Dolar 32,5580
Euro 34,9582
Altın 2.440,16
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 23°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 18°C

Bayburt Üniversitesi’ne TÜBİTAK’tan yeni bir proje desteği daha

Bayburt Üniversitesi’ne TÜBİTAK’tan yeni bir proje desteği daha
17 Mart 2021 21:48
A+
A-

Bayburt Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Hümeyra İspirli’nin, ‘TÜBİTAK-3501 Kariyer Programı’ kapsamında sunduğu “Glukansükraz E81 Temelli Enzim Mühendisliği ile Özgün Poli/Oligosakkaritlerin Üretilmesi ve Fonksiyonel Etkilerinin Belirlenmesi” başlıklı projesi destekleme hakkı kazandı.

Proje süresinin 36 ay, proje bütçesinin ise 310 bin Türk lirası olduğunu belirten Öğr. Gör. Hümeyra İspirli proje hakkında: “İnsanların tükettikleri gıda maddeleri ile sağlıkları arasındaki ilişki, önemi her geçen gün daha fazla anlaşılan bir konudur. Fonksiyonel gıda kavramı da bu ilişkiden doğmuş önemli bir husustur. Üretilen temel gıda maddelerinin, sağlığın devamı noktasında etki gösterebilecek fonksiyonel etkili bileşenler ile zenginleştirilmesi günümüzde fonksiyonel gıda üretiminde kullanılan temel uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Proje kapsamında gıdaların fonksiyonel hale getirilmesinde kullanılabilecek özgün polisakkarit ve oligosakkaritler Glukansükraz E81 enziminin aminoasit diziliminde meydana getirilecek modifikasyonlar ile üretilmeye çalışılacaktır. Modifiye enzim kullanımı ile üretilecek polisakkarit ve oligosakkaritlerin sindirilebilirlikleri, bağışıklık üzerindeki etkileri; kek ve meyve suyu model gıda örneklerindeki fizikokimyasal ve sinbiyotik etkileri proje kapsamında araştırılacak konular arasındadır.” dedi.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun başta olmak üzere, tüm akademik ve idari paydaşlarına desteklerinden dolayı teşekkür eden öğretim görevlisi İspirli, çalışmalara daha büyük bir motivasyonla devam edeceğini de sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

  1. Ali dedi ki:

    Hocamızı ve Bayburt üniversitesi rektörünü tebrik ederiz. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarınca (ÜniAr) Türkiye’de devlet üniversiteleri akademik teşvik performanslarına göre sıralamak amacıyla gerçekleştirilen Devlet Üniversiteleri Sıralaması (DÜS) 2020 sonuçları yayınlandı. Bayburt üniversitesi 123 üniversite arasında 69. sırada yer almıştır. Komşu Gümüşhane Üniversitesi 123 üniversite arasında 122. sırada yer almıştır. Yani sondan ikinci olmuştur. Sıralamayı görmek için https://www.uniar.net/dus adresinden tablo 3 e bakınız.