Dolar 32,5835
Euro 34,7936
Altın 2.413,03
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Bayburt Devlet Hastanesinde mesane tümöründe BCG aşısı uygulaması

Bayburt Devlet Hastanesinde mesane tümöründe BCG aşısı uygulaması
3 Mart 2023 09:42 | Son Güncellenme: 3 Mart 2023 09:45
A+
A-

Bayburt Devlet Hastanesinde mesane tümörlü hastalara intravezikal olarak (idrar kesesi içine) BCG yapılmaya başlandı.

Hastaların mesane tümörü tedavi için çevre illere gitmek zorunda kaldıklarını belirten Üroloji Uzmanları  Op. Dr. Emin Gürtan ve Op. Dr. Bulut Dural, bu uygulamaların artık Bayburt Devlet hastanesinde poliklinik şartlarında başarılı bir şekilde uygulandığını belirttiler.

İntravezikal olarak (idrar kesesi içine) BCG ve kemoterapi uygulamalarını gerçekleştiren Opr.Dr. Emin Gürtan ve Opr.Dr. Bulut Dural; “Mesanesinde tümör olduğu düşünülen lezyonu saptanmış hastalarımıza mesane tümörlerinin tanı, evreleme ve tedavisinde altın standart olan transüretral rezeksiyon mesane tümörü (TUR-M) ameliyatını idrar kanalından kapalı olarak metal bir tüp ve buna bağlı görüntüleme ve işlem yapmaya olanak sağlayan optik bir sistem ile mesaneye girilmesi ve bu lezyonun kazınarak dışarı çıkartılmasını gerçekleştiriyoruz.

Ancak mesane tümörlü olguların tedavisindeki en önemli problem, TUR-M operasyonu sonrası hastalarda tümör nüksü (tekrarlaması) ve tümör progresyonu (ilerlemesi)’dir. Çıkartılan lezyonun patolojik incelemesi sonucu yüzeysel (kasa invaze olmayan) ve CIS (Karsinoma in situ, yüzeyel agresif seyreden tip) tespit edilen hastalarımıza idrar kesesi içine tümör nüksü ve ilerlemesini önlemek amacıyla zayıflatılmış verem mikrobu olan Bacillus Calmette- Guerin (BCG) aşısını uygulamaktayız.

BCG mesane içerisinde bulunan bağışıklık sistemini uyararak etkilemektedir. BCG uygulaması ameliyattan 2 hafta sonra başlamakta ve 6 hafta boyunca haftada 1 kez uygulanmaktadır. Sonrasında çeşitli idame tedavileri mevcut olup hastanın risk grubuna göre ilk olarak 3, sonrasında 6 ay aralıklarla tedavi 1-3 yıla kadar uzatılabilmektedir.

İşlem öncesinde kanama olmaması ve idrarın steril olması gerekmektedir. İşlem esnasında hastaya idrar kanalından ince bir sonda takılarak 50 ml serum fizyolojik ile sulandırılmış BCG aşısı sondadan mesane içine verilmektedir. Takiben sonda çekilerek ilacın mesane içinde 2 saat kalması sağlanmakta tedavinin bitiminde hasta tuvalete idrarını yapmaktadır.” dedi.

Opr.Dr. Emin Gürtan ve Opr.Dr. Bulut Dural, kendilerine desteklerini esirgemeyen Başhekim Dr.Murat Canpolat’a teşekkür ettiler.

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.