.bütün ürün çeşidinden markette satılacak şekilde paketlemesi yapılması barkod vurulması halinde alabilirim

  5. ismail dedi ki:

    Bayburtta yatırım yaptı reklamını yapcak yemek firmalarıyla görüşecek anlatacak pazar payından pay kapmaya çalışacak oturdugu yerden ben ankaradan geldim yatırım yaptım bayburt bana destek verecek diye bir kanun yok pazarlamacı ürününü tanıtacak büyük marketlerle konuşup her markette reyon kiralayacak üretim yapıyom ürettigini teşhir edeceksinki rağbet göresin köylü bile köyde lorunu peynirini yagını getirip her hafta pazarde görücüye çıkartıp satıyor OTURDUGUN YERDE EKMEK PİŞ AĞZIMA DÜŞ yok kardeşim kolay gelsin