Dolar32,9449
Euro35,7631
Altın2.529,53
BİST10.891,42
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 23°C
Az Bulutlu
Bayburt
23°C
Az Bulutlu
Cts22°C
Paz25°C
Pts27°C
Sal24°C

Bayburt Üniversitesi tarafından keşfedilen sümbül türünün ismi belli oldu

Bayburt Üniversitesi tarafından keşfedilen sümbül türünün ismi belli oldu
14 Mayıs 2020 23:59
A+
A-

Bayburt Üniversitesi, Bayburt Kop Dağı geçidinde yeni bir sümbül türü keşfetti.

Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanı öğretim üyesi Dr. Abdurrahman Sefalı, 2018-2019 yıllarında gerçekleştirdiği saha çalışmalarında, Kop Dağı Bahtlı mevkiinde aşırı eğimli ve çarşak diye bilinen sık taşlık alanlarında, kendine has yaprak ve çiçek özelliklerine sahip olduğunu fark ettiği bir bitki hakkında, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım’la birlikte çalışmalar yaparak, kır sümbülü (Bellevalia) türüne ait yeni bir endemik bitki keşfettiler.

İki bilim insanının gerçekleştirdikleri ortak çalışmalar sonucunda bu bitkinin şimdiye kadar literatürde ismi yer almayan bir tür olduğu sonucuna vardı. Bitkinin daha önce keşfedilmemiş olduğunu fark eden ve yaptıkları çalışmalarla önemli bir buluşa imza atan öğretim elemanları, keşfettikleri bu yeni bitkiyi Bayburt’a atfederek “Bayburt Sümbülü” (“Bellevalia Bayburtensis”) ismini verdiler.

Bayburt Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Abdurrahman Sefalı ile Ege Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım’ın ortak çalışmaları neticesinde hazırladıkları bilimsel makalenin, yurt dışındaki bilimsel bir dergide yayımlanması ile birlikte yeni keşfedilen bu bitki türü “Bayburt Sümbülü” adı ile literatüre girmiş oldu.

Yeni keşfedilen sümbül türünün sayısının az ve yayılış alanının oldukça dar oluşu nedeniyle neslinin tehlike altında olduğuna değinen Sefalı, Bayburt’un doğası ile sürekli keşfedilmeyi bekleyen özel alanlar ve özel bitkilerle dolu olduğunu ifade etti. Bayburt ve çevresinin bu tür bilimsel çalışmalar için önemli yerler olduğuna söyleyen Sefalı, keşfettikleri Bayburt Sümbülü’nün de buna bir örnek olduğunu belirtti.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun başta olmak üzere, tüm akademik ve idari paydaşlarına desteklerinden dolayı teşekkür eden öğretim üyesi Dr. Abdurrahman Sefalı, yaptıkları saha çalışmalarında her gün yeni bir tür bulma heyecanı ile çalışmalara daha büyük bir motivasyonla devam edeceklerini ifade etti.

YORUMLAR

  1. Bayburtludedi ki:

    Üniversitemize ve hocamıza teşekkür ederiz… Bitki literatürüne “Bayburt” adını kazandırmak kolay bir iş değil. Bayburt’u hep tarih ve kültür şehri olarak yad ederken, bu kazanım bize memleketimiz için “doğa ve tabiat” ifadelerini de eklememiz gerektiğini göstermiştir.
    – Medâr-ı iftiharımız, edebiyatımızın güçlü kalemi Şair Zihni’nin yüzyıllar öncesinden “lâleyi, sümbülü, gülü har almış” dizesinde bahsettiği sümbül acaba “Bellevalia Bayburtensis” mi?
    – Bayburt Sümbülü’nün Kop bölgesinde Bahtlı dağında bulunması da ilginç. Bahtlı Dağı I. Dünya Savaşında Bayburt halkının ve Halit Paşa komutasındaki Türk askerlerinin Ruslara karşı güçlü mukavemet gösterdiği ve şehit sayımızın çok olduğu bölgelerden biridir.
    – Edebiyatımızda ve tarihimizde önemli bir yere sahip olan Bayburt Sümbül’ünün, memleketimizin tanıtımında yer almasının tarih ve kültür şehri unvanını tamamlayacağını düşünmekteyim.

  2. Alidedi ki:

    onlar yeni keşfettiler ama kop dağına kadar gitmelerine gerek yok üniversitenin kampüsünde bile var. daha keşfedecekleri çok şey var..