Dolar 32,5893
Euro 34,7427
Altın 2.497,91
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bayburt Bal’ı Markalaşıyor

Bayburt Bal’ı Markalaşıyor
17 Şubat 2016 19:18 | Son Güncellenme: 18 Şubat 2016 12:08
A+
A-

Bayburt balının tanıtımı ve markalaşmasını amaçlayan Organik Arıcılık Projesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bayburt Üniversitesi ve Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile yürütülecek. Bu proje kapsamında; Anzer Yaylasına komşu Yoncalı Köyü (Orsor) vadisinde bulunan 5 köy organik arıcılık kapsamına alınacak.

İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Mutlu ile birlikte yeni başlatılan Organik Arıcılık Projesi kapsamında Yoncalı köyünde devam eden arıcılık kursunu ziyaret etti. Yoğun bir katılımın olduğu kursta kursiyerlere proje hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut şunları söyledi;

“Bayburt bulunduğu coğrafya itibari ile arıcılık için çok elverişli olup, çiçek yapısı ve flora özellikleri bakımından üretilen Bal’ın kalitesi çok yüksektir. İlimizde özellikle tanıtım ve markalaşma yetersizliği nedeni ile üretilen bal, hak ettiği pazar değerini bulamamaktadır.

Bu doğrultuda başlatmış olduğumuz proje ile meşhur anzer balının üretim bölgesine çok yakın(komşu) coğrafyada bulunan İlimiz Yoncalı, Darıca, Taşburun, Aslandede ve Yazyurdu köylerinin bulunduğu vadi organik arıcılık vadisi olarak değerlendirilerek, bu bölgede arıcılık yapan işletmelerden elde edilen organik bal ve arı ürünlerinin sertifikalandırılmasıyla markalaşma sağlanacaktır.

2016 yılında başlayan ve 3 yıl sürecek olan proje Bayburt İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Müdürlüğümüz işbirliği ile yürütülecektir. Projenin toplam tutarı yaklaşık 400 bin TL olup, finansmanı Bakanlığımız genel bütçe ve çiftçi katkısı ile karşılanacaktır.

Bu proje ile ilimizde tamamen doğal ortam ve şartlarda üretimi yapılan organik sertifikaya sahip, bütün kalite analizleri yapılmış Organik Bayburt Balı’nın özel butik ambalajlarda piyasaya arz edilerek tanıtım ve markalaşma sürecinin başlatılması sağlanacaktır.

Bu hafta itibari ile proje kapsamındaki köylerde organik arıcılık ile ilgili eğitimlere başlamış durumdayız. Yoncalı köyümüzdeki bu yoğun ilgi ve katılım hakikaten doğru bir alanda proje yapıldığını ve çalışma başlatıldığını göstermektedir. İnşallah bu kurslar ve bu proje bölge ve ilimiz arıcılığı için yeni bir dönem başlatacaktır” dedi.

Projenin koordinatörlüğünü yapan Ziraat Mühendisi Öner Bakan, projeye ve eğitimlere ilginin çok yüksek olduğunu belirterek kış döneminde proje eğitim faaliyetlerini tamamlamayı planladıklarını, yaz sezonu itibari ile de organik aracılığa geçiş sürecinin başlatılacağını vurguladı.

1 2 3 4

YORUMLAR

  1. ismail dedi ki:

    BAYBURT BALINI MARKA DEGERİNİ ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN TÜRKİYENİN HİÇ BİR BÖLGESİNDE YAPILMAYAN VE REKLAM OLABİLECEK BAL SAGIM TARİHLERİNDE BAL FESTİVALİ ADI ALTINDA BİR FESTİVAL DÜZENLENMELİ VE BUNU ARICILAR OLARAK TARIM MÜDÜRLÜMÜZÜN DESTEKLERİYLE YAPMALIYIZ.

  2. ismail dedi ki:

    organik bal üretimine o bölgede bulunan baksı ve yanıkçam köylerinin bu projeye alınmaması düşündürücü bitki örtüsü ve floryasını göze alınıyosa bu köylerinde beş köye katılması gerekli ve faydalı olacagını düşünüyorum

  3. raci akbal dedi ki:

    evliye çelebi ve marco polo,seyahatnamesinde derki,16 asırda bayburtta 10 bin yakın bitki floryasından
    bahsetmektedir ayrıca “bal mumu”nun trabzon limanından marsilya,ya ihracaatından bahsetmekte,
    bu itibarla bayburttaki değerli üreticilerin üretime tekrar geçmesi gerekmektedir,il tarım müdürlüğüne
    tşk,ler.