Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 22°C
Çar 17°C

Bayburt Kalesi gerçek ismine kavuşmak için gün sayıyor

Bayburt Kalesi gerçek ismine kavuşmak için gün sayıyor
22 Eylül 2020 16:51 | Son Güncellenme: 23 Eylül 2020 16:25
A+
A-

Tarihi Bayburt Kalesi surlarında başlatılan çini uygulamaları kısa bir süre sonra tamamlanarak kale gerçek ismi olan “Çinimaçin Kalesi” ismine yeniden kavuşmuş olacak.

Kale surlarına monte edilecek olan 293 adet çininin 133 adeti karo çini, 160 adeti ise Çanak biçiminde olan Evani çinilerden oluşuyor. Çinlerin surlardaki yerlerine montesi Eylül ayının sonunda tamamlanarak bitirilmesi hedefleniyor.

Bayburt Valiliği İl Turizm Müdürlüğü Bayburt Kalesini Turizme kavuşturmak amacı ile 2016 yılında kale içerisinde başlatılan  surların onarımı ve sur dilberindeki restorasyon çalışmalarına ek olarak kale surlarındaki çinilerin yapımı için de çalışmalar başlatılmıştı. Özellikle çinilerin yapımında önemli aşamalar kat edilerek karar verildi ve İznik Çini Vakfında uzmanlar tarafından aslına uygun olarak Selçuklu dönemini yansıtır şeklide desen ve renklerden üretildiler. Surlara zarar vermemek için iskele kurulmadan asansör sistemi oluşturularak Karo ve  Evani (yuvarlak) şekillerdeki çinilerin montesine başlandı. Dünyada çinileriyle eşi ve benzeri az olan kalelerden birisi olan Bayburt Kalesi kısa bir süre sonra çinilerine tamamen kavuşarak gerçek ismi olan “Çinimaçin Kalesi” kimliğine de kavuşmuş olacak.

Çinilerin montesi tamamlandıktan sonra kale içerisindeki yürüme yollarının onarımı başlatılacak. 

https://www.youtube.com/watch?v=hy7nigEP0Zs

 

YORUMLAR

  1. volkan dedi ki:

    Çinilerin hepsinin tek model olması daha güzel olmazıydı biri başka biri başka bazıları ise koyu renk bu çiniler nasıl ışığı yansıtacak acaba eskiden ışığı yansıttıklarını biliyoruz bunlar yansıtıyor mu acaba ?

  2. ATİLLA69 dedi ki:

    GÜZEL UYGULAMA BİRDE TANITIMINI YAPIP TURZİME KAZANDIRSAK EMEĞİ GEÇENLERDEN ALLAH RAZI OLSUN BİR SİZDEN RİCAM KALE YE GİDEN YOLDAKİ ELEKTRİK DİREKLERİ KALDIRILSA ÇOK GÜZEL OLUR.ÇOK ÇİRKİN BİR GÖRÜNTÜ OLUŞTURUYOR.

  3. Bayburt lu Salih dedi ki:

    Aman iş kazasısına dikkat edelim
    Kolay gelsin