Bayburt’ta yıllar önce aldığı arazide meyve ağacı dikmeye başlayan ve örnek bir müteşebbis olarak dikkat çeken Ragıp Güner, yıllardır verdiği emekler için amacına ulaşamadığını ve bu nedenle mutlu olmadığını dile getirerek sitemlerini ard arda sıraladı.
Trabzon’un Akçaabat ilçesinden gelen ve Bayburt’un Akşar Köyünde parasıyla aldığı topraklarda ilk etapta Hollanda patentli 5 bin adet elma fidanı diken ve ilk yılında 12 ton elma üreten Ragıp Güner’in sitemleri, Bayburt’un cevabı bir türlü verilemeyen gerçeğini kanıtlar gibiydi.
“Amacım bu işi birilerinin de yapmasıydı”
Yaklaşık 10 yıl önce diktiği meyve ağaçların sayısının aradan geçen süre içerisinde 15 bin civarına ulaştığını ve günümüz şartlarında yaklaşık 30 ton meyve verdiklerini söyleyen Güner, “Ben meyve satmak için bu işi yapmadım. Yol kenarına kurulan tezgahta bir miktar satış yapıldıktan sonra diğerlerini köylerdeki kuran kurslarına veriyordum. Tek amacım bu işi birileri görsün ve aynı işi bir şekilde yapsınlar istedim. Ama bu güne kadar bir kişi çıkıp ta bu işi maalesef yapmadı. Bu nedenle kendimi başarısız olarak kabul ediyorum. Çünkü hayallerim gerçekleşmedi. Burada insanlar çalışmayı ve üretmeyi her nedense sevmiyor. Toprakla bağlarını kesmiş durumdalar. Ama Bayburt topraklarında her şeyin yetiştiğini ben burada bir şekilde kanıtlamış durumdayım” dedi.
“Yetkili bir Allah’ın kulu buraya gelmedi”
Yetkililere de sitem eden Ragıp Güner, “ Ben bu işi yıllardır burada yapıyorum. Benim amacım ve derdim para kazanmak değildi. Ancak yetkili bir Allah’ın kulu çıkıp ta, arkadaş sen burada ne iş yapıyorsun demedi. Ben beklerdim ki Bayburt Valisi buraya gelip ne iş yaptığımı bir kez olsun sormasını isterdim. Burası gibi benzer yerlerin yapılması için birilerini teşvik etmesini beklerdim. Ama maalesef böyle bir şey olmadı. Ayrıca Bayburt Üniversitesi yetkilileri buraya gelerek inceleme yaptılar. Ben burasını üniversiteye bedelsiz bir şekilde devretmeyi ve onların bu işi devam ettirmelerini önerdim. Tekrar uğrayacaklarını söylemelerine rağmen hala dönüş yapmadılar” ifadelerini kullandı.
“Ağaçların çoğunu sökmeye karar verdim”
Gayretlerinin boşa gittiğini ve meyve ağaçlarına baktıkça çok üzüldüğünü dile getiren Güler, “ Çok iyi düşünüp kararımı verdim. Şimdilik buraya bakması için benimle çalışan bir arkadaşa burasını devrettim. Ben sadece gelip burada vakit geçiriyorum. Ancak binlerce ağacın gelecekte mahvolmasını istemediğim için, benim için zorda olsa bu ağaçların yarısını sökeceğim. Yani bu işi geliştirecek ve benzerlerini yapacak insanların bu topraklarda olmadığına inanmış durumdayım. Bu nedenle öncülük yapmak için yola çıkmış ve bu işe yıllarını vermiş birisi olarak kendimi başarısız olarak kabul etmiş durumdayım.
Emekli olmuş ve ekonomik manada ihtiyacı olmayan Ragıp Güler’e görüntülü röportaj için ısrar etmemize rağmen kabul etmedi. Ancak söyleyeceklerini yapacağımız haberde kullanabileceğimizi ifade eden Güler, il dışından bir çok meyve üreticisinin kendisini bir şekilde bularak ziyaret ettiğini ve fikir alış verişinde bulunduklarını söyledi.
Bu haberden sonra Bayburt Valisi Cüneyt Epcim başta olmak üzere Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Selçuk Coşkun’un, Ragıp Güleri ziyaret ederek Bayburt’ta meyve üretimi konusunda geleceğe yönelik önemli katkılar sağlayacaklarına inanıyoruz.
İlgili Haberler
Narin cinayetinde yeni isim! Jandarma her yerde üst akıl A.R.G.’yi arıyor
Devlet Bahçeli’ye ne oldu? Çok çarpıcı iddia
Narin’in babası kameranın açık olduğunu fark etmeyince cinayeti anlattı: Gelip benden öcünü alsaydı
Narin’in amcası Salim Güran’ın son ifadesi ortaya çıktı: Hayat kadınlarıyla görüştüğüm için…
Narin Güran cinayetinde 1 tutuklama daha yapıldı
Narin cinayeti çözüldü! Salim Güran’ın yazışmaları geri getirildi: Daha ölmemiş