Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 17°C
Per 14°C

Bayburt Tüketiciler Birliği Başkanı Hayrettin Dilek’ten önemli açıklama

Bayburt Tüketiciler Birliği Başkanı Hayrettin Dilek’ten önemli açıklama
9 Ocak 2024 23:27
A+
A-

Bayburt Tüketiciler Birliği Başkanı Hayrettin Dilek, 2023 yılında yapılan çalışmalar ve 2024 yılında bir dizi düzenlemenin yürürlüğe girdiğine ilişkin bilgileri basınla paylaştı.

Hayrettin Dilek’in yaptığı açıklama şöyle:

“2023 yılında Bayburt’ta Tüketici Hakem Heyeti tarafından 455 başvuru karara bağlandığını ve söz konusu başvuruların toplam uyuşmazlık bedelinin ise yaklaşık 1.2 milyar lira civarında olduğunu belirten Başkan Dilek, “Bayburt’ta bir önceki yıl olduğu gibi 2023 yılında da yine en fazla şikayet Perakende Ticaret Sektöründe yapıldı.  Bu şikâyetlerin; 299’u tüketici lehine sonuçlanırken, aleyhe sonuçlanan ise 156 karar olmuştur. Şikâyetlerin ilk sırasını 310 kararla Perakende Ticaret almıştır. Abonelik Hizmetleri 71, Finansal Hizmetler 28, Ulaşım, Sağlık ve Eğitim Hizmetleri 30, Turizm Hizmetleri 1 ve Diğer hizmetler ise 15 olarak sıralanmıştır.

Tüketici Hakem Heyetlerine başvurularda 2024 yılı Parasal Değerlerin yeniden belirlendiğini belirten Dilek, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların adil, hızlı, basit ve olabilecek en az masrafla çözüme kavuşturulması amacıyla il merkezlerinde ve belirlenen ilçe merkezlerinde faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda uyulması zorunlu parasal sınırlar, 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere, yeniden değerleme oranında artırılmış ve 2023 yılında 66.000 Altmışaltı bin Türk Lirası olan bu değer, 2024 yılı için, 104.000 Yüz dört bin Türk Lirasına çıkarılmıştır.

Fiyat Etiketi Yönetmeliği’ndeki değişiklikle de, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgeler lokanta, restoran, kafe ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulacağını belirten Başkan Dilek, Üzülerek görüyorduk ki, canı isteyen istediği fiyatı uyguluyordu. Aynı kalitedeki mekânların kafasına göre, hatta müşteriye göre, fiyatlandırma yapması, hem yerli hem de yabancı turistin şikâyetlerine sebep oluyordu. İstikrarlı bir fiyat politikasına gidilebilmesi ve müşterinin sipariş etmeden önce gelecek hesabı bilebilmesi için yeni yıldan itibaren restoran kapılarında ve masalarda fiyat menüsü asması tüketicilerimiz açısından çok faydalı olacaktır. 

2024 yılında, aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirildi. Söz konusu hükme aykırı davranan ilan sitelerine, ilan başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. İfadelerini kullandı.

Söz konusu düzenlemelerin uygulanabilir olmasının önemine dikkati çeken Hayrettin Dilek, “ 2024 yılı için olumlu kararlar alındı ama, bundan sonraki süreçte de yetkili birimler tarafından gerekli denetimler ara verilmeden gerçekleştirilmelidir. Söz konusu kararlar rekabet sağlayacağı için, fiyatlarda da düşüşe yol açmasını bekliyoruz. Gerekli denetimler yapıldığı ve bu konuda taviz verilmediği takdirde, kararlar tüketicilere her anlamda olumlu yansıyacaktır.” Dedi.

Tüketici Hakem Heyetlerine başvurular ücretsizdir

Tüketici hakem heyetlerine başvuruların ücretsiz olduğunu ve Tüketiciler Birliğimizin de, herhangi bir ücret almadan danışmanlık ve rehberlik hizmeti verdiğini belirten Bayburt Tüketiciler Birliği Başkanı Hayrettin Dilek, “Tüketici hakem heyetlerinin kararı, mahkeme kararı hükmündedir. Hakem heyetleri, gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırır. Tüketicinin haklı çıkması halinde bilirkişi ücreti satıcıya yansıtılıyor. Tüketicinin haksız bulunması halinde de masraflar devlet tarafından karşılanıyor.

Bayburt’ta birçok sektörde olduğu gibi özellikle internet satışlarında üzüntü verici tecrübe yaşayan birçok tüketicimizin olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, hemşehrilerimizden isteğimiz, bu durumlarda Tüketiciler Birliğimize, Ticaret İl Müdürlüğüne veya Alo 175 Tüketici Danışma Hattını arayarak sorunlarının çözümü için mutlaka başvurmalarıdır. İnternet alışverişlerinde tavsiyemiz, özellikle tanınmış firmalardan alışveriş yapmalı. Eğer çok tanınan bir firma değilse ürünü satın almadan önce ilgili firma hakkında biraz araştırma yapılmalı. Diğer önemli bir sorun ise, ürün satan firmaların tüketicilerin hakları olduğundan habersiz olmalarıdır.

2024 yılının tüketicilerimize sağlıklı, huzurlu ve bereketli güzel bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.