Dolar 32,3812
Euro 35,0207
Altın 2.325,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Askeri Açıdan Kop Savunması Konferansı

Askeri Açıdan Kop Savunması Konferansı
20 Şubat 2014 20:15 | Son Güncellenme: 5 Aralık 2014 01:07
A+
A-

Bayburt’un Düşman işgalinden kurtuluşu etkinlikleri kapsamında Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM) tarafından organize edilen, Emekli Albay Araştırmacı-Yazar Atilla Güler tarafından “Askeri Açıdan Kop Savunması” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat,  İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Ferhat Özbaş, Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Konferansta araştırmacı yazar Atilla Güler, Kopdağı ve Kaledere Tepe Muharebeleri, Çoruh Müfrezesi, 3. Mıntıka Komutanlığı, Rus Kafkas Ordusu’nun taarruzları, Rusya’daki İhtilal, bölgede yaşanan muharebeler gibi Kop Savunması sırasında yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.

“Kop Dağı Savunması, Bayburt ili sınırları içerisindeki 2 bin 980 rakımlı Bahıtlı Dağ ile 2 bin 425 rakımlı Kop Dağı bölgesinde cereyan ettiğini belirten Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bölge Doğu Anadolu’nun kuzeyini Karadeniz’e bağlayan Erzurum-Trabzon karayolu üzerinde bulunmakta ve eski çağlardan beri doğu-batı ticaretinde önemli bir yere sahip olan tarihi İpek yolu bu bölgeden geçmektedir. Bölgenin en stratejik noktası ise Kop Geçidi’dir. İsminden en çok söz edeceğimiz 5’inci Kolordu Komutanı Fevzi Çakmak Paşa bölge ile ilgili hatıratında; ” Bölgenin önemini çok iyi bilen Rus Ordusu’nun ilk fırsatta Kop Geçidi’ne yöneleceği, Erzurum’u ele geçiren Rusların, burada güven içerisinde kalabilmeleri için Tercan ve Bayburt’u mutlaka ele geçirmeleri gerektiğini bundan sonraki hedeflerine ulaşabilmenin Gümüşhane-Kelkit-Erzincan hattını ele geçirmelerine bağlı olduğunu,  bu hattın en stratejik bölgesinin Bayburt olduğunu bilen Rusların, bu bölgeyi süratle işgal etmek için büyük gayret harcadıklarını beyan etmişlerdir” dedi.

 

Kurtuluş kutlamalarına katkılarından dolayı Araştırmacı Yazar Atilla Güler’e Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından plaket takdim edildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.